2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele franta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 5 měsíců zpět
Připojen: 23.04.2005 - 17:55
cestina v nazvech souboru

Používám mimo jiné Konqueror jako souborový manažer. Sám se svými soubory vlastně problém nemám, i přesto se snažím nepoužívat dlouhé názvy souborů a diakritiku. Problém však nastává, pokud mi někdo z práce pošle soubory z Wordu CP-1250, a znáte to, název souborů je doslova souvětí s kde jakými znaménky (blázni!). Bohužel Linux v názvu UTF -8 nadělá spoustu čtverečků. Neporadil by jste někdo, jakým způsobem přeložit tyto názvy do čitelné podoby ? dík .. :)

Obrázek uživatele Bzuk
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 30.04.2005 - 16:37
Proč blázni?

Proč blázni? Windows ty názvy umí, tak proč by je neměl umět i Linux? A proč by byl blázen někdo, kdo používá vlastní mateřský jazyk? Nebo si myslíte že je nutnost "sislat" ?

Obrázek uživatele admin
Offline
Naposledy viděn: 5 let 12 měsíců zpět
Připojen: 19.03.2005 - 15:51
nazvy souboru

Zdravim,

na pouzivani diakritiky mozna neni nic spatneho (i kdyz sam ji v nazvech souboru take nepouzivam), ale lidi nekdy pouzivaji v nazvech carky, tecky a podobne veci a to uz je na povazenou...;-)

-- mylinux.cz - o tučňáčích, ďáblících a lidech

Filip Molcan
http://www.molcan.cz

Obrázek uživatele franta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 5 měsíců zpět
Připojen: 23.04.2005 - 17:55
RE: blazni

No nenvím, ale pokud někdo použije v názvu diakritiku kombinovanou se všemi ostatními klikyháky, které najde na klávasnici společne s maximem slov, které mu Windows do názvu povolí, považuji to za barbarství ! Obvykle pokud takový soubor potřebuji dát na internet, musím jej stejně převést na tu sislaci_metodu_aby _to _bylo_kompatibilnejsi.pdf :)

---

Moje aktuální distribuce - SuSE Linux Professional 9.3 CZ (DVD)

Obrázek uživatele ludek.safar
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 18.04.2005 - 09:38
re: cestina v nazvech souboru

Zdravím,

jestli si dobře pamatuji, pro jednotlivé případy se dá použít příkaz convmv, který umožňuje při přejmenovávání specifikovat zdrojové a cílové kódování.

Nebo použít na všechny takové soubory samostatný oddíl a připojit ho s nastaveným kódováním (podobně jako to YaST při instalaci udělá s oddíly Windows).

Hezký večer