2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Linux zacatecnik - distribuce

Dobrý den,

předně musím konstatovat, že jsem naprostý Linuxový začátečník. Abych to upřesnil v podstatě jsem Linux v chodu ještě na vlastní oči neviděl, ale vzhledem k výborným referencím od přátel a začínající bytostné nesnášenlivosti k WinXP, která se ve mě rodí bych rád měnil na Linux. Dostáváme se tedy k dotazu : jakou distribuci bych si měl vybrat jako naprostý začátečník? Respektive byla by pro mne dle vašeho názoru vyhovující SUSE Professional 9.3 ? Pročetl jsem si tady ostatní thready a z vašich názorů a příspěvků se mi nezdá moc stabilní ani kvalitní i když na různých webech (podotýkám nečetl jsem fóra na těchto webech) jsou reference k SUSE Pro 9.3 velice dobré.

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem Petr Štěpánek

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Začátečník

Doporučoval bych pro úplný začátek zkusit nějakou kvalitní live distribuci (pozor, ne vše vložené do časopisu za pár korun je dobré), např. Slax a zjistit, jaký z toho máte pocit, resp. jestli jiná filozofie Linuxu pro Vás nebude zábranou. Zdůrazňuji filozofie - to, že Vám v nějaké lajvce nepojede IrDA nebo nějaká perifierie hned od instalace pochopitelně o Linuxu jako takovém nic neříká. Jde o tu "jinost" a o pocit z ní.

Co se týče zde zmiňovaných problémů se SUSE 9.3 - jednak jde převážně o drobnosti, druhak jsou za chodu opravovány, za třetí si všimněte, že je zde hlasitě a stále dokola prezentují dva nebo tři lidé, což vzhledem k počtu účastníků je dost málo. Nicméně chyby tu jsou. Pokud hledáte dokonalý OS, obávám se, že ani u Linuxu neuspějete, nic takového neexistuje. K SUSE bych řekl jen tolik, že se velmi pohodlně a snadno instaluje (např. instalace na systém se SATA je opravdu podstatně jednoduší, než dávat tam XP), drtivá většina toho, co můžete chtít konfigurovat se konfiguruje velmi snadno(klikačka, chcete-li) a řešení desktopu v podobě KDE 3.4 (což ovšem není výsada jen SUSE!) je pro začátečníka velmi příjemné. Počítejte s tím, že při instalaci potřebujete Internet, kvůli doplňkům v oblasti multimedií a kvůli opravám. Instalaci bych doporučoval nikoliv z FTP, nebo Live verze, ale z krabicové, resp. její kopie. To samozřejmě neznamená, že si jí musíte koupit. Prostě si jí zkuste půjčit. Právně je to OK. Většina videa Vám na SUSE po instalaci nepojede, musí se to nainstalovat (zkusím na toto téma vypotit článek pro začátečníky).

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
vidim ze aj mna povazujete

vidim ze aj mna povazujete za prudica :-) no co uz ...

k tomu v linuxe som zaciatocnik preto tie tupe otazky, ked mi nieco nejde.

Tesim sa na clanok o videu, k tomu som sa este nestihol dostat, ale pride aj na to ...

A k SUSE mne sa pacila instalacia i ked prvy pokus padol, dal som druhy pokus a vypustil som instalovat gnome, prebehla ok a aj veci co sa nainstalovali sa mi pacia zatial, ze tam je nieco co nejde ? este som nevidel bezchybny soft !

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
To cobain

Příteli nepsal jsem nic o prudičích. Pouze jsem konstatoval, že problémy má poměrně málo lidí. Dokonce to nemusí souviset s nimi samotnými, ale s jejich železem. Ostatně - také se mi mi 9.1 na jedné mašině chovala prapodivně a záhadně. Dokud jsem nepustil Memtest :-)) Chtěl jsem tím jenom napravit dojem, který může mít někdo z Vašich textů - tj. že jde o nestabilní a problémovou distribuci. Tak tomu, podle mě, prostě není. Problémy jsou (jako všude), je dobré o nich mluvit aby se na tom pracovalo (a jak se zdá, ta se pracuje...) a do doby než budou vyřešeny se snažit, jak je obejít. Půvab linuxu je mj. v tom, že vždy existuje několik cest, jak se dobrat k cíli :-))

Obrázek uživatele Veritas
Offline
Naposledy viděn: 16 let 11 měsíců zpět
Připojen: 02.06.2005 - 18:56
video pro začátečníky

Výborný nápad s tím článkem Video pro začátečníky. Už se na něj vela těším. Tak jen do TOHO!

Nehledejte hry v Linuxu. Linux je hra.

Nehledejte hry v Linuxu. Linux je hra.

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Video pro začátečníky

Jsem teď trošku v presu, nejpozději do středy (mám ještě dovču). Bude to ale skutečně video pro úplné začátečníky, rozhodně ne nejelegantnější, nejsystémovější, ale bude to nejvíc klikací a bez kompilování :-))

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Drobnosti

no vidíte a já jsem rád, že někde dva měsíce nevisí, už teď si můžu užívat novinek. HAL už je opravený natolik, aby nikoho nevycukal tak, jak píšete. No jestli začátečník hned poběží dělat playlisty v xmms, nevím, možná, pokud ale dělá s playlisty, určitě nebude úkol nad jeho síly používat Beep Player, zvlášť když na ovládání a funkce je to vlastně takové xmms v jiných šatičkách. S tím foťákem je to nesmysl, že by to byla obecná vada, degradující distro. Bavíte se o jednom konkrétním modelu já zase vím o dvou jiných, které jsem v 9.2 nepřipojil (resp. připojil, ale nikomu bych to nepřál) a tady šlapou. Co Vy na to?

Můžete mi už (ptám se Vás na to po třetí) vysvětlit, CO konkrétně by začátečníkovy mohlo vadit na vzhledu přihlašovacího dialogu a CO Vám na něm nejde nastavit?? Proč by si začátečník hned běžel předělat přihlašování, které je troufnu si říct, celkem pěkné a není v něm problém?? V čem konkrétně je problém přihlašovacího dialogu, že by ho musel začátečník měnit? Mám pocit, že jste si vykostruoval naprosto umělý problém a teď jen přes CTRL+C a CTRL+V to sem v nějaké periodě stále dokola dáváte. Nepouštíte to z cronu? :-))

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Dobrá sestava - jsme sousedé :-))

Athlon 64 3000+ 939, 1024 MB RAM 400 MHz, MSI KT Neo, ATI Radeon 9200, HDD WD Raptor. Jinak když vidím takovou pěknou sestavu, jako máte Vy, dal bych do ní toho Raptora, uvidíte, co s ní udělá... Tu 120 GB bych tam přimontil jako smeťák na data, systém na Raptora

-Ve Vaší sestavě bych problém neviděl, pravda z GeFORCEk jsem dával drivery zatím jenom na 2 a 4 (z toho u jedné 4 byl problém, ale asi s firmware, protože byla divná i ve Win).

-Stabilita: aplikace - kus od kusu, X celkem dobrá, systém vynikající, celkově vedle Windows...:-))

-Příjemné prostředí - podle mě KDE 3.4 super, obrovské možnosti nastavení, zase vedle Windows o třídu výš. I Gnome vypadá velmi solidně. Navíc pokud to chcete používat hodně utilitárně, třeba pro jednu-dvě aplikace, lze použít nějaký hodně jednoduchý window manager. KDE je dost náročné na HW.

-Výkon - nebál bych se. 64 bitová verze není z nejlínějších :-)). Jak jsem už psal, na mojí sestavu jsem 7,2 GB instalaci nainstaloval (bez nastavování) za 35 minut. Snad není třeba dodat víc. Není od věci po standardní instalaci pozabíjet zbytečné démony, i když s takovouhle sestavou to bude v klidu.

Ke grafice - v jaké verzi GIMPu jste dělal? On teď docela šlape na plyn. Měl jste nainstalovaný script-fu? Nevím přesně co děláte, ale v 9.3 najdete pro 3D a rendering Blender, což je dost dobrá záležitost...

Neberte to jako axiomy, jsou to moje empirické zkušenosti a dojmy. Nic víc.

Obrázek uživatele treznicek
Offline
Naposledy viděn: 11 let 1 měsíc zpět
Připojen: 19.05.2005 - 18:02
začátečníkům

Úplně souhlasím s p. Fárkem. SUSE má taky svoje Live DVD (nevím, jestli pro 64bity) a je možný vyzkoušet. Jen pár připomínek:

a) SUSE Linux je stále free, tzn. pokud někdo ze sousedů má již distribuci zakoupenou, tak bych si ji půjčil a nainstaloval (moji sousedé nemají, tak jsem si ji koupil, protože jsem velký fanda a MUSEL jsem ji mít). Za peníze jsem si koupil podporu, s kterou dneska nějak komunikuji, ale stejně tak 90 % problému řeším disc. fóry.

b)z těch mnoha distribucí bych si vybral právě suse, protože pro desktopy je fakt super. V 9.3 je vidět, že tam Novell nasypal i nějaký peníze, takže je super a vychytaný (mám pouze zkušenosti s RedHat, Fedora a Suse)

c) to, že se Vám líbí uživ. prostředí nesouvisí s distribucí. KDE, GNOME atd. bude vypadat stejně na RedHatu i jiných distribucích. Podstatný je to, co jsem napsal v bodě b) a to je funkčnost (rozchodit RedHat na NTB byl porod, tady funguje vše od začátku) Linux není jenom o X-Windows

Kdybych Vám měl jednoznačně říct, jestli bych měnil WInXP za Linux, tak neodpovím, protože využívám obě. SUSE je mazlík, WinXP je praxe.

Odpověď: stáhnout a zkusit SUSE live, u ostatních distribucí bych čekal o málinko více problémů. A pokud začínat s Linuxem, tak se suse (já začínal s RH7.2 a měl jsem co dělat, Suse už ve verzi 8 byl v pohodě)

PS: Suse a novell jsou spolu od verze 9.0. V9.1 byl náročný na paměť, v9.2 byl vychytanější (ještě před měsícem jsem ho měl na NTB) a teď zkouším 9.3 a nevidím tam moc velkých rozdílů až na nové verze KDE, Open.Office.org (Firefoxe a Thundera jsem měl už na 9.2)

Tomáš Řezníček