1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Kompilace ipw3945

Zdravim,
mam ntbk TP R60 s wifi 3945 a potrebuji v opensuse 10.2 rozchodit wifi s podporou monitor a promisc modu. Nevim proc, ale zdrojaky modulu ipw3945 na instal DVD nejsou, je tam pouze predkompilovany modul, ktery ovsem nema podporu monitor a prom. modu. Takze jsem stahl prislusny driver z ipw3945.sourceforge.net a chtel jsem ho zkompilovat s podporou mon a prom. (uprava makefile). Jenze make mi hlasi, ze mam v kernelu symboly pro ieee80211, ale nepouzivam defaulni ieee80211 subsystem a ze pokud chci pouzivat tento "mimokernelovy" ieee80211, tak bych mel bud patchnout kernel (make patch_kernel) a remaknout kernel, nebo pouzit pri prekladu direktivu IEEE80211_IGNORE_DUPLICATE=y. Pokud to udelam, dostanu opet chybove hlaseni v tom symslu, ze make nenasel IEEE80211 v defaultnim umisteni a ze mu mam zadat dalsi direktivu s umistenim IEEE80211. Ovsem nevim, jak mam zadat do make dve direktivy...
Pokud to nekdo delal a byl by ochoten mi sem pastnout step by step pro blby, byl bych vdecen....:o))
Diky

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Jakou verzi a verzi

Jakou verzi a verzi zdrojových souborů ieee80211 máte nainstalovanou?

src.rpm se zdrojovými soubory pro ipw3945-1.2.1-12.1 je zde:
http://download.opensuse.org/repositories/Ports:/DebianBased:/Auto/openS...

honzaS

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
No ja nevim. Stahl jsem DVD

No ja nevim. Stahl jsem DVD 10.2, nainstaloval a nic dalsiho jsem neresil. Pouze jsem stahl ty zdrojaky ipw3945. IEEE8011 je tam default. Jedine co jsem doinstaloval oproti zakladni instalaci s KDE byly zdrojaky jadra (+ gcc, make atd.)

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
no, vim, ze asi vypadam

no, vim, ze asi vypadam hloupe, ale balicek z odkazu jsem stahnul, ale kdyz to chci nainstalovat, tak mi hlasi chybu zavislosti a jako problem mi rika: there are no installable providers of fakeroot for ipw3945-1.2.1-12.1.i586[local packages]. Tak nevim. Zas tak zbehly v tom nejsem....

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Já jsem si myslel, že

Já jsem si myslel, že když jste hledal balíček se zdrojovými soubory na instalačním dvd, tak budete vědět co s tím (man rpmbuild).

Návod jak postupovat při instalaci/kompilaci je přímo na stránkách ipw (http://ipw3945.sourceforge.net/INSTALL) a také v archívu, který jste si stáhl, takže stačí jít krok za krokem.

K vyřešení závislostí stačí doinstalovat potřebné balíčky, pokud vám je správce balíčků nenajde, můžete je zkusit dohledat zde: http://benjiweber.co.uk:8080/webpin/

honzaS

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Ale jo, kdyz mam v ruce

Ale jo, kdyz mam v ruce normalni tar se zdrojaky, tak si snad nejak poradim. Ale src.rpm jsem nikdy nepouzil. Predpokladam, ze je to proste balicek zdrojovych kodu zabaleny do rpm a myslel jsem, ze se to nainstaluje stejne jako binarka, jen mi vznikne adresar se zdrojaky. To by bylo OK. Proc mi ale instalator hlasi chybu zavislosti sam na sebe?
Na ipw3945.sourceforge.net jsem instrukce cetl za posledni tyden uz aspon milionkrat (jeste kdyz jsem to pokousel na 10.1, tam to tuhlo, jakmile jsem spustil networkmanagera), jenze oni tam popisuji kompletni instalaci podpory ipw3945 vcetne firmware, vc. ieee80211, vc. demona. Jenze ja bych rad vsechny tyhle poodpurny veci nechal tak, jak jsou po instalaci - nechci delat zadny harakiry s novejsima verzema vseho kolem z jednoho prosteho duvodu - zabiju tim spoustu casu, postup stejne zapomenu a kdyz budu reinstalovat system, tak to budu muset delat vsechno znovu, coz se mi opravdu nechce....:-( Rad bych nahradil pouze ten modul ipw3945 s podporou mon a prom. mode., jenze kompilace mi dela to, co jsem popisoval vyse...:-(

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Mozna by mi pomohla rada,

Mozna by mi pomohla rada, jakym zpusobem zahrnout novejsi zdrojaky ieee80211, pripadne ipw3945 do zdrojoveho stromu zdrojaku jadra. Potom bych snad uz dokazal udelat make menuconfig a make modules a install modules, ci jak to je. To by snad mohlo pomoct.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Odtud

Odtud http://ieee80211.sourceforge.net/#downloads si stáhněte tar ieee80211 a postupujte podle postupu v souboru INSTALL. Teď jsem na ten postup koukal, hlavně nezapomeňte k make přidat parametr "IEEE80211_INC=/usr/include", to vám nainstaluje zdrojové soubory do adresáře, kde by je měl ipw při kompilaci očekávat.
Před kompilací je samozřejmě zapotřebí mít k jádru nainstalované zdrojové soubory.

honzaS

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Uaaaarghhh!!! Muzu nekoho

Uaaaarghhh!!! Muzu nekoho zabit?
Jen ve zkratce se musim vypovidat. Tak jsem po predchozich peripetiich zkompiloval vytouzeny modul ipw3945. Ok, fungovala mi wifi karta v monitor rezimu! Bingo! Jenze po restartu mi prestala fungovat mys. Po dalsim restartu mi prestala fungovat sitova karta! podotykam, ze jsem mel uplne cerstve nainstalovae opensuse 10.2 + doinstalovany vyvoj jadra, wireshark a mc. Nic vic, nic min! Nedela jsem nic, co by mohlo mit za pricinu zmenu chovani systemu, alespon si toho nejsem vedom. Brouzdal jsem po netu. Tot vse.
Tak jsem se snazil smazat a znovu zavest modul pro ethernetovou kartu a mys. v Yastu jsem odebral sitovku s tim, ze pridat urcite puje, jenze ouha, nejak jsem si nepoznacil nazev modulu. To byl problem c. 1 - jak najdu a zavedu prostrednictvim yaastu modul o kterem prakticky nic nevim (nazev, umisteni)? Vim pouze ze tam je takove a makove zarizeni, ze je HW OK, ale ktery modul potrebuju a jak ho zavedu yastem, to nevim! V seznamu modulu, ktere yast nabizi v menu "pridani nove sitove karty" proste neni! Totez plati pro muj novy modul ipw3945. Jak reknu yastu, ze ma vytvorit a nastavit novou kartu, pro niz mam nachystany modul? Kdyz modul zavedu rucne, po restartu o nem system nevi. Asi neco delam spatne. Chapu, nejem linuxovy (ani suseovy) guru, ale ze by toto musel byt pro yast problem....?
Proc mi do prkynka prestala najednou fungovat mys? Pritom touchpad i trackpoint normalne fungovaly, ale proste USB porty byly mrtvy...
Podotykam, ze jsem normalne pracoval, vsechno fungovalo, vypnul jsem notebook, zavrel vicko a odesel domu. Rano jsem prisel, otevrel vicko, zapnul notebook a problemy....
Tak jsem to preinstaloval, jsem bez ipw3945 s mon. rezimem a vsechno funguje.
Ptam se, existje nekde predkompilvany modul ipw3945 pro suse 10.2?

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Jasne, problemy se sitovkou

Jasne, problemy se sitovkou a mysi prejdu, na to nemam cas a uz ani potrebne logy. Jen opakuji, ze jsem udelal jedine - zkompiloval jsem podporu ieee80211, zkopiroval novejsiho regulacniho demona do /sbin, zkopiroval novejsi firmaware do /lib/firmware a zkompiloval ipw3945. Ale to je fuk. Pri pozdejsim laborovani (tedy moc jsem se tomu nevenoval, protoze mi prisla reinstalace jako rychlejsi reseni) jsem narazil prave na ten problem, jak yastem pridat do systemu zarizeni, ktere neni detekovano pri instalaci. A to myslim obecne. Typicky koupim si novou sitovou kartu, na CD mam driver pro linux (nebo jeho zdrojaky). Jak muzu pomoci yastu novou sitovou kartu nainstalovat? Jak muzu pridat do seznamu modulu muj vlastni, at uz dodany v binarni podobe, nebo vlastne zkompilovany? Ve Win mam take seznam driveru dodavany se systemem, ale muzu si pri instalaci noveho HW sahnout na medium a driver doinstalovat. System provede pri instalaci vsechno potrebne k tomu, aby zarizeni fungovalo po dalsim rebootu systemu. Jak totez provedu v Suse?

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Kdybys precetl cele vlakno,

Kdybys precetl cele vlakno, tak bys vedel, proc jsem kompiloval ieee80211 - potreboval jsem modul ipw3945 s monitor rezimem. Abych ho ziskal, potreboval jsem ho zkompilovat se zdrojovych kodu. Nejsem linuxovy guru, proto jsem postupoval podle navodu na ipw3945.sourceforge.net. tot vse.
Naprosto nechapu, co je spatneho na tom, ze OS nuti vyrobce HW dodrzovat urcita pravidla pro instalaci driveru? To opravdu nechapu. Od te doby, co se vyrobcoi HW naucili psat korektne drivery ( a jeste lepe je nechaji certifikovat microsoftem), tak jsou Win stabilnejsi a uz jsem se hodne dlouho nesetkal s problemem pri instalaci nejakeho HW. Toto vidim naopak jako velke pozitivum.
Zapamatovat si nazev driveru, zadat option... Proc? Proc tam nemuze byt combobox, ktery mi umozni ten konkretni modul najit, kdyz uz to teda musim udelat rucne? Proc se mi neprida do seznamu znamych modulu? Aby to nevypadalo, ze na suse nadavam. Nenadavam, libi se mi, jen mi vadi takove drobnosti, ktere cloveka dokazou totalne zhnusit. A pritom by jiste nebyl problem udelat instalaci zarizeni mnohem jednodussi a intuitivnejsi. Na jednu stranu se chvastaji tim, ze v suse neni potreba pouzivat shell a vsechno se da udelat yastem (samozrejme nadnesene), na druhou stranu takove zakladni primitivni ukony jsou neprekonatelnym problemem....

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Kdyz mi poradis, jak s

Kdyz mi poradis, jak s defaut ieee80211 prelozit novejsi ipw3945 s podporou monitoru, tak budu jen rad. Ja opravdu nemam cas se v tom hrabat. Pokud bys mi poradil, jak do zdrojaku jadra zaradit zdrojaky ieee80211 a ipw3945 (kvuli pripadnym pozdejsim prekladum uz novejsich modulu), bylo by to taky fajn.
Druha otazka je spise filosoficka - ja proste nemuzu douhlasit s tim, ze je treba nedodrzovat standardy a zachovavat chaos kvuli tomu, aby si bezny uzivatel nemohl v systemu delat co chce. Takhle tvuj nazor vyznel. Ty moduly driveru nemaj nic spolecnyho s konkretni distribuci. Je-li tam nejaky rozdil pri prekladu, tak jedine v umisteni dalsich podpurnych knihoven. Jde o to, ze mam modul XXXX.ko, ktery ovlada HW XYZ a ja ho chci zainstalovat do distribuce, ktera se chvasta byt nejpouzitelnejsi nahradou windows, tedy jinymi slovy "pro bezne lidi". OK, barvicky se mi libi, libi se mi yast, tak proc do prdele musim rucne editovat nejaky konfiguraky? Kdyby to aspon v tom yastu bylo napsany...
Dle tveho nazoru je vporadku, kdyz si clovek koupi novou mys, nebo monitor, aby hnedka letel za nejakym guruem, aby mu naintaloval drivery?
O stabilite Win debatovat nemusime, delam s nimi dost dlouho a vim, ze stabilita win je primo umerna kvalite HW a debilite BFU. Mimochodem, kdyz jsem laboroval s tim ipw3945, tak slavny linux lezel na drzce furt. Takze tak.

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Dobra rada nad zlato. Kvuli

Dobra rada nad zlato. Kvuli takovymhle vykrikum vznikaji ty vecne boje mezi zarytymi priznivci ruznych OS.

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
No ja nevim, jestli mam na

No ja nevim, jestli mam na tohle vubec reagovat. Omlouvam se za mozna nekde ostrejsi ton, ale neda mi to...
1) Tve hodnoceni MS je blabol, tve hodnoceni Win je blabol. Nechci nejak extra hajit MS, za to njesem placeny, ale uvedom si, kde by ted byla PC technika, nebyt tlaku microsoftu... A jestlize nekdo prohlasi, ze sprava Win je jednoducha, nevi vubec nic. Je to asi jako kdyz si jednou tydne sednes do skodovky a budes tvrdit, ze jezdit truckem je prdel... Tak se ti kazdej, kdo vi o cem je rec, vysmeje.
2) co je spatnyho na tom, kdyz ma clovek rad klikaci prosterdi? Ja jsem od prirody linej, mam rad jednoduchy a primocary reseni. Je mi jedno, jestli ukol splnim kliknutim na par ikon, nebo napsanim par radku. Kdyz si ale budu moct vybrat, beru ikony.
3) proc bych nemohl rict, jako uplne bezny franta uzivatel, co se mi na suse nelibi (schvalne rikam na suse, ne linuxu, vsimas?). Jestlize se suse (linux obecne) chce priblizit masam uzivatelu, podobne jako windows, musi proste skoncit tyto "detske" problemy - proste jednou je to klikaci distribuce, tak musi jit vsechno zasadni naklikat. Jinak je to hybrid a bude neustale narazet na to, ze nekomu neco nejde. Osobne si myslim, ze konkretne instalace HW musi byt z hlediska bezneho uzivatele maximalne jednoducha a primocara. Ne ze neco naklikam a neco musim poeditovat kdo vi kde a nez se to dozvim, tak to trva tyden. Mimochodem, kde je v yastu napsano, ze musim neco poeditovat aby se mi modul spustil pri startu?
4) misto toho abys mi jako zkuseny uzivatel poradil konkretni veci, tak tady vedeme debatu s prominutim vo ho..ne. Porad mi prosim, jak do zdrojaku jadra dostanu novejsi zdrojaky ieee80211 a ipw3945 (nebo jakychkoli modulu obecne) a bude to fajn. Ja nejsem programator. A ani nechci byt programatorem. Nezajimaji me Makefile, hlavickovy soubory, linkovani knihoven, patchovani a podobny ptakoviny. To je na hrani. Mam jinou praci, jiny starosti. Chci proste jen rychle a spolehlive vyresit konkretni problem, o kterem predpokladam, ze neni slozity.

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Ach jo, nevim, jestli tohle

Ach jo, nevim, jestli tohle je to spravny misto.... ale OK.
1) co sem tahas Mac? Ten s tim nema nic spolecnyho. Mac ma uplne jinou pozici napr. v USA. Ja jsem Mac videl nekolikrat pouze v graf. studiu, vetsinou meli problem ho pripojit do site. Tot me znalosti o Macu.
2) OS/2 byl na svoji dobu bezesporu pokrocily system, nicmene ono nejde jen vyrobit kvalitni OS. Musi byt pro nej kvalitni a kompatibilni alikace a musi se to dostatecne dobre rozsirit do firem a domacnosti. IBM to nodokazala.
3) Nechces, nebo nemuzes si vzpomenout, co tady bylo pred 15 lety a co je tady ted? Ten pokrok je obrovsky a muze za nej velkou merou prave ten tlak, ktery vyvynul MS na vyrobce HW a ostatniho SW. Vzpomen si na vyvoj CPU, cipovych sad, harddisku VGA.... Netvrdim, ze ten prekotny vyvoj je vzdy ku prospechu veci, ale obrovsky pokrok se urit neda.
4) Jestlize mi instalator driveru na W32 vyplivne pri instalaci chybu, je to vina vyrobce HW (driveru), ne MS. To je jako bys nadaval vyrobci auta, ze nejede, kdyz do nej nalejes nejaky srackovity benzin....
5) obcas se musi restartovat i novell
6) lenost je taznou silou pokroku a lidi jsou z principu lini. Kdyby nebyli, nemeli bychom ani kolo.... Jestli jsi nepochopil, co jsem chtel v minulem dile rici, je to skoda.
7) zatim jsi mi neporadil to, co jsem potreboval. v cem je problem?

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
ad 1) - 6) uz nehodlam

ad 1) - 6) uz nehodlam reagovat. To je uplne mimo.
ad 7) - to je celkem jednoduche - klikni pr. tlacitem na DATku v device manageru, dej aktualizovat driver a podstrc mu disketu (cd) s driverem, ktery ma pouzit. Hotovo. Po zadnym restartu se tam puvodni driver vracet nebude, pokud ano, posli mi screeny. Varianta cislo dve je odinstalovat zarizeni (tak aby bylo v device manageru jako nezname) a potom na nej klikknout pr. tlacitkem - aktualizovat driver a pokarcovat jako v pripade 1.
Ovsem, pokud pouzivas nejaky specialni SW pro zalohovani, jako treba veritas, nebo arcserve, ty maji vetsinou drivery pro pasky svoje a instalace je v jejich rezii... Nic jsi o tvem pripadu nenapsal, tezko neco radit.

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
No jo, to je celkem klasicky

No jo, to je celkem klasicky problem. Typicky je to u levnych sitovych karet. Ovsem s podobnym zarizenim v podobne situaci jsem zatim nepracoval, takze osobne nemuzu potvrdit navrh reseni. Ale zafungovat by to melo.
Podle me je problem v tom, ze win pri startu provadeji PnP a zjisti, ze maji k dispozici ovladac, ktery lepe vyhovuje detekovanemu zarizeni, proto ho pouziji.... To si myslim, ze je duvod toho vraceni puvodniho driveru.
Mimochodem, ten ovladac IBM je nahrazen, nebo tam vznikne novy "prioritnejsi" zarizeni s defautlim driverem?
Napadaji me dve moznosti:
1) Nechat detekovat scsi zarizeni a v devicemanageru ho zakazat. Potom rucne pridat driver, ktery ti vyhovuje. V devicemanageru by potom u scsi mely byt dve zarizeni - jedno zakazane s defaultnim driverem, druhe povolene a funkcni s ibm driverem.
2) a to by melo byt jistejsi - smazat originalni drivery a prislusny inf soubor. A na zarizeni nainstalovat funkcni driver IBM. Toto by melo fungovat 100%. Bacha, pri mazani musis zkontrolovat i %systemroot%\inf , %systemroot%\system32\dllcache a %systemroot%\prefetch. To by melo byt vse, kam se drivery muzou "uklidit".

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
... ono to urcite pujde

... ono to urcite pujde klikaci metodou - vpodstate ti na cely postup staci mys :o)))) Pokud ty harakiry s drivery scsi budou fungovat, bude se mi lip usinat :o)

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
OK, diky. Zitra to

OK, diky. Zitra to vyzkousim, protoze ntbk jsem nechal v praci (a stahuje a stahuje a stahuje....:-o))) )

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
:-o) neee. Visty povazuji za

:-o) neee. Visty povazuji za stejne uspesne, jako sveho casu Win Me....

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Nekde bude chybka.

Nekde bude chybka. Postupoval jsem podle navodu, ale po prvnim make dostavam chybu, ze v systemu neexistuje kompatibilni subsystem ieee80211. Nevim, jak z textovyho terminalu zkopirovat texty sem, do browseru (klasicka CTRL C a V nefunguje, stisk obou tlacitelk mysi taky ne - tedy funguje jen v grafickych programech, ikdyz ten terminal je spusten z KDE, tak nevim...), ale ta zasadni chyba je asi toto:
ERROR: A compatible subsystem was not found in the following path:
/lib/modules/2.6.18.2-34-default /lib/modules/2.6.18.2-34-default/build

Yeou need to install the ieee80211 subsystem from.......

Cili se dostavam tam, kde jsem byl uplne na zacatku - jadro mam starsi nez ty, ale je defaultni z DVD suse 10.2.

Napad?

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
Mam to tam tak jako ty -

Mam to tam tak jako ty - podpora ieee80211 tam je jako modul.....

--- Networking support │ │
│ │ Networking options ---> │ │
│ │ [*] Amateur Radio support ---> │ │
│ │ IrDA (infrared) subsystem support ---> │ │
│ │ Bluetooth subsystem support ---> │ │
│ │ Generic IEEE 802.11 Networking Stack │ │
│ │ [ ] Enable full debugging output │ │
│ │ --- IEEE 802.11 WEP encryption (802.1x) │ │
│ │ IEEE 802.11i CCMP support │ │
│ │ IEEE 802.11i TKIP encryption │ │
│ │ Software MAC add-on to the IEEE 802.11 networking stack │ │
│ │ [*] Enable full debugging output

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
A nejde tam ten ieee80211

A nejde tam ten ieee80211 zakomponovat? To by snad nemel byt problem - stahnout novejsi ieee, zdrojaky patchnout do jadra a rekompilovat jadro. Teorie. Ale nikda jsem to nedelal....
Pokud je jednodussi upgradovat jadro z repozitari, tak mi prosim porad, jaky repozitar si mam pridat - pouzivam yast.

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
OK. Díky. Mrknu na to. A co

OK. Díky. Mrknu na to.
A co ten driver?

Obrázek uživatele yeti
Offline
Naposledy viděn: 12 let 5 měsíců zpět
Připojen: 09.10.2006 - 21:54
gdo se v tom ma k..va

gdo se v tom ma k..va vyznat, zejo? :o))
OK, jak budu mit chvilku cas a naladu, tak se na to vrhnu. Popravde receno, uz se mi to celkem zhusilo. teda ne linux, ale to rozchazeni monit. modu...