0 příspěvků / 0 new
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Flash Player a hardware decoding

Před nedávnou dobou jsem si pořídil netbook Asus N10Jb. Je vybavený jen slabým Intelem Atom N280, ale také nesdílenou grafikou Nvidia G 105M. Protože flashová videa, jaká známe třeba z YouTube, dávají Atomu pěkně zabrat, začal jsem se ohlížet po nějakém rozumném řešení. O výsledky svého snažení bych se chtěl podělit a zároveň by mě zajímalo jak podobné situace řeší ostatní.

Flash Player má už od verze 10.1 v [url=http://kb2.adobe.com/cps/890/cpsid_89050.html]release notes[/url] uvedeno:
[code]H.264 Hardware decoding on Linux is available as an experimental feature and has been tested on NVidia GT 330 and Broadcom BCM70015 GPUs. Users may choose to enable hardware decoding by adding EnableLinuxHWVideoDecode=1 in an mms.cfg configuration file. Users may experiance instability and crashes while watching hardware accelerated video. Please report any issues to http://bugs.adobe.com/flashplayer.[/code]
Je tu tedy již konečně možnost hardwarové akcelerace a to i pro Linux! Podpora je sice zatím zřejmě jen pro 32-bit a "experimentální", ale existuje. Pan Google napověděl že G 105M je [url=http://www.nvidia.com/object/gpus_supporting_adobeflash.html]podporovaná[/url] jelikož se při akceleraci používá [url=http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU]VDPAU[/url]. Nezbylo tedy nic jednoduššího než tuto "experimental feature" vyzkoušet v praxi.
Nic složitého. Potřebné VDPAU balíčky mám nainstalované již z minulosti kvůli přehrávání HD videa. Pak už jen dle Adobe vytvořit [i]/etc/adobe/mms.cfg[/i] a do něho umístit [i]EnableLinuxHWVideoDecode=1[/i]

[img]http://forum.opensuse.cz/download/file.php?mode=view&id=151&sid=d76b86c8...
[b]Funguje! Ale . . .[/b]
Akcelerace na [url=http://www.youtube.com/watch?v=XSGBVzeBUbk]vzorovém videu[/url] funguje krásně. Video v rozlišení 1080p zatíží Atom přibližně na 40%. Obdobně i v rozlišení 720p. Ovšem problém nastává při pokusu otevřít Flash video z jiného zdroje. Konkrétně například nové iVysílání České televize pak způsobí pád, nebo úplné zatuhnutí prohlížeče. O podobných problémech jsem se dočetl i na jiných fórech včetně toho, že ne vždy akcelerace funguje. Je tedy bezpečnější nechat akceleraci vypnutou pokud jí není opravdu třeba - [i]EnableLinuxHWVideoDecode=0[/i]
Tento postup tedy řeší akceleraci 720p a 1090p videí, ne však těch menších. Tak tedy paradoxně stále mám problém na Atomu přehrávat Flash videa 480p a i ty v 360p někdy zatěžují procesor natolik, že dochází k vynechávání framů.

[b]Pro zajímavost[/b]
Samozřejmě, že akcelerace by měla být funkční i ve win. Prozkoumal jsem tedy i možnosti win XP ke kterým jsem přišel společně s Asuskem.
Oficiálně je podpora jen pro IE9 který je jen pro Visty a novější. Zkouška s IE8 tedy dopadla tristně. Žádná akcelerace se nekonala. Stále jen "software video rendering". Ani videa s nižším rozlišením nestála za mnoho.
Malé překvapení se ale přeci jen konalo. Opera! Přehrává Flash videa sice s téměř plným zatížením procesoru a u 1090p občas zahodí frame, ale funguje. Indikuje "undefined video rendering" a očividně se o nějakou akceleraci pokouší.
Dále jsem ve win nepátral. Nepoužívám je běžně.

[b]Podělte se prosím o své zkušenosti[/b]

1) Funguje vám hardware decoding Flash Playeru? Na jakém hardwaru? Nějaké problémy?

2) Používáte nějaké alternativní řešení? Jaké?

Pro doplnění. Použil jsem starou verzi proprietálních ovladačů Nvidia (256.53)kvůli bugu díky kterému nejnovější ovladače způsobují na openSuSe 32-bit problémy v nových KDE.
Doufám, že mě nebudete kamenovat za pravděpodobné nepřesnosti v terminologii. Rád se ale poučím . . .