1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele michalq
Offline
Naposledy viděn: 8 let 5 měsíců zpět
Připojen: 11.03.2011 - 09:11
SLED 11 SP1 vs openSUSE 11.4

Jeden obecny dotaz. Jiz delsi dobu na nasem pracovisti vazne uvazujeme o prechodu na nejakou placenou a tudiz podporovanou distribuci Linuxu. Ja jsem jako spokojeny uzivatel openSUSE navrhl SLED 11 SP1, ale kolegove mne zahrnuli radou namitek, ze se jedna o distribuci, ktera krome "oficialni" podpory nabizi uz jenom same problemy (nedostatek repozitaru s aplikacemi, kodeky, atd.).

Pokousel jsem se tedy oficialne kontatovat Novell CZ, zda by mi mohli situaci detailne vyjasnit a hlavne potvrdit, ze v ramci placene podpory zvladneme nainstalovat vse co potrebujeme. Byl to dost tristni zazitek, protoze nekdo, kdo planuje koupit cca 25 licenci SLED11 za 51690Kč s DPH je pro Novell bridil, kteremu se vubec nevenuji. Je to proste jeste pod jejich rozlisovaci schopnosti.

Po prohledani tohoto fora ohledne SLED 11 jsem ziskal dojem, ze na tech namitkach asi neco bude, ale ze se tykaji spis faktu, ze SLED 11 musi spravovat nekdo, kdo se v tom vyzna a pak jde v podstate vse co jde i na openSUSE. Jenze mi to oficialne nechce nikdo v Novellu potvrdit.

Dalsi nejasna vec je, ze podporu SLED v cesku poskytuje take (pokud jsem to pochopil dobre) firma BluePoint s.r.o., ktera ma reakcni dobu na email 48 pracovnich hodin (coz je 6 pracovnich dnu?!). Na moje obecne dotazy ohledne toho jak provozovat SLED11 ani nezareagovali.

Prosim proto o vase zkusenosti a nazory. Ma vubec smysl pokouset se provozovat SLED11 jako plnohodnotny desktop srovnatelny s openSUSE, nebo je to predem prohrany boj?

Obrázek uživatele michalq
Offline
Naposledy viděn: 8 let 5 měsíců zpět
Připojen: 11.03.2011 - 09:11
Re: SLED 11 SP1 vs openSUSE 11.4

odpovim si jako prvni sam ... Po cca 8hod intenzivnich snah o komunikaci s Novellem (vcetne emailu a primych telefonatu na evropskou i ceskou centralu) jsem opravdu dospel k presvedceni, ze SLES(D)11 je urcet pro opravdu velke zakazniky a nikoli pro technicke pracoviste o 20 lidech. O flexibilite openSUSE si muzete nechat jenom zdat. Odhaduji, ze kompletni instalace vseho co je na openSUSE bezne, je na SLED prakticky nemozna.

Zaver: kdyz uvazim kvalitu a rychlost podpory novellu resp. tretich stran, tak to za tu placenou podporu OPRAVDU nestoji. Skoda ...