2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Pochroumaný disk

Mám nainstalovaný Suse 10.2. Vklidu mi běžel asi měsíc a najednou nejde spustit. Píše to chybu: boot/initrd 2.6.18.2-34-default a systém prostě nenaběhne. Co mám dělat?

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 14 let 1 týden zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
A skusala si opravit

A skusala si opravit nainstalovany system z instalacneho dvd?

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Nejspíš jste nepochopila

podstatu věci... Pracovat trvale jako root (pokud to tak myslíte) je poněkud sebevražedná záležitost - tento režim je vyhrazen pouze pro správu systému... Neboli pokud jste i jako jediný uživatel, máte mít založený svůj účet a pracovat v něm.

Tento zlozvyk je přenesen z Windows, kde většina samostatných uživatelů má admin práva (přiznám se, že i já ;-) ) - asi je to nějaká setrvačnost ještě z dob W95/W98/WMe, kde nebylo možno mít admin a user účty. Nicméně v Linuxu se to prostě tak neprovozuje.

Určitou výjimkou je Ubuntu a jeho deriváty - tam je normální user ve skupině admin a má tedy jeho práva. Po pravdě řečeno jsem nějak nepochopil, jak to z tohoto důvodu v tomto OS myslí s klasickou linuxovou bezpečností...

*************************************************************

K virům: na Linuxu není z principu žádný antivir potřeba. Pokud vůbec existují linuxové verze antivirů, jsou určeny na servery, kde ošetřují průchozí data určená pro Windows.

JirkaZ

Obrázek uživatele Tomáš.Jedlička
Offline
Naposledy viděn: 13 let 8 měsíců zpět
Připojen: 03.07.2007 - 00:15
viry, root

1. I když jsi v systému jako root, tak když viry pro linux nejsou znamená i to že viry pro windows nemají v linuxu šanci.

viz reakce Petr7
"Viry pro Linux nejsou..."

2. Je to ovšem nesmysl pracovat pod účtem root!
Na běžnou (uživatelskou) práci je nejlepší mít vytvořený uživatelský účet.
Správu systému (a všeho co má v kompetenci root) je možné pohodlně vykonávat z onoho uživatelského účtu, kdy je uživatel při spuštění dané aplikace (ta co má běžet s právy roota, např YaST) dotázán na root heslo a po zadání hesla jen ten určitý program běží pod rootem (to je ten postup, který nyní MS okopíroval do Visty).
Takový postup není jen nějaký výmysl, je to běžná praxe v Linuxu. Má zamezit chybám ze strany uživatele vůči systému. Člověk se tak vyvaruje mnohým zbytečným nepříjemnostem.

Jinak hodně příjemných chvil u počítače s Linuxem.

e-mail: LinuxOSS@seznam.cz
icq: 313578733