1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Aktualizace se pry nedoporucuje...

Chci se zeptat,jak je to s přechodem na vyšší verzi,četl jsem tady na foru,že když vyjde nová verze,nedoporučuje se aktualizovat starou,ale stahnou znovu DVD a instalovat znovu novou verzi openSUSE?

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Přesně tak - a dodal bych,

že z logického hlediska může dojít k více chybám - vlivem toho, že se nový SW snaží nějak "skloubit" se starým. Možná by se to dalo trochu neobratně přirovnat k motoru, v němž bude řada náhradních dílů z různých dob a od různých výrobců, nebo bude motor zcela nový - a oba budou přitom pohánět stejné (tedy původní) auto...

V Linuxu je taková nová instalace velmi jednoduchá. Stačí si jen poznamenat používané aplikace, dále pro jistotu všechny přístupové údaje (id + hesla) do systému a do sítě/internetu/serverů atd., pak někam zálohovat celý adresář /home/user(s) a poté se dá v klidu celý disk (nebo partition) zformátovat a instalovat nový OS. Následně se doplní ty používané aplikace, které jsou oproti standardní instalaci "navíc" a pak už se jen postupně přetahují data ze zálohy.

Někdy jde kopírovat celé skryté adresáře uživatele ("tečkové"), které obsahují nejen data, ale i nastavení - vzhledem k možné odlišnosti aplikací v novějším OS to ale nemusí být 100% spolehlivé.

Závěrem: je to jako se vším - pokud si chcete hrát a experimentovat a nepožadujete 100% spolehlivost a funkčnost, klidně zvolte cestu aktualizace systému - třeba to bude fungovat. Pokud chcete mít jistotu, ruční práci se nevyhýbejte.

JirkaZ

Téma zamknuto