1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele jnadbela
Offline
Naposledy viděn: 8 let 7 měsíců zpět
Připojen: 09.05.2014 - 22:11
(force)fsck log po bootu... kdepak ho máme?

Zdravím,

řešilo se to všude možně u různých distribucí. Zajímá mě, jestli na OpenSuse, když spustím po bootu force fsck kontrolu, se někam uloží log. Prohledal jsem systém a nemám.... Uživatelé jiných linux distribucí mají obdobný problém. Máme tento problém taky v OpenSuse? A jak ho řešit?

Jinak nefunguje shutdown s příznakem F, nefunguje sudo touch /forcefsck (jedná se o virtuál na Virtualbox).
Jediné, co mi zabralo je příkaz:
tune2fs -i 1s /dev/sda2
Tím jsem toho kontrolu odmítajícího "cajzla" donutil udělat kontrolu fsck po startu, kdy se tato kontrola (konečně!) objevila zde:

tune2fs -l /dev/sda2
Last checked: Fri Dec 26 15:06:33 2014

Následně jsem si nastavil periodu kontrola na jeden den, je zarážející, že podobné nastavení není defaultní.

Naneštěstí, nemám log o výsledku kontroly. Údajně, kdyby byl problém, tak se fsck ozve hned při startu... ale je to opravdu tak? Proč nemohu získat log o této události?

Předem díky za jakoukoli informaci kromě invektiv, urážek, shazování, machrování apod.

díky, Pepa :-).

Distribuce: 
jmp
Obrázek uživatele jmp
Offline
Naposledy viděn: 9 let 1 měsíc zpět
Připojen: 16.04.2013 - 19:49
myslím, že žádný log není,

myslím, že žádný log není, protože fsck běží nad filesystémem který je readonly a před fází, kdy jsou disky připojovány i pro zápis...

pokud chcete vidět co se děje, tak je asi nejjednodušší to spustit z nějakého live cd...

Obrázek uživatele jnadbela
Offline
Naposledy viděn: 8 let 7 měsíců zpět
Připojen: 09.05.2014 - 22:11
Logika

Pokud vyjdu z předpokladu, že dostanu od fsck informaci během procesu testování, pokud bude něco v nepořádku, je to ok a zcela logické. Dobré zprávy slyšet nepotřebuji, špatné ano. Pokud však není žádný výstup ani v případě špatných zpráv, je tímto způsobem vykonaná kontrola fsck zcela zbytečná. Z live cd to vyzkouším, ale už to není přirozená údržba disku s operačním systémem, který za běhu nemohu odmountovat kvůli tomu, že to tak chce fsck. Nerad bych se dočkal překvapení, kdy se systém nenastartuje. I když... kryju se tím, že systém startuji z VirtualBoxu a mám zálohu. Škoda, že VirtualBox neumí (narozdíl třeba od systémů v Hyper-V) dělat zálohu za běhu. Ano, je tady poměrně dost nedostatků, ale snad se do časem vyřeší. Pokud selže matečný systém, tak virtuál naštěstí rozběhnu pod jakýmkoli jiným počítačem se systémem Windows nebo Linux. To je vlastně ten důvod, proč na tomhle "jedu" i přes veškeré známé nedostatky. Je to velice pružná přenositelnost virtuálního systému třeba s linuxem, kterou jsem mnohokrát testoval. Mám v téhle oblasti ještě víc otázek, ale nechci toto fórum zbytečně zatěžovat :-). Zajímaly by mě třeba možnosti opravy vadných virtuálních disků... I když - slyšel jsem, že je možno je připojit jako image a na ně pustit opravný software.

Děkuji za odpověď.