1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Myshoo
Offline
Naposledy viděn: 15 let 7 měsíců zpět
Připojen: 06.09.2008 - 21:33
GRUB > Instalace selhala..

Snažím se nainstalovat Suse 11.0 na můj NB Acer Extensa 5220.

Mněl jsem OS WinXP, HDD byl rozdělěn na systémový (15GB) a datový (90GB) [NTSC]. Před instalací jsem vytvořil tři další oddíly:

Swap [1GB] [Swap]
Linux OS (8GB) [Ex3] [/]
Linux Data (8GB) [Ex2] [/Home]

Začal jsem s instalací. Všechno probíhalo dobře až na konci jak se instaluje GRUB. Stále hlásil nějaké chyby [kdyz tak doplnim] a ptal se jestly ho chci zkusit znova nakonfigurovat. Zkoušel jsem všechno možný, ale prostě to nešlo. Samozřejmě se Suse nenabootuje. Pomohly byste ? Děkuji

Obrázek uživatele drepe
Offline
Naposledy viděn: 15 let 7 měsíců zpět
Připojen: 01.07.2008 - 20:15
grub error 17

predpokladam ze ide o error 17. Ide vraj, ze grub nie je schopny nabootovat ak je dalej ako za 75GB disku (ma to vraj nieco s biosom, ale neviem to urcite, google bude vediet :). Da sa to spravit tak, ze medzi systemovy disk "win sys" a "win data" strcis linuxovy /boot, alebo posunies "linux os" pred "win data". Proste to treba rozmiestnit tak, aby bola particia z ktorej bootujes (vzhladom na 90GB velkost win data) hned za systemovou particiou windowsu.

btw, ja mam dualboot na 250GB disku rozdeleny takto: win-sys, suse-swap, suse-sys, suse-data(/home) a win-data.

Obrázek uživatele Myshoo
Offline
Naposledy viděn: 15 let 7 měsíců zpět
Připojen: 06.09.2008 - 21:33
Takže jedná se o chybu 17.

Takže jedná se o chybu 17. Vytvořil jsem další oddíl, pri instalaci jsem ho označil jako /Boot, ale i přesto to nešlo. Nevím jak mam jako oddíl posunout mezi WinSys a WinData.

Obrázek uživatele drepe
Offline
Naposledy viděn: 15 let 7 měsíců zpět
Připojen: 01.07.2008 - 20:15
delenie disku

no ja som mal tu vyhodu, ze som instalaciu robil na cisty disk, najprv som rozdelil disk na dve ntfs particie a potom som priamo pri instalacii suse urobil na zaciatku druhej particie swap/ext3/ext3 (konecne rozdelenie vyzeralo ntfs/swap/ext3/ext3/ntfs). Asi by som pouzil partition magic (win) ale daj si bacha na data, aby si o ne neprisiel. V kazdom clanku sa zdoraznuje aby si pred tym urobil kompletnu zalohu dat. Nejake diskove nastroje pre linux najdes tu.

Ja na tvojom mieste by som to urobil na istotu - teda zalohoval vsetko z WinData a SuseData (/home). Spojil particie WinaData, swap, SuseSys a SuseData (to mozes aj vo windowse - disc management a tam to pripadne aj naformatovat). A nasledne to znova podelit pocas instalacie suse.

Ale nikto ti nezaruci, ze to bude naozaj fungovat. Pred tym vsetkym by som este googlil, ci neexistuje nejake ine riesenie. Ja som tych rieseni nasiel niekolko, fungovalo vsak iba presuvanie particii. Pripadne si pockaj, ci ti niekto neporadi nieco "inteligentnejsie", :)