1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele kezalb
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 29.08.2007 - 18:03
Propojení dvou pc (windows XP & Linux openSUSE 10,2-10.3)

Zdravim chtel bych se zepat jestli je mozne propojit dva pocitace kde jeden je na widlich a druhej ma open SUSE kuli sdílení tiskarny a pripojeni k intenetu. někde sem četl že je to ořes samba ale nevím jak se s tím dělá...díky

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Pro tento účel

jednoznačně doporučuji postavit klasickou standardní hvězdicovou peer-to-peer síť s centrálním bodem v podobě gateway/routeru. Investice je jen cca 1 kKč za onen router a pak nějaké peníze za LAN kabel (které by stejně byly i v případě jiných "harakiri" řešení).

Jak to funguje? Router/gateway se sám spojuje s providerem (je nutno ho tedy zvolit dle technologie - existují už třeba ADSL modemy s takovým integrovaným gateway/routerem či podobné záležitosti třeba na kabelový internet, pro jiné typy připojení se modem a gateway/router zpravidla konají ve dvou oddělených fyzických kusech). Ve vnitřní síti funguje jako DNS, DHCP a další možné služby, někdy lze přes něj sdílet i tiskárnu (což je výhodné kvůli tomu, že pro tisk není nutné mít zapnutý počítač s k němu připojenou tiskárnou). Sdílení tiskárny je ale možné i v případě, že je připojena k jednomu z PC (lhostejno ke kterému). Sdílení souborů je jednoduché, pochopitelně je nutno ošetřit oblast práv.

Spolupráce SUSE a WXP je tedy vcelku bezproblémová, jen je nutno nastavit některé věci (víc je toho v SUSE).

Problematika je rozsáhlá, napsal jsem to jen telegraficky. Ale jde to realizovat bez potíží, sám z takové záležitosti teď píšu ;-)

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Jestli se chcete podívat

na krásné kino k této problematice, doporučuji toto. Pojednání na webu je ale mraky, včetně těch ortodoxně příkazovo-řádkových aka konzolových ;-)

JirkaZ