2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele LadaBaca
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 31.10.2006 - 15:42
Přenos systému na nový disk

Dobrý den všem. Kupuji nový disk (Samsung T166 320GB SATA) a chtěl bych nějakým způsobem přenést stávající systém (samozřejmě openSuSe 10.2 :-) z původního (Seagate 120GB PATA) na nový. Nechce se mi vše instalovat znovu a znovu. Existuje nějaké řešení? Děkuji.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
V případě, že má

V případě, že má cílový disk větší kapacitu než původní (jako je tato situace), bude zapotřebí po zkopírování dat "roztáhnout" filesystem na celou kapacitu disku pomocí utility resize2fs.
Podle mého skromného názoru, by přesun celého systému na jiný disk měl jít bez větších problémů právě pomocí dd.
Pokud vám SUSE nový disk správně rozpoznal a zavedl pro něj patřičné ovladače, měl by systém fungovat i při bootování z něho.
Nezapomeňte na novém disku vytvořit swapovací oddíl a možná bude zapotřebí upravit soubor /boot/grub/menu.lst (v závislosti na aktuálním stavu hw).

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
No, na druhou

stranu nechť dotyčný udělá pokusného králíka, vždyť jen tak se zase dozvíme něco nového ;-)

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Já bych dal přednost

nové instalaci. Vždyť v Linuxu je to tak jednoduché, zvlášť pokud jste si předtím "osahal" vše potřebné a víte, co potřebujete a co ne. Kromě jiného tak zajistíte, že systém si ověří veškeré odlišnosti nového disku (zvlášt při přechodu PATA -> SATA) a vyhnete se problémům.

Pár desítek minut rozdílu (možná ani ne) nestojí za případné dlouhodobé a obtížně řešitelné pozdější potíže.

JirkaZ

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Tato otázka mi nedala a po

Tato otázka mi nedala a po chvíli hledání na netu jsem narazil na tento článek: http://www.debianadmin.com/backup-and-restore-linux-partitions-using-partimage.html kde je popsán postup vytvoření zálohy z celé partišny (třeba i rootovské).
K vytvoření zálohy je použit program Partimage, který je mimochodem na livecd SystemRescueCD.
Ve zmiňovaném článku zdůrazňují, že partišna, na kterou se obnova provádí, musí mít stejnou velikost jako zdrojová. V případě že je větší, může dojít ke ztrátě místa nad (zde si myslím, že by mohlo pomoci právě "roztažení" filesystemu).
Jestli budete tuto nebo jinou metodu zkoušet, mohl by jste sem pak napsat jak jste dopadl a jak jste postupoval. Díky

honzaS

Obrázek uživatele LadaBaca
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 31.10.2006 - 15:42
Poděkování

Děkuji všem za mnohé rady, ale většinu zde asi zklamu. Jelikož nepatřím mezi linuxové odborníky, tak jsem raději zvolil novou instalaci. Snad se časem někdo pustí do řešení podobného problému.

Obrázek uživatele standa.e
Offline
Naposledy viděn: 10 let 10 měsíců zpět
Připojen: 20.06.2006 - 20:47
U klonu disku je treba opravit seriove cislo HDD!

Pokud byste prenasel obraz disku mezi dvema totoznymi (jako napriklad ja, kdyz mi hrozil pad HDD v notebooku, nebo kdybyste klonoval system na vice stejnych pocitacu), docela klidne muzete pouzit aplikaci Gparted (spolu s Midnight Commanderem) ze SystemRescue CD. Tato live "distribuce" pak obsahuje napriklad i zminovany partimage.
Kazdopadne muj postup byl jednoduchy a nekomplikovany. Puvodni disk v notebooku jsem mel pripojeny pres USB a v GParted jsem kazdy jeho oddil zkopiroval pres COPY a PASTE z puvodniho HDD na HDD novy. (Jen u rozsireneho oddilu a u posledniho FAT32 tuto funkci nedovolil, ale protoze to bylo vzdy "do konce disku", nebyl s tim problem, jinak byste musel vytvorit totozny oddil pokud jde o velikost).
Tim jsem zabil dve mouchy jednou ranou - Gparted poresi MBR u noveho disku a zaroven mi nakopiroval ze stareho disku na novy i vsechna data (u toho FAT32 oddilu jsem je pak jednoduse prekopiroval pomoci Midnight Commandera spusteneho v terminalu, ale to slo udelat klidne az pozdeji, protoze tento oddil nema vztah k OS) - a dokonce i na jejich totozna mista. Proto to take trochu trva, GParted kopiruje i "prazdno".
Kdyz to v GParted nastavite, staci potvrdit a jit na kafe. Po navratu znovu nactete oba disky a jeste v GParted oflagujde oddil se systemem jako aktivni (pridelte mu flag "boot" - behem kopirovani tento parametr zmizi.) Hotovo, GParted vypnete.

To byla cast postupu, ktera lze resit urcite i mnoha dalsimi zpusoby (pres dd, sfdisk atd.), to dulezite, na cem vsechny me dosavadni pokusy o klonovani openSUSE vyhorely, je vsak v samotnem openSUSE! Ted jste sice prakticky hotovy, ale stejne nenabootujete. Proc? Protoze openSUSE rozlisuje disky v fstab pomoci jejich kompletniho serioveho cisla! Takze ve vasem naklonovanem systemu je pak seriove cislo stareho disku, ktere neodpovida nove skutecnosti a muze to vest k padu bootovani, predevsim bezi-li vam sluzba e2fsck na kontrolu disku!

Proto je bezpodminecne nutne uvest v /etc/fstab, pripadne i v /etc/mtab ci /boot/grub/menu.lst (je-li v nich nazev HDD uveden tez pomoci celeho serioveho cisla) na nove prenesenem systemu seriove cislo toho disku, na ktery jste system prenesl.
Tohle je mozna tak samozrejma vec, ze ji zkuseneho "guru" zminit nenapadne a novacek na ni nemusi prijit a trapi se i nekolik dni.

Teprve v tuto chvili by pak mohl clovek bezproblemove nastartovat. Tato rada, predpokladam, muze pomoci i tem, kteri samotna data prenaseli jinak. Editaci vyse zminenych souboru lze snadno provest v nejake sikovne live edici, ja vyuzil terminal a midnight commandera primo v SystemRescueCD. vytvorite si ve slozce /mnt te nastartovane live edice podslozku, treba /mnt/hda (coz bylo pomoci Midnight commanderu velmi snadne, lze urcite i prikazy makedir) a do ni pripojite svuj novy obraz oddilu se systemem podle toho, na jakem oddilu se nachazi. U mne napr. hda1, takze zde nutny prikaz v terminalu znel mount /dev/hda1 /mnt/hda. Vratite se do Midnight commanderu (terminal u System Rescue CD umoznuje praci ve vice zalozkach) a klasicky jako v dosovskem Nortonu se ponorite na prislusna mista pripojenych disku (tedy cela cesta, kterou uvidite, bude napr. /root/hda/etc/fstab, pres F4 si oznaceny fstab otevrete k editaci, prepisete seriove cislo HDD (nezapomente zkontrolovat i ty zbyle soubory!), F2 zmeny ulozite a F10 vyskocite zpet z editacniho okna do Midnight Commandera.

A vot eto vsjo. Omlouvam se zkusenym za rady pro lamy - ale ta nutnost prepsat presne seriove cislo disku mne zabavila na nekolik dni. Takze i kdyz jsem samotny prenos dat i editaci MBR disku zvladal, prakticky mi to bylo na nic, kdyz jsem naklonovany system nedokazal rozbehnout...

pozn.: Budte pozorni, mate-li totozny typ disku, lisi se to seriove cislo jen malo a v samem zaveru.

Obrázek uživatele standa.e
Offline
Naposledy viděn: 10 let 10 měsíců zpět
Připojen: 20.06.2006 - 20:47
tak si jen doplnim, kdybych

tak si jen doplnim, kdybych nekdy znovu potreboval - take lze v tom /etc/fstab a /boot/grub/menu.lst zadat pevne disky i jednoduse jako /dev/hda1 atp., tedy neresit seriova cisla - coz se obzvlast hodi, prechazite-li na jinou znacku disku. U verze 10.2 je pak ale treba i u IDE disku misto spravneho /dev/hda1 uvadet /dev/sda1!!!