2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
instalace ovladače

Dobrý den,
mám problém se kterým už zápasím týden...přešel jsem na Linux,Suse 10.1 a nemůžu nikde sehnat ovladač pro graf. kartu...jsem naprostý začátečník,tak s tím pěkně válčím...neumím ani instalovat,když není rpm balíček...to už jsem se naučil...mám integrovanou graf. kartu od firmy asrock-označení P4VM800- a pro tuto kartu nemůžu sehnat ovladač pro LINUX...prolezl jsem stránky snad na celém světě a našel jsem ho jenom pro Win...anglicky neumím...nemáte někdo radu???nechci zpátky wind...linux se mi líbí a tak bych to chtěl rozběhnout...pomůže někdo...PS:neznám nikoho ve svém okolí kdo by měl Linux a proto se obracím na Vás...Děkuji...

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Prakticky zcela

souhlasím s tím, co napsal kolega Creator. Jen bych dodal toto:

moderní Linuxovou distribuci můžete (na rozdíl od obecně vžitých bludů podporovaných "Windows only" jedinci) ovládnout v podstatě i tak, že v ní všechno "naklikáte". Přicházíte tak ale o možnost elementárních zásahů do systému... Tím myslím to, že je dobré umět např. různé úpravy textových definičních či konfiguračních souborů, protože to často elegantně a rychle vyřeší něco, co by se klikáním dosáhlo složitěji... I tyto zásahy je ale možné dělat v grafickém prostředí (jak téměř výhradně činím, tedy např. otevřením příslušného souboru poklikáním), protože ne každý má schopnost bezchybně vypisovat příkazy a cesty v konzoli ;-)

Každopádně je víc než vhodné pochopit základní principy a např. pojem repozitář (jinak také zdroj, kanál atd. - to podle účelu, jinak je to prakticky totéž) patří opravdu mezi základy. Pokud toto nevyřešíte, nemůžete systém úspěšně spravovat.

Nemyslím si, že by to bylo nějak náročné, jde opravdu o relativně omezenou množinu poznatků a např. něco jako "svatou trojici" (příkazy ke kompilaci) můžete - přinejmenším na hodně dlouho - úplně vypustit. Ortodoxní linuxáci, klid ;-)

Přehled užitečných zdrojů ke studiu jsem už před časem napsal sem. Jo a s tou angličtinou bych být Vámi fakt něco dělal, bez ní přicházíte tak o 95% všech informací - a to nejen v Linuxu.

Pokud Vám bude po prostudování problematiky něco nejasné, klidně se zeptejte tady nebo na jiném linuxovém fóru. Jestliže rádce uvidí vlastní snahu, poradí. Vyvarujte se ale dotazů bez předchozího vlastního přičinění, mnozí (včetně mě) jsou na to alergičtí...

JirkaZ