Diskuze nad životním cyklem

Před několika dny se objevily informace o tom, že Ubuntu a Fedora uvažují o novém konceptu životního cyklu. Jde o jeho prodloužení na dva roky s tím, že během té doby by vycházely pouze aktualizace s minor číslem. Po dvou letech by přišla nová major verze. Osobně jsem pro zahájení podobné diskuze i u OpenSUSE.

Myslím, že by to velmi prospělo rozšíření, neboť současná situace s relativně málo stabilizovanými distribucemi vlastně vyhovuje pouze úzké skupině uživatelů požadujících poslední finesy, ale mnoho dalších potenciálních uživatelů odradí neodladěnost.

Jako úlitbu bych navrhoval cyklus 1.5 roku s tím, že prvních půl roku by distribuce byla označena jako nestabilní pro fajnšmekry, zatímco pro ostatní by zůstala živá stabilní řada.

Autor: jik

Komentáře

Aidamos odpověděl -

Řekl bych, že v odkazovaném článku autor myslí SUSE spíš jako SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) případně SUSE Linux Enterprise Server (SLES), tedy komerční placené distribuce a nikoli openSUSE jako takové. Nicméně ano, openSUSE slouží jako vývojový a testovací píseček pro SLED a SLES.

Frankiess odpověděl -

Dvouletý cyklus by určitě prospěl všem distribucím. O Ubuntu s půlročním cyklem ani nemluvě....

jik odpověděl -

Osobně si nedělám až tolik moc iluzí, že by se to na první pokus podařilo prorazit, ale nepokusit se "zašťourat" by, myslím, byla chyba. Ale někdo by se mohl přidat a přece stokrát nic umořilo osla ...
V každém případě volám lidi k diskuzi nad formulací a návrh, kam to směrovat.

K tomu Ubuntu: "rolling update není vhodný" - je otázkou, v jaké situaci je OpenSUSE - to by mohli říci angažovanější.

Úvahy nad konceptem:
1) V každém případě navržené řešení nesmí zvýšit "výrobní náročnost distribuce".
2) Každá hlavní řada musí řešit aktualizaci aplikačního sw a návazně půjde o údržbu předchozích verzí
3) Uvítal bych prodloužení životního cyklu (vlastně nějak šikovně zapracovat evergreen)

Zkusím plácnout nějaké způsoby řešení (nejsem jako programátor, balič a údržbář zrovna borec, žádám tímto zkušenější a případně i přímo zapojené do prací na openSUSE o vyjádření a opravu):
1) Každá major řada by zřejmě byla definována překladačem a základními knihovnami. Myslím, že jádro by se v minor verzích mělo aktualizovat, protože to bude potřeba pro nový HW (nebo jiné řešení?)
2) Myslím, že OpenSUSE má dobře vyřešenu práci s repozitáři a vlastně již prověřený průběžný rolling update, což by se dalo využít pro řešení "politiky životního cyklu". V zásadě si myslím, že by mohly být 3 politiky (4. politika je "stabilizační" - každý balík zde stráví 1-2 (?) měsíce, předtím, než smí přejít do některé ze 2 stabilních politik) a každá by se dala řešit vlastním repozitářem - přidat vybírací klikátko do yastu (i do instalace) by bylo jednoduché:

  • konzervativní - pouze bezpečnostní záplaty, případně na další minor verzi o půl roku později později, aby se nezvyšoval tlak na záklaty
  • aktualizace aplikací (relativně bezpečné) - s každou novou minor verzí aktualizace na nové verze aplikací - novou minor verzi
  • aktualizace prostředí a knihoven - již mimo "řádný koncept distribuce" - pro zkušené
  • stabilizační (pro kaskadéry)

3) Životní cyklus by zahrnoval tyto fáze (?):

  • vývoj - ukončen verzí s minor číslem 0 (1 rok?)
  • stabilizace - po 3 měsících verze 1 a 2 (prvních půl roku) - vedle samotné stabilizace i aktualizace aplikací a prostředí - aktualizace automaticky a bezpodmínečně na verze prošlé stabilizačním repozitářem
  • stabilní verze po půl roce (začleňování záplat a nových verzí aplikací) - minor verze 3-5 - aktualizace podle zvolené politiky - dalších 1,5 roku
  • aktualizace hlavních aplikací již mimo nové distribuce, bezpečnostní záplaty - 1,5 roku
  • bezpečnostní záplaty - 1,5 roku (?)

Na další major řadě by se začalo pracovat o 2 roky později. Z navrženého konceptu vyplývá, že by ve vývoji byla díra půl roku, která by mohla posloužit jednak prodloužené údržbě, jednak dolaďování aplikací před sestavováním distribuce.

Nějak jsem si pustil klávesnici na špacír ... prosím o korekci.

standa.e odpověděl -

Rok a půl jako minimum. Půlrok pak přechodného období podpory staré a nové verze.
Upřímně, sám mám už daleko méně času na blbnutí, takže upgraduju cca ob dvě až tři vydání. Je fakt, že hodně se o to zasloužilo předčasné nasazení KDE 4 v jedenáctkové řadě.