1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele jnadbela
Offline
Naposledy viděn: 8 let 8 měsíců zpět
Připojen: 09.05.2014 - 22:11
Kontrola DVD a CD média

Zdravím :-),

zvykl jsem si na to, že samozřejmá věc nemusí být v Linuxu samozřejmou věcí. Zatím se mi podařilo téměř každý problém vyřešit kromě přehrávání dvd médií v dceři OpenSuse virtuálu OpenSuse Oracle VirtualBox, ale s tím ani nepočítám, že by mi někdo poradil...

Nicméně... Mám pro OpenSuse LInux takový jednoduchý úkol... Zkontrolovat DVD médium, zda je OK nebo ne, zda neobsahuje chyby. A teď pozor - nemám na mysli kontrolu checkmd, jako to např. nabízí Brasero (a nic jiného neumí). Také nemám na mysli Yast nefunkční kontrolu DVD OpenSuse 13.1. A už vůbec nemám na mysli K3B, který nemá v nabídce samostatnou kontrolu DVD média (alespoň jsem ji tam nikde nenašel). Neberu tudíž odpovědi ve stylu, ale vždyť to K3B má integrované v sobě, někde si to najdi :-)....

Zkoušel jsem řadu různých možností a žádná nebyla funkční. Je to jednoduchý požadavek, čekám jednoduchou odpověď a nic ve stylu "běž na man k3B a vyčmuchej si to", takových odpovědí "bez návratu" mám v práci hafó :-) a nerad bych si takovou práci bral domů.

Předem díky za ochotu a pomoc. :-)

PS: mimochodem nechce se mi věřit, že by se s tímto problémem nebo požadavkem zkontrolovat data na vypáleném dvd ještě žádný linuxák nesetkal :-). Jo a fsck to neumí ani po přitáhnutí balíčku udftools (k tomu balíčku není žádný man, stáří rok 2002...).

Pepa

Distribuce: 
Obrázek uživatele jnadbela
Offline
Naposledy viděn: 8 let 8 měsíců zpět
Připojen: 09.05.2014 - 22:11
Možné řešení...

Nikdo? :-)
Už jsem nejspíš našel řešení. Dopředu říkám, že se nezdařila kompilace cdck na OpenSuse, chyba Make, zkusil jsem i ten druhý program místo Make. Zaseklo se to po mnoha jiných odblokovaných chybových hláškách na tomto:

make
pod2man --section=cdck.1 --verbose cdck_man.in > cdck.1
cdck_man.in around line 1: =cut found outside a pod block. Skipping to next block.
POD document had syntax errors at /usr/bin/pod2man line 71.
make: *** [cdck.1] Error 255

A tady jsem to vzdal. Zase takový linuxmachr (nebo spíš nejsem telepat, protože ta hláška je ta nejmizernější hláška, co jsem kdy viděl, nějakých ichytylem programátrem) nejsem.

Nicméně test DVD lze primitivně udělat utilitou "dd" a to takto:
dd if=/dev/sr0 of=/dev/null
8366720+0 records in
8366720+0 records out
4283760640 bytes (4.3 GB) copied, 276.616 s, 15.5 MB/s

Pro mě je výsledek takový, že pokud jde vykopírovat všechno z DVD, je DVD v pořádku. Navíc to funguje jako takový primitivní benchmark. Aspoň nějaké řešení........................ ach jo.

Ale kdyby někdo chtěl napsat vlastní recept, protože opravdu nevěřím, že by žádný linuxový specialista nekontroloval DVD nebo CD, tak sem s ním. Hele, zapomeňme na chvíli na to, že jsme Češi, Linuxáci si mají pomáhat, ne? :-)

Obrázek uživatele ferri
Offline
Naposledy viděn: 6 let 10 měsíců zpět
Připojen: 02.10.2012 - 21:37
re: Kontrola DVD a CD

V princípe podobným spôsobom som v čase, keď som ešte používal CD/DVD, pristupoval ku kontrole hlavne starších médií aj ja.
Jednoducho som vytvoril v k3b na HDD disku jeho iso obraz. Pokiaľ bol iso obraz vytvorený a v priebehu čítania sa neobjavili chyby, médium som uznal za dobré. V prípade, že sa v priebehu čítania začali objavovať chyby, médium som vyradil.

openSUSE Leap 42.2 KDE

Obrázek uživatele Pytel
Offline
Naposledy viděn: 9 let 3 měsíce zpět
Připojen: 24.06.2006 - 18:27
řešení

Dobrý den, pro kontrolu vypálených médií můžete použít třeba Qpxtool nebo CD-DVD speed pod wine je k tomu, ale potřeba optická mechanika která to umí měřit používám na to Lite-on LH-18A1H.