1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Práva ke spouštění aplikací?

Zase se po čase zeptám těch znalejších, než jsem já: lze dodatečně nějak jednoduše omezit práva uživatelů na spouštění některých aplikací? Obvykle je to tak, že aplikace sama (spustitelný soubor) je někde v podadresáři /usr/bin a podobně a má rootovská práva, data se pak pro jednotlivé uživatele ukládají v jejich /home/user/.něco. Občas lze věc vyřešit nastavením práv k tomu adresáři s uživatelskými daty, někdy to ale nefunguje.

Je nějaké univerzálně funkční řešení? Upřesňuji: mám na mysli to, aby danou instalovanou aplikaci někteří z uživatelů mohli spouštět, jiní ne.

Díky.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Díky, přesně tohle

mě napadlo taky, ovšem i s tím problémem s aktualizací. Dokonce mě napadlo i to omezení nastavovat skriptem (i když u něj spíš ve smyslu zapnout/vypnout omezení poklikem na ikonu, ne ve spojení s aktualizacemi, přičemž účel a funkce jsou vlastně stejné). Asi jsme nějak myšlenkově propojeni, nebo co ;-)

Čili i podle Vašeho názoru neexistuje nějaká "oficiální" cesta, že... Vzpomněl jsem si i na AppArmor nebo SeLinux, ale nejsem si jistý, zda by tyto věci mohly sloužit k danému účelu a navíc jejich nastavování mi přijde děsivé (jen jsem krátce nakouknul).

Škoda, že Linux proslulý bezpečností a možností nastavování práv nemá takovouto záležitost řešitelnou snadno a jednoduše.

JirkaZ