2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
Bug v KDE

Mám problém se startem KDE a jako začátečník v Linuxu jej nejsem schopen vyřešit.

Věci se mají takto: Mám starší počítač s Celeronem na 500 MHz, AIDA nahlásila základní desku Amptron PII-3726(M)T + poté co jsem za těžký peníz dokoupil 256 RAM (abych mohl v klidu nainstalovat openSUSE) je tam nyní celkově 384 MB RAM.

Nainstaloval jsem openSUSE s alternativním grafickým prostředím, nicméně přišlo mi poměrně nevzhledné a nenaplnilo má očekávání a tak jsem se rozhodl přeinstalovat vše na klasické KDE. Nainstaloval jsem, vše zaktualizoval a asi po dvou hodinách se objevila obrazovka s KDE, ovšem jeho načítání naprosto vytuhlo v okamžiku, kdy se začaly načítat aplikace ze SysTray. Prostě milý Linux hrabe, hrabe, hrabe a v jeden okamžik jako když utne a konec. Pokud ovšem přepnu na onen méně vzhledný a mně ne zcela vyhovující FVWM, SUSE jede.

Nevěděl jsem co s tím, tak jsem začal zkoušet. Přeinstaloval jsem openSUSE ještě jednou, ale během instalace jsem nedal nic aktualizovat. Výsledek byl ten samý.

Zkusil jsem nainstalovat konkurenční Mandrivu 2007 (bez aktualizací při instalaci - nějak je nechtěla pobrat), spustil jsem KDE 3.5 a přesně v tom samém okamžiku při načítání aplikací do SysTray (hrabem, hrabe, hrabe a buch) vytuhla i Mandriva. Restartoval jsem Mandrivu a přepnul jí na Window Maker a ten jede v pohodě. Přepnutí na IceWM, taktéž v pohodě. Start KDE - vytuhne.

Nechce se mi věřit, že by to byla otázka RAM, protože 384 RAM není zase tak málo a openSUSE 10.1 s KDE a vším mi bez potíží chodilo na notebooku s 256 RAM. Z toho, co jsem popsal mi to připadá, že se jedná o nějaký konflikt KDE nebo spíše nějaké aplikace z KDE a této konkrétní HW konfigurace a zajímalo by mě, jak zjistit, co je to za problém a zdali by případně někoho zajímalo s tím něco udělat. Na KDE jsem zvyklý, na Gnome přecházet nechci a hlavně podstata problému by se tím stejně nevyřešila.

Máte někdo nějaký nápad co s tím a co dál?

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Máte vytvořený swapovací

Máte vytvořený swapovací oddíl? Také bych vyzkoušel v domovském adresáři zmazat adresář ~/.kde a následně spustit KDE.

honzaS

Obrázek uživatele piluk
Offline
Naposledy viděn: 13 let 9 měsíců zpět
Připojen: 07.03.2007 - 14:47
Zkuste

Zkuste pri startu systemu vytahnout sitovy kabel (pripojeni k internetu).
Ja jsem neco podobneho resil u kamarada snad 4 hodiny,vsechny pokusi o opravu systemu selhavali i reinstal a pak jsem pomoci nejke diagnosticke utility zjistil nejaky konflikt u sitovky. odpoil jsem sitovku od kabelu a ejhle, sem neveril vlastnim ocim,vse makalo OK! Pripojil jsem tedy kabel zpet a vse bezelo OK! Proste to Sitovka nejak blokla Duvod jsem nezjistil,ale komp zas maka v pohode!Akorad ten cas nad tim straveny a ta zbytecna prace no.

Vista reknete LOL

Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
Tak jsem testoval

Tak jsem testoval jednotlivé návrhy a výsledek žádný:

- odpojení síťového kabelu nezabírá (ani u SUSE ani u Mandrivy)
- smazání .kde pod /home také nezabírá
. u Mandrivy není vidět vůbec žádná změna, vytuhlo to naprosto stejně
. u SUSE se místo modré tapety objevilo šedé pozadí a celá obrazovka se šoupla nějak divně doprava ale jinak do vytuhlo úplně stejně jako předtím
- swapové oddíly mám a řekl bych že dostačující (u Mandrivy trochu menší, asi 300 MB pač je na menším disku, u SUSE asi 0,5 GB tak jak si to Yast při instalaci sám nastavil)

2piluk Chtěl bych se zeptat, jestli byste si nějak vzpomněl na ten diagnostický nástroj a případně na jeho použití, popř. jestli by někdo jiný něco nevěděl.
Takhle jenom vidím, jak nabíhá KDE, jak se inicializují jednotlivé služby, jak naběhnout ikony na ploše a pak najednou bum a konec a nemám možnost zjistit co se vlastně stalo. Dalo by se třeba načítání KDE také dát do nějakého textového resp. krokového režimu s potvrzováním?

Ještě napadlo zkusit stáhnout nové openSUSE 10.3 a otestovat ho. Nicméně jsem k tomu poněkud skeptický. Na druhou stranu pokud by se skutečně jednalo o nějaký hw-sw konflikt, mohl by se na to možná někdo u RC verze podívat dříve a snáze než u ostré 10.2 ...

Jinak trochu mimo téma (resp. dám ho možná jinam) bych se chtěl zeptat jestli si myslíte, že by na takovémto starém HW šel třeba s ezBIOSem a openSUSE rozchodit nějaký nový velký disk (řekněme řádově 400-500 GB)?

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
Zkuste stáhnout nové

Zkuste stáhnout nové LiveCD s KDE 10.3 RC1. Tím nic kromě trochy času neztratíte. LiveCD není instalační, slouží ke spouštění a práci bez instalace - vše potřebné se načítá z CD (aplikace, prostředí). Tím si ověříte jestli by Vám šlo suse nainstalované.

LiveCD naleznete zde: http://news.opensuse.org/?p=305

Kromě toho můžete zkusit stáhnout nové RC2 Mandrivy One (také LiveCD) nebo starší Kubuntu, abyste si ověřil jestli KDE vubec pustíte. Ale myslím si, že 384MB paměti je bohužel málo.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Osobně mám odzkoušeno na

Osobně mám odzkoušeno na notebooku s PIII 600MHz a 256MBRAM, že lze bezproblémově provozovat plně funkční openSUSE 10.2 s KDE 3.5.7 (poslední release) a systém je i dobře použitelný.

honzaS

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Ještě mě napadlo se

Ještě mě napadlo se podívat do souboru ~/.xsession-errors
jestli zde neobjevíte nějaké užitečné informace.

honzaS

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
U linuxu stačí jen jeden

U linuxu stačí jen jeden swap pro více distribuci. Různé distribuce ho automaticky používají. Jediný problém nastane, když použijete hibernaci (uspání) na disk jedné distribuce a pak nabootujete distribuci jinou. Jelikož obsah RAM se uloží na ten swap a ta druha distribuce si to přemázne. Když používáte klasické vypínání tak Vám žádný takový problém nehrozí.

PS: swap by měl být velký minimálně jako velikost paměti (právě kvůli hibernaci)

Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
Díky všem za nápady a za

Díky všem za nápady a za postřehy. Přemýšlím, kde s tím KDE ;-) začít...

V čem problém nevidím či spíše nevidím:

- 2alvyn "Ale myslím si, že 384MB paměti je bohužel málo." Jak zazněly příspěvky ostatních, nemyslím si, že v tomto by byl problém. Mám doma staré Pentium I MMX na 233 MHz s 128 RAM a rozchodil jsem na tom Slax s KDE zcela bez problémů. (Navíc Slax je tak malé distro, že by se do 384 MB RAM vešlo skoro dvakrát včetně KDE.) Sice to nebyla KDOví jaká "raketa" ale prostě a jednoduše to fungovalo. A fungovaly i všechny ostatní věci, včetně sítě, USB atd. Dokonce i XPčka jsem na něm rozchodil. SUSE bohužel ne, protože jsem neměl dostatek paměti (potřeboval jsem 2x 128 do dvou slotů - nicméně pokud by mi vyměnily onu 256 za 2x 128 nepochybně zkusím rozchodit openSUSE i s KDE). Prostě tahle stará konfigurace je spolehlivá, ale už mě prostě štve i na občasné použití: pokud se na otevření pdfka čeká 1-2 min a na překreslení jedné stránky 1/2 tak je to prostě na zabití. Proto jsem si chtěl polepšit a ze starých komponent jsem složil výše uvedenou sestavu. Problém je s tím, že KDE si ne a ne a nechce nechat číct.

- 2Creator viz výše: Přijde především na to, jaké distro. S liveCD velkých distribucí jako je SUSE nebo Mandriva v tomto směru bohužel nemám nejlepší zkušenosti. Naproti tomu Slax nebo Danix chodil i na sestavě s MMX popsané výše. Nicméně (pokračování viz alvynII)

- 2alvynII To Live distro zkusím, ale jak jsem psal, moc šancí tomu nedávám. SUSE 10.2 které mám na tom problémovém stroji nainstalované by mělo být plně aktualizované, tedy věřím že i nejnovější verzí KDE a problém se tím stejně nevyřešil. KDE prostě odmítá spolupracovat a to ať s Mendrivou 2007 či LiveCD Slax (které jsem na něm mezitím také vyzkoušel) s KDE 3.5.4 nebo openSUSE s KDE 3.5.7.
- Pokud jde o swapovací oddíly, díky za inspiraci (min. některé informace pro mě byly nové), ale za fázi dělení disku jsem se již díky bohu přehoupnul. SUSE a Mandrivu mám každé na jiném fyzickém disku, SUSE na starém WD 4GB a Mandrivu na rovněž statém Seagate 3GB, proto o tom píšu tak "zvláštně". (Vzhledem k tomu, že se mi to stále ještě nepodařilo pořádně rozchodit, je skříň otevřená a neustále se v tom tedy podle potřeby hrabu.) Nicméně tak i tak jak jsem již psal velikost spapovacích oddílů by měla být v obou případech dostačující tím spíše, když sleep režim neplánuji využívat. Na případná data bych připojil druhý disk, resp. až bude vše odzkoušeno přeinstaloval vše na velký disk. K tomu se také váže výše nadhozená otázku ohledně ezBIOSu a velkých disků kolem 500GB - rozchodím ho?

- 2honzaS ~/.xsession-errors jsem hledal MC v konzoli a nic nenašel. Podle mě takový soubor ani nestihne vytvořil, protože při řešené chybě systém naprosto vytuhne a pomůže jenom tvrdý restart. Nicméně něco na způsob chybového reportu nebo možnosti spuštění diagnostického režimu krok po kroku bych skutečně uvítal. Takhle jen vidím, jak v grafice nabíhá KDE ale co se děje uvnitř, tedy to co potřebuju, to nevidím. A přitom to bez ohledu na distro (SUSE, Mandriva, Slax) vytuhne vždy ve stejném a jednom konkrétním bodě (zmizí "teploměr" s načítám KDE, ještě chvíli to něco hrabe a pak konec).

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Teoreticky by to mohla

Teoreticky by to mohla způsobovat i RAM. Zkuste bootovat pouze s některým z modulů, případně je i prostřídat ve slotech. Také bych si prověřil RAM pomocí memtestu na instalačním dvd.

honzaS

Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
Také jsem o to

Také jsem o to přemýšlel, nicméně ...

Konfigurace RAM vypadá 256 + 2 x 64. Ta 256 je z bazaru a i s těma ostatníma 64kama na ní po koupi běžel Memtest asi 20 hodin bez jediného chybového hlášení, takže mě vážně nenapadá, v čem by tu mohl být problém. Zkusím s tou RAM ještě nějak zahýbat, ale mé manipulační možnosti jsou omezené: ta 256ka tam bude muset patrně zůstat a pak jen mohu zkusit vyhodit resp. vyměnit ty 64 moduly. Teoreticky bych to také mohl zkusit pustit na 3x64=192 RAM, ale na to už bych zase tak moc nesázel, i když kdoví, ale openSUSE oficiálně minimálně ke své instalaci vyžaduje 256 RAM tak nevím. No zkusím, poinformuju, ale skepse narůstá.

Jinak openSUSE 10.3 RC1 LiveCD s KDE jsem stáhnul a nic, vytuhne stejně jako všechna jiná KDE před ním. Ještě mě napadlo zkusit stáhnout takto také Gnome a vyzkoušet to. Ale jestli Gnome pojede a KDE ne, tak tu rachotinu asi vezmu a hodím z okna ...

Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
Tak ta "defenestrace" ta je

Tak ta "defenestrace" ta je k dispozici vždy ... ;-))) a pravda je, že trochu o ní uvažuju. Nicméně před tím, než dospěju k takto dramatickému závěru, dám tomu "mrzákovi" ještě pár šancí ...

Mark: "Mozno je to podobny problem ako moj, len to mrznutie sposobuje nieco, co nabieha s KDE." Přesně ten samý pocit z toho mám i já.

Mark: "Skusil som vymenit RAM a vsetky ostatne komponenty okrem zakladnej dosky a procesoru." To já jsem na tom tak, že mohu měnit i ty procesory a základní desky. Vyraboval jsem totiž pár vyřazených počítačů a vyndal z nich tři různě taktované Celerony Mendocino, k tomu mám 2 identické základní desky a asi 5x64 MB RAM + 1x256 (možná zkusím vyměnit za 2x128). Takže mohu zkusit ještě nějaké šachy, otázka je, jestli na to budu mít náladu, protože nevím co od toho čekat. Ukázal-li by se problém v paměti/procesoru/desce není problém je vyměnit. Jestliže by se ukázalo, že zde problém není, bylo by to myslím spíše na zamyšlení pro tvůrce KDE a jeho HW kompatibility. V tomto případě bych šel tedy spíše směrem zkusit diagnostikovat o co jde, někam to poslat a doufat, že se o to někdo bude chtít zajímat.

Obrázek uživatele manager
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 24.02.2007 - 01:13
O víkendu jsem zkoušel

O víkendu jsem zkoušel laborovat s alternativním HW (druhá identická deska, jiný proc atd.) a mám podezření na grafickou kartu. Zdá se, že na jiné desce s AGP grafikou by mohl být problém překonán, ale zatím jsem se nedostal k tomu, abych to dotáhnul. Kdyby to tak bylo, čert ví, proč by to s AGP grafikou mělo jet a s PCI ne. Ale kdyby se mi problém podařilo vyřešit (resp. obejít) asi bych to nechal být.

Celou HW configuraci sem dám také, ať už to bude aktuální či ne. Nicméně stále by mě trochu zajímalo, jestli není nějaký ladící SW, tak, aby potřebné případy bylo možné odhalit přímo v SUSE a nikoliv metodou pokus omyl tím, že se budu šťourat v HW a zkoušet to tak dlouho, dokud na něco nepřijdu.