ODS a ČSSD v linuxu...

... aneb ani KDE a Gnome nejsou jediná grafická prostředí!
Stále narážím na diskuse ohledně použitelnosti KDE a Gnome a proč nepoužívat jedno nebo druhé. Proto jsem se trošku porozhlédl, jestli je opravdu nutno jít "vpravo nebo vlevo" a jaké jsou možnosti další. Tento článek, jak už je u mě zvykem, je primárně pro nové users, takže asi by na začátku patřilo i něco zmínit o KDE a Gnome.

  • KDE - silná pravice o dvou stranách

Jako první se zaměřím na mnou používanou distribuci KDE. Veškeré informace naleznete na KDE.org.
Na tomto prostředí se začalo pracovat od 14. října roku 1996 a jen tak pro zajímavost, za dobu jeho vývoje se ve spojitosti s jeho jménem často objevovali i jméno Suse. Přes KDE verze 1 (12.7.1998) a 2 (23.10.2000) jsme se dostali k dnes hodně používané KDE3.5.10 (26.8.2008). Tři a půlka je příjemná, velmi rychlá a stabilní. Pokud si chcete vyzkoušet suse s KDE3.5, můžete si stáhnout neoficiální live cd opensuse 11.1 s kde3.5.
Už ale 11.1.2008 jsme se stali svědky naprosté inovace - KDE 4.0. Grafické prostředí, které vzbuzovalo stejné pocity jako Windows Vista. Prostředí, které si většina uživatelů hned smazala a nahradila něčím aspoň trošku stabilním, prostředí, které ukazovalo obrovský potenciál do budoucna. Mluvilo se o něm snad už od roku 2005 a o tři roky později je tady. Pojem Plasma začal plnit internetové diskuse o jeho použitelnosti. Té jsme se dočkali v nějaké podobě až u verze KDE 4.2.0 (27.1.2009). Dle mého názoru je to od té doby stále lepší a lepší. V současnosti používám druhou betu KDE4.3 a musím říct, že oficiálního vydání KDE čtyři-trojky se nemůžu dočkat (plánováno na 28.7.2009).
Z takových těch největších "špeků" můžu zmínit :

* efekty plochy - ať už jde o "compiz bez compizu" nebo třeba počasí v určitém městě jako pěkný obrázek na pozadí plochy

* centrální správa pro zdroje kancelářských aplikací (akonadi) - na jednom místě nastavuji zdroj pro kalendář (v ofic. vydání by měl být třeba i google calendar), kontakty apod

* menu lancelot - menu, které používám a které vypadá velmi pěkně

* aplikace Gwenview mi umožní nahrát obrázky přímo do profilu na Facebooku, na Picasaweb aj.

... a další. Pokud si chcete vyzkoušet poslední oficiální KDE (v současnosti KDE 4.2.4 z 3.6.2009), můžete si stáhnout tzv. KDE Four Live CD, tzn. Live CD openSUSE 11.1 s KDE4.2.4.

  • Gnome - "kupředu ni krok"

Nadpis "kupředu ni krok" si nevykládejte vůbec špatně. Pouze jsem chtěl naznačit, že Gnome není určeno pro ty, kteří čekají s každodenní aktualizací sw novinky. Gnome je prostředí, které je vysoce stabilní, stejně je to i s jeho vývojem. Neberu to jako špatný přístup, na KDE4 vidíme, co se dá "nedokázat" s rychlým a krátkým vývojem.
Gnome je perfektní pro začínají uživatele a ty, kteří neradi mění svoje zvyky. Je jednoduché, přehledné oproti KDE4 i rychlejší.
Gnome projekt startoval v roce 1997 a v roce 1999 byla uvolněna první verze. Dvojka byla připravená v červnu 2002 a současná verze má označení 2.26. I tuto verzi si můžete vyzkoušet prostřednictvím openSUSE 11.1 Gnome Reloaded LiveCD.
Ale abych zase neposlal vývoj Gnome pod kytičky, už v září tohoto roku je naplánovaná 2.28 a trojka bude v příštím roce.

  • XFCE - něco uprostřed

XFCE je v současnosti snad třetí nejpoužívanějším grafickým prostředím na Linuxu. Je postaveno na GTK, takže vzhledově je hodně podobné Gnome. Je ale o dost rychlejší, jednodušší a zabírá daleko méně místa.
První náznak Xfce vykoukl v roce 1997 a první verze byla plně uvolněna v roce 1998. Oblíbené začalo být ale až v roce 1999 ve verzi 3.0. Současná verze Xfce 4.6.1 byla uvolněná 19.4.2009. Jen pro zajímavost - Xfce bylo první prostředí s Compizem.

Osobně mám s Xfce jedině dobrou zkušenost. Rychlost, přehlednost, stabilita, zde dle mého názoru mají KDE a Gnome oproti Xfce ještě hodně co dohánět.

K tomuto prostředí mohu dodat jediné - pokud máte rádi Gnome, ale chcete ho rapidně zrychlit nebo ho udělat stabilnějším, nahraďte ho Xfce.

Víc k němu asi nenapíšu, ale můžu Vás odkázat třeba jen na screenshoty - já KDE neopustím, ale pokud ano, tak je pro mě Xfce volnou jistější než Gnome.

  • Enlightenment - nezasloužená poslední pozice

Enlightenment má podle mě opravdu nezaslouženě poslední místo. Hodně tomu napomáhá, že se bez dalšího prostředí opravdu neobejde. Jeho zásoba aplikací je prostě nedostatečná pro běžné použití. A přitom první verze předběhla Xko, Gnome i KDE - jeho vydání se datuje na 30.10.1996! Samozřejmě bylo použitelné asi jako první Xfce, ale bylo. Současná verze nese označení E17 (nebo taky DR17).
Ečko, to jsou efekty a efekty. Komu například hoří dole na ploše a shora na to padá déšť? Nebo máte prostředí zasazené stylově do dřeva? Ečko dle mého názoru stojí minimálně za vyzkoušení, schválně mrkněte na jeden screenshot z e17.

  • fluxbox a jiní- aneb někde jsem to už slyšel

No a zbývá dodat ještě prostředí, které spíš "jsou" než že by byla nějak aktivně používaná.

    • Fluxbox - každý den jinak
    • Fluxbox je prostředí vyznačující se velkou konfigurovatelností, aneb dnes mám depku a zítra dovolenou.

    • UDE - už nikdy microsofta
    • Primární cíl UDE je být co možná nejvíce odlišný od Windows. Konfiguruje se pomocí KDE.

No a samozřejmě další, jako třeba legenda fvwm (stál při zrodu xfce), qvwm (ve stylu windows 95), nebo Windows Maker (hodí se třeba při vývoji aplikací). Tak co jste si vybrali? :)

Komentáře

diamonds-notebook odpověděl -

zdravim,

omlouvam se za to prirovnani. Ale na druhou stranu vidim v diskusich stejne jako v politice dva proudy a myslim si, ze naprosto nezaslouzene. Ale uznavAm - politika tu nema co delat.

S pozdravem
Petr Malý

Aidamos odpověděl -

Ještě mi ve výčtu chybí poměrně nové extra lehké prostředí postavené na GTK, a to je LXDE.

Ilfirin odpověděl -

Na Lxde se zapomnělo, ale ne zcela neoprávněně. Jak Petr kritizoval závislost Enlightenmentu, Lxde na tom není moc jinak. Aplikace hlavně z Xfce, správce oken také externí, openbox.
Lxde je spíš koncept/návod, jak udělat minimalistické prostředí, než přímo ono prostředí samotné (samozřejmě je tam také spousta kódu). Nerad bych, aby to bylo bráno jako křivda, naopak musím ocenit, že neznovuvynalézají kolo.

Narušuje to mé oblíbené krabičkování. Jako GTK prostředí bylo zažito, velké Gnome, malé Xfce.
Lxde Xfce z pozice "malé" vykoplo někam doprostřed a zaujalo jeho pozici. To není pro Xfce asi moc hezká pozice (není ani to ani to) ale co tak koukám, pere se s tím velice dobře a spíše směruje k tomu Gnome, než aby hublo k Lxde.

Ilfirin odpověděl -

Málokdy si přečtu takhle dobře udělané srovnání, všechna čest.

Srovnání:
Mám rád srovnání vždy a všude. Naopak si myslím, že Petr zvoli v tuhle dobu vhodné ODS a ČSSD, aneb také dva nesmiřitelné tábory s zcela rozdílným přístupem. A co tak koukám, na takového Miguela Icazu by nemálo lidí vajíčko také rádo hodilo ;-)

K článku:
U Enlightenmentu je v nadpisu "poslední", v první věte "první". Bez Petrova souhlasu na to ale nešáhnu. Stejně tak screenshot nevede kam má.
A poměrně důležitý fakt, díky kterému je o Enlightenment stále zájem, všechny ty efekty dělá bez pomoci grafické karty. Takže můžou běžet klidně i na mobilu, Playstationu (a to se Sony hodí), počítačové vykopávce.
Dokonce je občas s podivem, co vše bez grafiky a s malými nároky zvládne.

Námět na reportáž :-D :
Pokud jsi takový kutil, tak mě zaujalo, že jsi nadhodil windows-like manažery. Nějaké bližší srovnání IceWM, Qvwm (o těch se mluví ale...) a xpde by bylo velmi zajímavé. Ale je to jen námět.

diamonds-notebook odpověděl -

Díky za postřehy, chybičku opravím. Ten screenshot snad museli smazat přes noc :) Nevadí, najdeme a doplníme. Nebo možná... teď si budu E17 instalovat znovu, tak to vytáhnu přímo z PC.

S pozdravem
Petr Malý

Aidamos odpověděl -

Screenshot smazaný není, stačí jen v adrese odkazu na jeho konci odstranit lomítko.