2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Nastaveni okna na monitoru win vs lin

Ahoj, objevil se mi po nainstalovani zajimavy problem. Na monitoru je zdeformovane a posunute okno (neni videt cele), takze jsem vlezl do nastaveni monitoru, posunul cele okno, roztahnul a vsechna ta nastaveni, ale ve win je to zase rozhozene.

Pouzivam Nvidia kartu, prostredi KDE, monitor Hyunday F770. Nevite nekdo prosim, v cem je problem?

Diky,

Martin

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Zkontrolujte v SuSE, jestli

Zkontrolujte v SuSE, jestli systém správně rozpoznal váš monitor:
Yast -> Hardware -> Grafická karta a monitor -> a pak v položce monitor ověřit přiřazený typ, případně velikost zobrazení.

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Pokud termínem

"vlezl do nastavení monitoru" myslíte nastavení tlačítky na monitoru, pak jde pravděpodobně o následující:

procesor monitoru měří parametry H a V synchronizace (frekvence, polaritu a šířku pulsů) z grafické karty a tyto hodnoty přiřazuje určitému, uživatelsky měnitelnému nastavení geometrie obrazu, uloženému v EEPROM (tedy jednomu "profilu"). Přitom jedomu profilu odpovídá určitý interval těchto hodnot - to proto, aby profilů byl určitý konečný počet a aby při nepatrné změně H/V sync. nedocházelo k přepnutí do jiného profilu.

Ve Vašem případě došlo zřejmě k tomu, že parametry H a V synchronizace z Linuxu a Windows jsou velmi blízké - dostatečně na to, aby je procesor monitoru přiřadil jednomu "profilu" nastavení, ale ne zase tolik, aby se výsledný obraz zobrazil stejně... Možná je samozřejmě i porucha identifikace módů.

Návrh řešení: v jednom z obou OS zvolte např. V refresh (frekvenci) alespoň - řekněme - o 10Hz jinou než v druhém OS, monitor pak nastavte jeho ovládacími prvky v obou OS zvlášť. Pokud jsou obvody identifikace módů a paměť pro jejich uložení v pořádku, měl by být obraz OK.

JirkaZ

Obrázek uživatele Kamil Sasýn
Offline
Naposledy viděn: 13 let 3 měsíce zpět
Připojen: 08.06.2006 - 15:47
Rozhození zobrazení zavaděče a pracovní plochy

Spíš mám tady takovou maličkost, nečekám že mi s tím někdo poradí..tak jen pro zajímavost. Protože v SUSE 10.1 to bylo v pořádku.

Mám ten stejný problém, ale týká se to nabíhání openSUSE 10.2 (jak grafická část, tak textová), kdy je posunutý obraz za okraj monitoru. Když obraz na monitoru vycentruji, je pak posunut obraz v grafickém prostředí (KDE) a opačně, když vycentruji GUI, tak zase je posunuté "zavádění".

PC: AMD Athlon 64 X2, RAM 2 GB, MSI K9A2 CF (AMD 790X), nVidia GF6600
NB: FSC Esprimo U9200
Print: Canon IP4200
OS: OpenSUSE 11.2 (64b) & KDE 4.3
IM: Sasyn.Kamil@jabber.cz
Images: http://profile.imageshack.us/user/kamilsasyn/

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
To je zcela normální,

anžto tyto režimy používají odlišné módy zobrazení (odlišné parametry H a V sync, viz výše).

Řešením je nastavit a uložit geometrii obrazu na monitoru pro každý režim zvlášť - předpokladem samozřejmě je "digitální" monitor toho typu, co popisuju výše. Prastaré "analogové" monitory (tedy s ovládáním geometrie pomocí potenciometrů) samozřejmě uložit různá nastavení neuměly a bylo nutné je pro každý videorežim nastavovat znovu. Tyhle stroje se už ale téměř nevyskytují...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
85Hz nebo 75Hz

je z hlediska očí téměř totéž a tvrdit, že 75Hz vnímám jako blikání, mi připadá poněkud nadsazené. Šlo by ovšem zkusit i 80 a 85Hz - možná to bude pro procesor monitoru dostatečně odlišné.

Ono jde v zásadě i změnit polaritu sync. pulsů (stačí jen H či jen V) při zachování jejich frekvence (to je pak dostatečně odlišné), ale běžné grafické karty (resp. lépe řečeno jejich běžné ovladače a nastavovací utility) to neumějí. Možná by v Linuxu šlo přepsat nastavení v xorg.conf nebo kde to přesně je (modeline).

Každopádně pro takové experimenty musíte vědět, co děláte. Ani ne kvůli všeobecně rozšířenému bludu "zničení monitoru" (monitor má ochrany a rozklady prostě neběží na nevhodně vnucovaných frekvencích), ale proto, aby to mělo kýžený efekt.

JirkaZ