1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele dave
Offline
Naposledy viděn: 12 let 10 měsíců zpět
Připojen: 01.11.2008 - 08:16
Vytížení PC porovnání Win 7 vs. openSUSE

Dobrý den,
jaké máte zkušenosti s vytížením PC W7 vs.openSUSE. Po pár letech se dostalo SUSE do stádia, kdy bych si ho dal jako hlavní systém, ale vytěžuje více PC. Myslím, že by to mohl být problém KDE samotného. Vytížení neporovnávám podle programů, ale podle externího čidla, které mám umístěné na větráku procesoru.

Počítač: ASUS P8P67 LE, Intel i5-2400, nVidia 9600GT, Kingston 4GB RAM, Audigy 2ZS.
openSUSE 11.4: vše v základu, propriet ovladače nVidia, vypnuté PULSE audio, přidaných pár programů navíc (vše z repozitářů typu DOSBox, MAME....wine nepoužívám)
W7: komplet nainstalované včetně potřebného softu obdobného ze SUSE

Windows má při idle na externím čidle 31 stupňů (monitor systému většinu času hlásí zatížení 0 %). Nejčastější využití net přes Operu, kdy se během používání dostanu max na 33 stupňů (i se zapnutým flash pluginem). OpenSUSE má při idle na čidle většinou 34 stupňů (monitor systému je na 0% málokdy). Při netu i při vypnutých plug-inech (hlavně flash) se při stoupajících počtech tabů dostanu klidně i na 37 stupňů.
Teplota 31 na čidle odpovídá cca 38 na jádrech a 37 na čidle cca 50 stupňů na jádrech CPU.

Když jsem ještě používal kdysi KDE 3.x, tak mi přišel Linux vždy úspornější než Win.

Na SUSE se mi líbí, že je systém "klidnější" než W7. U SUSE po naběhnutí systému je swap na 0 a o pracujícím disku pokud zrovna nic nepouštím ani nevím. Ve W7 swap využit od začátku, disk při každé volné příležitosti "štrachá" - jednou indexace, jindy W defender nebo antivir Outpostu. Ale i přes tohle vše zatěžují W7 procesor méně.

Nechci tímto zakládat flame, ale seriózně systémy porovnat, a to hlavně z důvodu odchodu z Win.

Napište jak to máte vy? Žádné řešení neočekávám, protože proměnných je moc, ale jen vaše porovnání.
Děkuji

Obrázek uživatele dave
Offline
Naposledy viděn: 12 let 10 měsíců zpět
Připojen: 01.11.2008 - 08:16
Re: Vytížení PC porovnání Win 7 vs. openSUSE

Tak mám nový poznatek. Problém způsobuje Opera při narůstajícím počtu otevřených oken nebo při přehrávaní Flash videí. Chvíli jsem jel přes Firefox a bez problémů, a to dokonce i při Flash videu - že by se konečně trochu optimalizovalo i pro Linux? Flash mi vždy vytížil CPU v Linuxu jak kdybych pařil hru :-). Snad to v Opeře časem pořeší. Firefox mi zkrátka tolik nepřirostl k srdci.