2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
NetworkManager versus NTP klient a cifs mount

Narazil jsem na vážný problém NetworkManageru. Resp. narážím na něj již docela dlouho, ale až nyní jsem se konečně ujistil, že problém není mezí klávesnicí a židlí, nýbrž někde za klávesnicí.

Jde o to, že pokud je síťové připojení nastavené jako ovládané přes NetworkManager, při bootu počítače se jednak nezaktualizuje čas dle NTP serveru a navíc se ani nepřipojí vzdálené cifs souborové systémy definované v /etc/fstab. Zatímco to první se dá přežít (čas se sám zesynchonizuje o něco později), to druhé již velice těžko. Znamená to totiž, že na svém pracovním notebooku musím den co den po příchodu do práce a puštění stroje ručně připojit sdílené zdroje na firemních Win serverech. To je hooodně nepraktické:( Zvláštním úkazem je, že NFS souborové systémy ze stejného fstab se při bootu připojí.

Ověřil jsem, že k tomuto úkazu skutečně dochází pouze spolu s aktivním NetworkManagerem. Pokud je síť nakonfigurována tradiční metodou s ifup, vše je OK, tj. jak NTP synchronizace, tak i připojení cifs souborových systémů. Můj skromný laický názor je takový, že při aktivním NetworkManageru se síť prostě "nahazuje" až někdy poté, co se synchronizuje s NTP serverem a připojují cifs zdroje.

Nakonec dodávám, že postiženým systémem je openSUSE 10.2 i386 + KDE, ale i dříve openSUSE 10.1 i386 + GNOME.

Už jsem i googlil, ale zatím nic kloudného nevygooglil. Narazil někdo na tento problém taky nebo ještě lépe neví snad někdo, jak ho vyřešit? NetworkManager bych rád používal, protože je to zatím jediný skutečně pohodlný způsob, jak se připojovat do WIFI sítě s WPA, který jsem dosud našel. Nicméně výše popsaný problém se týkal drátového připojení.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Pokud máte nějaké

Pokud máte nějaké výchozí připojení, nastavte ho v YaSTu (i když zvolíte správu přes NM). NM totiž normálně spouští síť až ve chvíli, kdy se přihlásíte jako určitý uživatel. Pokud nastavíte nějakou síť v YaSTu, spustíte se NM už při startu a pokud je nastavená síť dostupná, použije ji.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
DHCP nechat klidně můžete

DHCP nechat klidně můžete :-), jen musíte tu kartu nastavit i v YaSTu a nezůstat jen u zaškrtnutí volby na začátku, zda chcete nm nebo ifup.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
To právě (tedy aspoň u

To právě (tedy aspoň u mě) nefunguje :-(
Mám nastavené dva profily pro připojení ethernetem a NM používám protože se často ve škole připojuji i k wifi. Bohužel u NM nejde nastavit, jaké zařízení má obsluhovat.
Z boot.msg je vidět, že se vytváří jen loopback, ostatní iface nikoli.
Jelikož mi tento stav ovlivňuje pouze časovou synchronizaci, tak sem to zatím více neřešil.

honzaS

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Pokud to nefunguje a máte

Pokud to nefunguje a máte 10.2 a všechny aktualizace, tak pak už je tady jen bugzilla :-(.