2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Proč je Open SuSe 10.2 horší jak SuSe 10.0 ?

Na notebooku Acer Aspire 3103 WLMi mi po instalaci open SuSe 10.2 nejede WIFI karta. Pokud ale nainstaluji SuSe 10.0 tak mi WIFIna jede. V čem je open SuSe horsi jak SuSe? Dekuji za rady. WIFI karta je Atheros AR5005 802.11 abg.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Není horší, jen tam

Není horší, jen tam nejsou potřebné ovladače.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Pokud je máte

Pokud je máte nainstalované podle návodu, podívejte se, zda se zavedly (příkaz hwinfo) a nastavte kartu v YaSTu.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Re: Vidim ji v informaci o

Použijte pro nastavení volbu jiná Důležité není, že ji vidíte v seznamu HW, ale zda se zavedl ovladač, který jste instaloval. Podívejte se do výstupu příkazu:
hwinfo --wlan
Měla by tam být řádka "Driver" a u ní vypsaný ovladač, který používá. V Dalších řádkách by mělo být napsáno "active". Pokud není, překopírujte sem výstup.
Jestli ve výstupu není vůbec nic, nechte se vypsat celé hwinfo (příkaz bez parametrů) a překopírujte sem jenom tu část týkající se té karty.
Pokud je všechno v pořádku, stačí kliknout na Přidat a přidat nerozpoznané zařízení.

Obrázek uživatele Old Dog
Offline
Naposledy viděn: 16 let 10 měsíců zpět
Připojen: 04.05.2007 - 17:40
Končím.

Dekuji vam za snahu mi pomoci ale nejde to. Nejde mi ani prekopirovat ten hwinfo. Jsem zacatecnik a neznam to. Manual nemam. Nejak tu nic nejede. Poradili mi at si nainstaluji Ubuntu. Pry je o hodne lepsi jak suse a zarucene mi pojede vse. Ted ale ctu, ze se mohu rozloucit s cteckou karet a integrovanou webkamerou. Smula. Pry to nejede a nepojede v zadnem linuxu. Ovladace nejsou a nikdy pry nebudou. No a toto me nuti k hledani jineho linuxu kde pojede vse ihned ale spise k tomu, nainstalovat opet XP kde mi pojede vse. Chtel jsem linux kvuli virum, spaywaru atp. a kvuli GUI. Asi mam smulu. Kazdopadne Vam dekuji za snahu mi pomoci.

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 14 let 12 měsíců zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
Je to Vaše volba, ale

Je to Vaše volba, ale přece jenom vzdávat to hned na začátku by byla škoda. Ono samozřejmě neexistující ovladače se těžko řeší, ale nepletu-li se probíhá zde neustálý vývoj. Pro začátečníka je určitě výhodný tzv. dual-boot, kde můžete provozovat oba systémy najednou. Samozřejmě pokuď byste byl ochoten oželet dejme tomu 5GB diskového prostoru. Tohle píšu, jako začátečník, který "laškuje" s linuxem zhruba měsíc a půl, přičemž zhruba měsíc už mám ve svém počítači jen suse. Zhruba ten měsíc mi také trvalo sžít se se systémem na uživatelské úrovni, která mi stačí k běžné práci. Jsou tu věci, které se mi rozjet nepovedly, jako například 3D desktop, ale v tomto ohledu mám "problematický" hardware a upříme, krom nějakých těch ukázek pro kamarády bych to stejně nepoužíval. Zkuste se také zamyslet do budoucna. Ona podpora pro XP zde nebude donekonečna, přece jenom už teď je ten systém starý 5 let. Dříve nebo později budete muset přejít na něco jiného a zkušenosti se Vám budou hodit.

Obrázek uživatele Old Dog
Offline
Naposledy viděn: 16 let 10 měsíců zpět
Připojen: 04.05.2007 - 17:40
Rozumim Vam. Udivuje me jen

Rozumim Vam. Udivuje me jen to, ze posledni verze open SuSe tyto ovladace nema ale jini je maji. Pokusne nainstalovane tyto systemy: Mandriva 2007, Ubuntu , Kubuntu, MCN live (Mandriva), SAM linux, Free BSD. Vsechny jmenovane v poslednich verzich a zvuk i wifi jede. Open SuSe ne. Nainstaloval jsem ovladac a nic. Hodne mi nejak chybi manual jaky se dava treba k Mandrive. Kdysi se suse prodaval v krabicove verzi se dvema manualy. Dnes tomu tak jiz neni a v cestine neco sehnat nelze. Pdf pro me neni vhodny. Problemy s linuxem mam i v tisku. Tri tiskarny, jedno kombo se skenrem, pod linuxem vubec nejedou. Mozna koupit novy stroj ale ten internet je dulezity a tahat stometrovy ethernet kabel zrovna neminim, sebevrazda :-) Udelal jsem Vami navrhovany dual boot a opet tam dal natvrdo open SuSe. Pro SuSe mam cca 45 GB mista na disku.Pokusim se najit cesky manual k open SuSe a budu se jat ho vytisknout. SuSe mi je nejak nejblize memu gustu. Pockam tedy jeste jestli mi tu nekdo poradi s rozjetim te wifi.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
To v "posledních verzích"

To v "posledních verzích" bude asi ten problém. 10.2 je momentálně z pohledu rychlosti vývoje jádra a změn v politice distribuce ovladačů stařenka :-(, protože vyšla minulý rok. Delší vývojový cyklus má prostě i své nevýhody.

Obrázek uživatele Old Dog
Offline
Naposledy viděn: 16 let 10 měsíců zpět
Připojen: 04.05.2007 - 17:40
Ale openSuSe pry vychazi ze

Ale openSuSe pry vychazi ze SuSe. Stary SuSe 10.0. V nem funguje wifi ale nejede zvuk. Nejnovejsi open SuSe 10.2 je obraceny. Nejede wifi ale jede zvuk. Nechapu tuto linuxi politiku. Spousta verzi ale v zadne nejede vsechno. Mam probehnuty Kubuntu. Kdyby tam nebyla tak debilne vyresena instalace tak mam jasno. Navic mi nesedi baliky deb. Proste nechapu tady v tomto linux. Kazdej chce byt frajer s jeho vyvijenym distrem a verzi ale pritom je jen lejno. Kdyby vsichni ruzni linuxari dali hlavy dohromady A udelali jeden system kde pojede vse, bylo by to lepsi. Pak by se mohl Microsoft zacit trast a sel by pomalu do kytek. V soucasne dobe mu totiz konkurence ze strany linuxu ale vuuuuuuubec nehrozi. A Mac OS X? To je o ničem. Je docela dobrej ale vzhledem k jeho rozsirenosti o nem nema smysl psat.No a jak se mi wifinu nepodari rozjet tak pujdu asi do toho nejprodavanejsiho a nejlepsiho na ceskem trhu. Do MANDRIVY 2007.1 kde dostanu i manuál.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
V případě, že Vám

V případě, že Vám nevyhovuje Kubuntu a deb balíčky, můžete použít nějakou jinou RPM distribuci (třeba právě Mandrivu). V každém případě Vám ale nikdo s rozběháním WiFi v SUSE nepomůže, pokud tady budeme flamovat a nedodáte výstupy, abychom se tady všichni mohli podívat, co se na tom stroji děje a jak Vám pomoci.

Obrázek uživatele nicanikdo
Offline
Naposledy viděn: 16 let 9 měsíců zpět
Připojen: 14.05.2007 - 12:45
Flame

K openSuse je manual k dispozici v elektronické podobě.
Pokud by ste dodal požadovaný výpisy jistě by Vám někdo rád pomohl. Mluvím z vlastní zkušenosti stačilo mi popsat problém a rady se mi dostalo.
Vy namísto toho debatujete o tom která distro co umí... To kontraproduktivní přístup.
Dodejte výstupy a uvidíte, že rada bude...

Lama absolutní linuxová lama. Ale linux se mi moc líbí

Obrázek uživatele jiri.vetvicka
Offline
Naposledy viděn: 5 let 10 měsíců zpět
Připojen: 21.03.2005 - 15:38
Re: flame

Uzivatel zrejme nema zajem problem vyresit, proto je tato diskuze uzavrena. Pokud chcete zaslete vypis, pokud nechcete bezte delat reklamu jinam.

Close the world, open the next.

Close the world, open the next.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
České příručky najdete

České příručky najdete zde
Jsou sice pro 10.1, ale budou fungovat i pro 10.2.

Výstup příkazu hwinfo pořídíte takto:

  1. Otevřete si v grafickém prostředí terminál.
  2. Zadáte příkaz:
    su
    Po zadání napíšete heslo uživatele root (nebude se nic vypisovat, nejde o chybu, ale bezpečnostní opatření).
  3. Zadáte příkaz, který chcete vypsat.
  4. Myší označíte výstup příkazu. Tím se výstup dostane do schránky.
  5. Kliknutím prostředního tlačítka myši vložíte text ze schránky na libovolné místo (třeba sem do odpovědi :-).

Pokud nenapíšete, co máte za kamerku a čtečku karet, těžko se vyjadřovat, jestli vážně nejsou a nebudou ovladače.

Možná by byla cesta menšího odporu si zatím Windows ještě chvilku nechat a přecházet pomaloučku a polehoučku? On je Linux přeci jen trošku jiný. Můžete si udělat dualboot (oba systémy budou vedle sebe a můžete si zvolit, který chcete). Navíc to bude mít tu výhodu, že můžete testovat distribuce a nebudete bez počítače.

Obrázek uživatele Old Dog
Offline
Naposledy viděn: 16 let 10 měsíců zpět
Připojen: 04.05.2007 - 17:40
RE

Omlouvam se. Nejak jsem se zapomel prihlasovat. Instalaci jsem provedl klasicky. Klep na balicek rpm a pockal jsem si na hlasku o uspesnem dokonceni instalace.

Téma zamknuto