1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Dotázek - antiviry

Zdravím. Z Win na Linux SUSE 10.1 jsem přešel asi před týdnem a systémek mě chytá čím dál tím víc, nic se neseká, žádné zbytečné restarty a ani moje ročníkové práce se zatím neztrácejí. Ale k věci. Jako uživatel Win jsem byl neustále pomocí antivirů a antispywarů nucen vše neustále a dokola projíždět, kontrolovat a mazat a mazat. Od toho jsem teď ušetřen, ale hlodá ve mě otázečka: Opravdu nemusím používat žádný antivir, antispyware či něco podobného? A stačí mi vestavěný firewall a ta věcička App Armor? Moc díky za odpověď

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Odpovídečka - v Linuxečku

se virečky prakticky nevyskytují a systémeček je postaveňoučký tak, že bezpečnůstka je z principečku vyšší než ve Windowsečkách. Takže ano, stačí standardní firewáleček a další věcičky.

JirkaZ

Obrázek uživatele Kamil Sasýn
Offline
Naposledy viděn: 13 let 2 měsíce zpět
Připojen: 08.06.2006 - 15:47
Gratuluji

Gratuluji k přechodu...

ale to je jen první nadšení, za chvíli se objeví různé problémy, které ve Windows buď vůbec neexistovaly nebo se řešily jinak. Na druhou stranu, zase neřešitelných problémů ve Windows se na Linuxu zbavíte (viry, spam, potřeba restartovat atd.).

Takže mi nezbývá než vám popřát do začátku hodně trpělivosti.

A teď k otázkám. Opravdu nepotřebujete žádný antivir ani antispam. Tím nechci říct, že soubory které máte v Linuxu nemůžou mít viry, spamy apod. (pošta, a jiné soubory), ale na Linuxu vám neublíží (ale můžete je předávat svým "Windows známým").

Základní dvě zásady jsou asi tyto:
1) nepracovat běžně jako root (administrátor)
2) aktualizovat pravidelně systém (přes Yast nebo Smart apod.)
3) více číst :-) (protože to co vám během let používání Windows někdo řekl, sám jste objevil atd. atd., tak v Linuxu budete chtít automaticky zvládnout za pár okamžiků)

Firewall je dostačující.

App Armor je trochu o něčem jiném. Je to aplikace pomocí které můžete nastavit/zablokovat přístupy k programům ve vašem systému (tedy "interní" záležitost)...s ochranou "před internetem" nemá nic společného.

Pozn. Jen doplním, antivirové programy pro Linux existují, čím dál ve větší míře, ale slouží především na Linux serverech, aby čistily data než dorazí na Windows klienty.

PC: AMD Athlon 64 X2, RAM 2 GB, MSI K9A2 CF (AMD 790X), nVidia GF6600
NB: FSC Esprimo U9200
Print: Canon IP4200
OS: OpenSUSE 11.2 (64b) & KDE 4.3
IM: Sasyn.Kamil@jabber.cz
Images: http://profile.imageshack.us/user/kamilsasyn/