Kam nám míří OpenSUSE ?

Shock!Se svojí kritikou a rozčarováním nad OpenSUSE 11.1 jsem se nijak netajil. Ovšem žil jsem v přesvědčení, že to je jenom můj názor, že na tom OpenSUSE není zas tak špatně. Nyní ale blogger rx88 na abclinuxu.cz upozornil, že s novým OpenSUSE není spokojená ani Anička Bernáthová a to už je co říci.

Má se věc opravdu tak, že OpenSUSE 10.3 byla jen světlá chvilka a nyní se z něj stane opravdu jen playground pro vývoj SLEDu?

WTF

Autor: Ilfirin

Komentáře

jiri.vetvicka odpověděl -

Odpoved je snadna, speje nam to k 11.3 ;) Co si pamatuju, na kazdou verzi se nadava - proc je tam tolik bugu a proc nezvetsi vyvojovy cyklus. Behem dvou, tri mesicu se pak k dane verzi dodelaji opravy a pak uz je vse v klidu. Osobne jsem vzdy maximalne spokojen s trojkovymi radami (9.3, 10.3) a tak uz jen vyckavam na 11.3. Ono vlastne uzivatele vubec nic netlaci k tomu, aby hned a okamzite prechazeli na novou verzi, pokud mam preci nejakou verzi vyladenou, nezahodim to hned jak vyjde neco noveho ;)

Close the world, open the next.

Ilfirin odpověděl -

Pravda, nejvíc jsem si pískal u té 10.3 . Asi máš v tomhle recht.

K tomu nucení. Snaha o novější software. Jsou věci, které do 10.3 ani 11.0 nejdou dát, jako je nejnovější FatRat třebas.

Ale u babčy mám zaplaťpánbůh 11.0 a nešáhnu na něj ani za pěníze :-).

PS.: Bugy mi nikdy nepřišli tak hrozné, jako teď, viz můj komentář v diskuzi na tom blogu.

piluk odpověděl -

10.3 byla dobrá, 11 nejlepší a 11.1 me dvakrát vypekla, je hůře přeložená a je tam pár much, který jsem u 11 ky nezaznamenal. Já osobně mám stále svou dokonalou 11.0. 11.1 je v pohodě, ale abych řekl pravdu, tak pro mojí osobu nepřinesla nic nového a pro mě použitelného abych si ji instnul. Jsem zvědavý na novou verzi, jestli mne kvalitou přesvědčí a já opustím 11.0. :-)

Ilfirin odpověděl -

No, bude obshavat KDE 4.2 za něž už je hodně lidí obrazně schopno dát ruku do ohně. Vypadá to, že by mohla mít KDEčtveka úvod za sebou a teď to rozjet.

Tom odpověděl -

Ja som mal problem donutit grub, aby bootoval 11.1 z logickej particie (umiestnenej na extended). musel som to prerobit na vsetky primarne. Od 8.0 do 11.0 to fungovalo. Na druhej strane pcspkr rulez.

Chemik odpověděl -

S tim ze to speje k 11.3 nezbyva nez souhlasit. Bohuzel jsem s litosti zjistil ze to ze je na svete verze KDE 4.1 neznamena ze je to pouzitelne. Obcas to vypada ze se nekdo zene za co nejvetsim cislem verze a pouzitelnost zustava tezce pozadu. Po spouste instalaci a testovani jsem dospel k nazoru ze verze 11.1 urcite NENI urcena pro instalaci na PC koncoveho BFU uzivatele! Jak to sleduju bude potreba ohledne pouzitelnosti KDE 4.x pro koncoveho uzivatele pockat minimalne na verzi 4.2 a vyssi.

jiri.vetvicka odpověděl -

KDE jsem vymenil za GNOME, to co predvadej v ty 4 je fakt sileny. I kdyz casto primhourim oko, u KDE bych musel mit obe oci vypichly, abych s tim delal ;) Ted mam jen strach, aby s nejakou revoluci neprislo i GNOME ;)

Close the world, open the next.

JirkaZ odpověděl -

nemusíte instalovat KDE4, máte možnost volby a použít KDE3.5.x (doufám, že ji i do budoucna zachovají).

JirkaZ odpověděl -

zhruba tyto cesty:

1) používat nejvýše verzi 11.0 co nejdéle (třeba i po skončení podpory),

2) masivně přesvědčovat vývojáře o nutnosti zachování existence KDE3.5.x, a to i za cenu, že nebude dále vyvíjeno (myslím, že jeho současný stav plně vyhovuje),

3) přejít na Gnome (fuj ;-) ),

4) přejít k jiné distribuci,

5) doufat, že se KDE4 někdy dostane do normálně použitelného stavu (no ale už jen ta jeho filosofie.....starého psa novým kouskům atd.).

Pořadí a ev. vzájemné kombinace si vyberte sami.

jsmach odpověděl -

jo v 11.1 například nerozjedu na KDE3.5 Krusader, ten je jen pro KDE4, musí se to obcházet a spouštět příkazem v konzoli.

Ilfirin odpověděl -

Linus Torvlads ví, proč přešel na Gnome.
Situace okolo KDE3 -> KDE4 mě zlákala k přechodu také.

Je to jiný svět, ale právě pozvolný vývoj prostý revolučních změn, jež vedou ke zmatení, je věc, kterou si člověk zamiluje.
Jediné, co lze Gnome vytknout je, pro některé geeky, "příličná jednoduchost". Ovšem v jednoduchosti je krása.
Navíc s Gnome může člověk slevit na Xfce a z něho dále slevit na Lxde a stále používat své oblíbené GTK aplikace.
Qt prostředí je jen jedno a to KDE.

JirkaZ odpověděl -

sladké tajemství ;-)

Ve verzi 11.1 lze úplně v klidu použít Krusader z verze 11.0 (tedy balíček s názvem krusader-1.90.0-31.1.i586 z příslušného repozitáře). Nepozoroval jsem jakékoliv nesplněné závislosti - prostě stačí jen stáhnout a nainstalovat.

Předtím jsem odinstaloval toho kočkopsa, co bych ho označil jako verzi 3/4. I ten lze po jeho původní instalaci spouštět ze SUSE/KDE menu, je ovšem nutno upravit parametry jeho spouštěče (vyhodit ty řetězce za názvem a nechat jen krusader, pak to normálně funguje).

Vzhled je ale otřes (kromě toho mi třeba nešla nastavit velikost písma v liště s menu), proto ten návrat k verzi ze SUSE 11.0... Taky jsem moc nepochopil cca čtyřnásobně větší velikost instalačního balíčku té "3/4", ale to nevadí ;-)

Ještě dodám, proč vůbec píšu o 11.1: ano, musel jsem ji na jeden nový stroj nainstalovat (bohužel), a to kvůli WiFi adaptéru Intel WiFi Link 5100 AGN. Ten je nativně podporován až v jádře 2.6.27 - no a tím jaksi 10.3 ani 11.0 nedisponují (snadná změna z repozitáře se mi u 11.0 nezdařila a kompilace 2.6.28 tamtéž vedla k nefunkčnímu X-serveru)...

JirkaZ odpověděl -

dvě verze, a to 10.3 a 11.0. Dá se říct, že 11.0 jakžtakž už odladili a je vcelku stabilní a spolehlivá. Má - jak známo - dobrou a hlavně rychlou správu SW v YASTu, škoda že to nejde backportovat do 10.3 (nebo ano?)...

Nejlepší by skutečně byla nějaká LTS verze, ale u Ubuntu se holt asi nepoučí.

Jinak je to samozřejmě tak, jak píše Jirka Větvička níže, ale jde o to, že cyklus vydávání nových verzí je zbytečně rychlý. Dal bych tak roční periodu a o to více pracoval na stávajících verzích...

JirkaZ odpověděl -

jak? Přestože jsem použil rádoby guru výraz, měl jsem pochopitelně na mysli "backport" na úrovni balíčkovacího systému, ne kompilace apod. Prostě aby 10.3 měla po úpravě funkční 11.0-ový YAST (nebo alespoň správu SW, tedy zypper?) a ani třeba při updatech se nic samovolně/svévolně nerozbouralo...

Díky.

JirkaZ odpověděl -

ale zřejmě to bude poněkud obtížnější... Po přidání toho repozitáře do Smartu se jaksi nic nechce aktualizovat, dokonce ani když repozitáři výrazně zvýším prioritu. Do YASTu jsem ho sice přidal taky, ale nechci tamtudy dělat nějaký sumární update (tedy ani zapínat repozitáře) - využívám ho jen pro bezpečnostní (aby fungoval aplet updateru) a zbytek dělám ve Smartu, kde mám i nastavené zamčení verzí u některých programů apod.

Jo a kromě toho už třeba jen zypper z odkázaného repozitáře (pokud se ho pokouším změnit ve Smartu ručně) závisí na balíčku satsolver-tools verze 0.10.0, který jaksi není nikde k dispozici...

Suma sumárum: tudy cesta nepovede, roze..at systém si nemíním. Až budu mít náladu, nahradím možná i na tomto stroji 10.3 verzí 11.0 (ale čistou novou instalací). Pochopitelně s KDE 3.5.x...

JirkaZ odpověděl -

to udělat možná v některém příštím životě, až budu místo mé současné profese linuxový programátor, nebo alespoň guru...