2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Návod na instalaci tar.gz a rpm balíků pro blbce

Ahoj, na linuxu jsem asi půl roku, ale spíš pracuji, než se v něm hrabu. Ačkoliv jsem si přečetl spoustu návodů, jak instalovat stažené balíčky, nikdy se mi žádný nepodařilo nainstalovat. Ty návody jakoby počítali s tím, že už nějaké fígle znám a znalost linuxu berou asi jako samozřejmost i přesto, že vlastně vysvětlují. Nevíte o nějakém opravdu opravdu podrobném návodu pro totální začátečníky, jak instalovat tar.gz a rpm balíky? Mám nově opensuse 12.1.

Díky

Obrázek uživatele Aidamos
Offline
Naposledy viděn: 4 roky 2 měsíce zpět
Připojen: 18.10.2007 - 07:54
Re: Návod na instalaci tar.gz a rpm balíků pro blbce
Obrázek uživatele Maor
Offline
Naposledy viděn: 11 let 7 měsíců zpět
Připojen: 25.01.2007 - 15:18
Re: Návod na instalaci tar.gz a rpm balíků pro blbce

krvesajmon wrote:Nevíte o nějakém opravdu opravdu podrobném návodu pro totální začátečníky, jak instalovat tar.gz a rpm balíky?

O návode neviem, ale rpm sa dá jednoducho nainštalovať
sudo rpm -ihv /cesta/k/balíku/názov_balíku.rpm
Pokiaľ balík vyžaduje závislosti, tak je potrebné zistiť z výpisu na obrazovke (po zadaní tohto príkazu), aký balík je ešte treba doinštalovať (najlepšie cez Yast).

Pod balíkmi tar.gz asi myslíš zdrojáky daného programu. Tu je situácia horšia, lebo existuje niekoľko možností ako to skompilovať a nainštalovať. Najčastejšie sa používa trojica príkazov: ./configure ak prejde bez chyby, potom make, ak prejde bez chyby, potom sudo make install. Ak je chyba pri ./configure, tak zvyčajne je potrebné doinštalovať požadované devel balíky (cez Yast), ktoré sú zobrazené v chybe. Chyba pri make sa väčšinou týka chyby v zdrojáku a to už sa odstraňuje horšie pokiaľ nevieš programovať. Aby si mohol takto inštalovať programy je treba mať nainštalované balíky make, gcc a ešte nejaké ďalšie, ktorých názvy si nepamätám.

Preto je lepšie a ľahšie hľadať a inštalovať rpm balíky.

Obrázek uživatele Aidamos
Offline
Naposledy viděn: 4 roky 2 měsíce zpět
Připojen: 18.10.2007 - 07:54
Re: Návod na instalaci tar.gz a rpm balíků pro blbce

krvesajmon wrote:Také mi to asi moc nepomůže. Třeba nevím, co mám udělat podle této věty: "Tuto složku si pak připojím jako lokální adresář RPM balíčků."

Spustím si v YaSTu Repozitáře softwaru. Kliknu na tlačítko Přidat, vyberu Lokální adresář, dám tlačítko Další. Napíšu název repozitáře (třeba Local-RPM) a pomocí tlačítka Procházet nalistuju cestu k adresáři. Dále zakliknu volbu Adresář s RPM balíčky a dám Další. Je to vážně tak složité?
Ve Správci programů si pak dám zobrazit pohled Repozitáře a balíček nainstaluju i s případnými závislostmi.

Obrázek uživatele Judytka Antonín
Offline
Naposledy viděn: 7 let 3 měsíce zpět
Připojen: 31.07.2014 - 20:52
reakce

Možná kdyby jste se podíval na datum, kdy se tento problém řešil uznal by jste, že to co zde píšete opravdu není pravda! Systémy založené na Linuxu v té době jsou s dnešními neporovnatelné! :)

JUDYTKA Antonín