2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
32 nebo 64 bitová verze?

Rozhodl jsem se přejít na Linux (postupně) Kdysi dávno jsem si koupil dvě distribuce Suse, který se mi líbil. (6.2 a 7.4) Nedávno jsem zkoušel tuším 9... Nyní jsem postavil novou mašinu s AMD 64 Dual Core a chtěl bych se konečně naučit Linux a do budoucna jej používat.
Co řeším.. v první řadě distribuci 10.1 - 32 nebo 64 bit? Dále mám koupené WinXP které bych chtěl ještě nějakou dobu používat ( za ty prachy co jsem Gatesovi nacpal).. :-) Bootuju z C (120) přes menu do pracovních woken nebo D (120) do woken pro hry.

Nyní jsem přidal 200 ( všechno ATA) kterou bych chtěl rozdělit zhruba na půl a na jednu polovinu instalovat Suse. Na boardu MSI jde zvolit boot ... je lepší Suse nainstalovat na první polovinu nebo na druhou ?
Nebo mám nechat bootování z C a nechat přidat je tam ?
Děkuji předem za odpovědi na mé otázky.
isdavid

Obrázek uživatele Kamil Sasýn
Offline
Naposledy viděn: 13 let 3 měsíce zpět
Připojen: 08.06.2006 - 15:47
Více OS na PC

Vše si nastavte, tak jak popisujete (pochopil jsem správně, že chcete mít v PC 3x Windows XP?). Všechny Windowsy nainstalujte a nechejte na tom novém disku, oddíl pro openSUSE (nemusíte ho formátovat). V biosu nechte bootování na c (hdd 0).

Při instalaci openSUSE se objeví možnost "Rozdělení disku" (hned po výběru grafického prostředí). Kliknete na něj. Pak na "Vybrat vlastní rozdělení", objeví se přehled pevných disků v počítači, vyberete požadovaný disk, a nyní se zobrazí oddíly na tom disku. Zde zaškrtnete, kam openSUSE nainstalovat.

Instalaci mám ověřenou s 1x OS MS Windows + 1x OS Mandriva Linux +1x OS openSUSE a dvěma disky, nicméně si myslím, že by to mělo fungovat i ve vašem případě.
- V případě množství a rozdělení disku bezpochyby instalátor openSUSE problém mít nebude.
- V přídě více OS na 99.9% si myslím, že taky. Instalátor totiž vytváří grup podle aktuálního stavu na discích, tzn, že když najde více OS, tak pro všechny vytvoří v grubu položky, tak nevím proč by neměl najít více verzí MS Windows. Raději ať vám to někdo potvrdí (a o záloze netřeba mluvit, při jakékoliv instalaci).

PC: AMD Athlon 64 X2, RAM 2 GB, MSI K9A2 CF (AMD 790X), nVidia GF6600
NB: FSC Esprimo U9200
Print: Canon IP4200
OS: OpenSUSE 11.2 (64b) & KDE 4.3
IM: Sasyn.Kamil@jabber.cz
Images: http://profile.imageshack.us/user/kamilsasyn/

Obrázek uživatele poloid
Offline
Naposledy viděn: 17 let 1 měsíc zpět
Připojen: 17.01.2007 - 00:57
KDE / Gnome, zvuk

v Gnome je asi defaultně tlumen mixér na nulu a ještě je v apletu (takovej modrej reproduktorek) první dostupný kanál ALSA tj. master mono, přepnout na PCM a posunout posuvník a mělo by to hrát, v KDE se o to stará asi ARTSD tam to hraje rovnou aspoň umě to tak bylo - zvukovka SIS7012

oddíly ? nastavte jak chcete GRUb nabootuje odevšad jenom si zvykněte na sysrém značení místa v LINUXu zapomente na system C: D: je to zlo v práci se mi USB klíčenka ve Woknech připojila pod stejným písmenem jako síťový disk - běs a šéfovi taky už má ode mě několik měsíců podstrčenou nějakou LIVe distribuci hned sem toho vzužil k propagaci Linux :-))

opravdu dobré je mít naistalovaná Wokna a pak rozdělovat místo pro linux (zmenšení NTFS oddílu jde bez chyb) Wokna se totiž hrozně blbě donucujou k instalaci na určitý oddíl

disky jako zařízení se značí /dev/hda = první ATA disk /dev/hdb = druhý ...
oddíly na disku se pak číslují např /dev/hda1 = první oddíl na prvím disku atd

Bootloader si SUSE umí obnovit pomocí instalačního média kde místo instalace zvolim opravu naistalovaného systemu a tam už to přečtete

u mě instalátor SUSE dokonce rozeznal poškozený oddíl NTFS s WinXP, přidal ho do boot menu jako chainloader a tim mě zachránil před reinstalací win protože wokna přes GRUB se rozjela opravila si souborový system a jelo to dál

prostředí ? vyberte si sám, nainstalujte obojí a zkoušejte.
Myslim si když GUI, tak efektivně ovladatelné myší a plně nastavitelné události myši, proto mám radši KDE mám pocit že si toho můžu víc nastavit, myslím prvků grafického prostředí používám sytém levá ruka klávesnice a pravá na myši a nesnášim dvojklik, plně využívám autoraise autofocus a automatické vyrolování okna, možná to i snižuje zdravotní riziko užívání myši- karpál je svine bolavá

Utilitky jako komposé, katapult, Kpdf, kinternet. yakuake, kaffeine, rámy oken ve stylu BII vč. chování při maximalizaci... jinde nejsou
:-) kromě MacOS

zkuste taky WINDOWMAKER, XFCE, blackbox

at Vás linux baví v podání suse je to i pro lamy

Obrázek uživatele Kamil Sasýn
Offline
Naposledy viděn: 13 let 3 měsíce zpět
Připojen: 08.06.2006 - 15:47
Dvě malé poznámky

1. Na 10.1 se vykašli. Suse 10.1 mělo ze začátku problémy, nyní je už vše opravené, ale přesto nejlepší volba dle mého názoru je openSUSE 10.2.
2. A zda zvolit openSUSE 10.2 pro 32b nebo 64b, píše se na netu, že 32b je jistější minimálně z důvodů rozíšřenosti mezi uživateli (= více diskuzí, návodů apod.).

PC: AMD Athlon 64 X2, RAM 2 GB, MSI K9A2 CF (AMD 790X), nVidia GF6600
NB: FSC Esprimo U9200
Print: Canon IP4200
OS: OpenSUSE 11.2 (64b) & KDE 4.3
IM: Sasyn.Kamil@jabber.cz
Images: http://profile.imageshack.us/user/kamilsasyn/