Přechod z openSUSE na Ubuntu... a rychlý úprk zpět.

Zdravím,
nedávno jsem prodělal novou zkušenost nazvanou Ubuntu. Měl jsem problém s výrobou DVD na openSUSE přes ManDVD (potřebuji i titulky :) ) a přes DeVeDe jsem nevěděl, jak titulky zprovoznit.

No a tak jsem vyrazil naproti Ubuntu, protože jsem si někde přečetl, že za problémy s duplicity frame u ManDVD může nejnovější verze lame a Synaptic v Ubuntu to nějak umí vyřešit.

Na Ubuntu jsem jel asi dva dny. Překvapila mě bezproblémová instalace a už i dobrá rychlost systému. Pak jsem ale zjistil, že Synaptic nic takového za mě nevyřeší. A za ty dva dny jsem došel k poznání, že openSUSE je prostě nej. A proč?

* rychlost (KDE4 na SUSE s efekty na ploše plné Widgetů je přece jen rychlejší než Ubuntu s KDE4 bez efektů a bez widgetů)

* možnost volby KDE4 / KDE3 (Ubuntu to prostě rozhodne za Vás - chcete-li KDE4, stejně se nezbavíte starého K3B nebo KDM3, stejně jako starého Amaroku a dalších)

* Yast (to je prostě bomba - vše na jednom místě, jednoduše roztříděné)

* správa software (říkejte si co chcete na správu repozitářů, já bych ji neměnil. Jedním klikem přidám repozitář a pak jen stačí potvrdit import klíče - na Ubuntu to děláte na rozdílných místech a to druhé navíc hodně složitě, správa sw je bomba, filtry dle repos, hledání, cokoli)

Sice je pravda, že třeba zmíněné automatické zvolení určitých sw může někomu vyhovovat více (asi víme, jak na tom bylo K3B v KDE4.1), ale já to prostě tak nechci. A navíc - instalační CD, DVD, KDE Four Live, NET CD... pohádka.

OpenSUSE je prostě NEJ!

Komentáře

Aidamos odpověděl -

Já mám zase velmi dobrou zkušenost s distribucí Linux Mint a to jak klasikou s GNOME, tak s komunitní edicí KDE. Ač jsem sám KDEčkař, tak se mi lepší jeví hlavní verze s GNOME. Jinak Linux Mint je založený právě na Ubuntu. Tak nějak ho jenom testuji. Líbí se mi na něm snadná instalace ovladačů grafické karty, wi-fi karty, prostě Vám to ty ovladače samo nabídne k instalaci. Stejně tak multimediální kodeky. Pohoda. No ale jinak Synaptic není to co by mě oslovovalo, YaST je prostě lepší a konfigurační nástroje nejsou špatné, ale jak bylo řečeno v článku, v YaSTu je to všechno na jednom místě. Co bych ale doporučil, tak místo opensusí hlavní nabídky v GNOME použít nabídku "mintmenu". Balíček najdete na:
http://packages.opensuse-community.org/index.jsp?searchTerm=mintmenu&dis...
Jinak ale u mě vede nabídka Lancelot v KDE 4.2 :-)

diamonds-notebook odpověděl -

No, tak s některými věcmi musím souhlasit.

Co mě zase hodně u ubuntu překvapilo bylo, že když jsem chtěl přes ndiswrapper nainstalovat Broadcom Wifi, tak jsem najednou zjistil, že balíček už přes wifi hledám :) Tohle bylo super.

S pozdravem
Petr Malý

Michal_ odpověděl -

No právě... Ubuntu jsem nainstaloval a vše jelo. Včetně speciálních kláves (fn+cokoli) a tlačítka na wi-fi. U takového noname jako je eMachines od Aceru, nejlevnější šunky na trhu mě to opravdu překvapilo. Fedora se nechytala s opensuse byly problémy.

Vin odpověděl -

Mne by spíš zajímalo srovnání s Mandrivou, která má k openSUSE podle mne nejblíž.

Ilfirin odpověděl -

Joo, na tu si také tajně myslím :-)

Rozhodně si její jarní vydání naostro hodím.

diamonds-notebook odpověděl -

Zdravím,

tak vyzkoušeno (stroj HP 530, wifi Broadcom, ext. disk HP, zvukovka na typu Microsoft High Audio Definition) :

* Wifi - na SUSE jedině přes ndiswrapper, Mandrivalinux detekce a instalace při zavádění systému, tzn. Mandriva vyšla líp

* Zvukovka - detekce na SUSE od 11.0 stejně jako na ML 2009 sp v pohodě, ale Mandrivalinux používá primárně Pulse Audio, SUSE alsu - Pulse si dělalo co chtělo, suse vychází líp

* správa sw - suse bomba (pro znalejší users), mandrivalinux mi přišla docela nepřehledná. Jedinou snad vyjímkou byl člověk, co si říká Peťoš, který měl vlastní repo pro KDE4.3 a na moje přání hodil do svého druhé repo AssaultCube v aktuální verzi. Suse mi ale jednoznačně vychází lépe

* Správa systému - yast je paráda, ale co se týče designu a přehlednosti, bohužel nás Mandrivalinux předběhl. Komponenty drake jsou dle mého názoru o něco hezčí a hlavně jsou přimární třeba i v kde, které si v ostatních distrech cpe to svoje

* rychlost - Mandrivalinux nabízí už ve verzi 2009 spring ext4 a to opensuse v poslední verzi nenabízí. Ale snad to dám nějak dohromady a bude to. Tedy tady vítězí mandrivalinux

* na závěr drobnost - je to zvláštní, ale v Mandrivalinuxu mi amarok 2 fungoval bez problémů, na suse ho nemůžu spustit.

S pozdravem
Petr Malý

diamonds-notebook odpověděl -

Zdravím,

pro tyto chyby, ať už s tiskárnou nebo čímkoli jiným jste tu správně :) Stačí vlevo odkaz nové fórum a bude řešeno. S tiskárnou jsem měl taky problém, ale vyřešeno.

S pozdravem
Petr Malý

Ilfirin odpověděl -

To mě vždycky rozesměje. Že zypper už je nahony dále než apt, o tom už nepopulárně blogoval drát64 na abc a já s ním souhlasím.

Ale ten autoremove chybí, o tom žádná :-(

diamonds-notebook odpověděl -

.. a to je největší komunita :) To je to, čím se může pyšnit Ubuntu. Je pravda, že naprosto nejvíc odkazů, když něco hledám k linuxu, mě hodí na ubuntu forum. To je něco, na čem bychom měli my users ještě zapracovat :)

S pozdravem
Petr Malý