0 příspěvků / 0 new
Obrázek uživatele stanyjol
Offline
Naposledy viděn: 12 let 10 měsíců zpět
Připojen: 16.09.2009 - 08:05
nenabootovaní s crypto_luks partition v fstab

Dobrý den,
smazal jsem starý opensuse 11.4 a na čistou partition (sda1) jsem nainstaloval nový 12.1. Ten, ale nechce nastartovat. Má problém s mountováním partition (sda3) pro /home , která je šifrovaná (Crypto_luks - toto šifrování bylo provedeno kdysi během instalace opensuse 11.2). Nástroje pro crypto mount této partition jsem doinstaloval, takže ručně je mount uspěšný. Problém je při bootu, kdy nastartuje do single user a chce heslo pro root uživatele. Po zadaní hesla se úspěšně přihlásím do konzole, kde jsou přimountovány všechny partition uvedené v fstab, až na onu šifrovanou. Po mount -a se připojí i šifrovaná partition (po zadání hesla - šifry) a po zavření konzole pokračuje bootovaní dále a úspěšně nabootuje.

Nevím proč v nynější verzi nechce nabootovat s touto zašifrovanou partition a přitom mount -a je úspěšný !!! Když ji z fstab odstraním, pak nabootuje OK. Nevíte co je příčinou neúplného bootu?

Našel jsem radu pro podobný poblém, ale s raidem. Tam radili odstranit z fstab problémovou partition a provést mount na konci bootu pomocí cronu. Ale nevím jak toto provést (crontab -e spouští podle času, ne?) a nevypadá to moc jako vyřešení problému. Dále mě ještě napadlo napsat příkaz pro mount do rc.local, ale ten jsem nikde v /etc... nenašel.