Týden v redakci #1

Jelikož jsme si na začátku roku vytyčili [?:redakcni-plan-pro-rok-2009 několik cílů], rád bych naše čtenáře průběžně informoval o tom, jak se nám je daří plnit. Nebojte se proto hlásit svoje požadavky a připomínky do komentářů, jelikož teď je velká šance, že budou do seznamu změn zařazeny.

Nejprve bych začal žhavou novinkou a tou je úprava loga. Původním autorem loga je Petr Pecháček a z jeho návrhu vychází i logo nové, které přepracoval náš firemní grafik. Těmito novými logy budou postupně osazeny všechny portály týkající se openSUSE.

Nová loga

Druhou žhavou novinkou je systém odměn. V současné době odměňujeme naše aktivní přispěvatele krabicí, od měsíce února však plánujeme i finanční ohodnocení za publikovaný obsah na stránkách www.opensuse.cz a wiki.opensuse.cz. Prozatím bylo naší společností vyčleněno 2.000 Kč na tyto aktivity. Finanční odměnu by pak mohlo získat až 8 uživatelů po 250 Kč. Jakým způsobem lze získat tuto odměnu bude později upřesněno. Hlavními faktory však budou aktivita uživatele, zajímavost tématu a jeho aktuálnost.

A teď rekapitulace, co se zatím povedlo uskutečnit.

Problémy s doménou

Doména suseportal.cz byla kompletně přesměrována na opensuse.cz a neměl by být už žádný problém ani se starším obsahem.

Fórum

Nové fórum na forum.opensuse.cz získalo podobný design jako hlavní portál a už budou probíhat jen malé úpravy grafiky. Ohledně synchronizovaného přihlášení se stále rozhodujeme. V současné době funguje přihlášení z opensuse.cz, zároveň si však mohou uživatelé vytvořit nezávislý účet přímo ve fóru. Tento stav však není úplně ideální a dochází k potížím. Máme tu proto dvě varianty. Buď necháme synchronizované přihlašování z portálu, nebo ho vypneme. Na současného kočkopsa není daný modul stavěn ;) Chtěl bych také poprosit, aby uživatelé nezakládali nová témata ve starém fóru a používali fórum nové a to i v případě, netýká-li se daný dotaz aktuální verze, tedy openSUSE 11.1. Za pomoci správce fóra, kterým se stal uživatel ilfirin, vytvoříme i pro tyto dotazy zvláštní kategorie. Koncem měsíce ledna definitivně zavřeme možnost psát do starého fóra.

Wiki

Především za vydatné podpory uživatele ra100 se začíná plnit naše wiki. V současné době jsou k dispozici tyto články:

Naší wiki se nemusíte bát, stačí si vytvořit účet a můžete doplňovat obsah, vítány jsou jakékoliv články související s openSUSE.

Obsah portálu

Myslím, že se nám s začátkem roku podařilo nastolit svižné tempo v přidávání článků a novinek a doufáme, že v tom budeme i nadále pokračovat. Samozřejmě, že k růstu obsahu má přispět i finanční ohodnocení zmiňované výše. Se svým poradcem - ilfirinem :), zvažujeme i přechod na novou verzi Drupalu 6 a s čímž by přišlo i jakési pročištění.

Ostatní portály

Na stránkách propagace.opensuse.cz a software.opensuse.cz se začíná tento týden pracovat a doufáme, že během tohoto týdne bude vytvořena hlavní nosná kostra ;)

Všem uživatelům děkujeme za přízeň, připomínky a ohlasy, kterými naši snahu hodnotíte.

Komentáře

jiri.vetvicka odpověděl -

To byl jen testovací design, zvažujeme však povolení více grafických témat, tak aby se člověk nemusel koukat jen na zelenou ;)

Close the world, open the next.

Ilfirin odpověděl -

Zelená uklidňuje a to je dobře ne?

Leda nějaké téma s hořícími rámečky a červenou barvou :-D (lets flame).

Dosi odpověděl -

Proč vytvářet novou wiki, místo použití již existující oficiální české wiki (cs.opensuse.org), která je v současnosti dosti zanedbaná (oproti EN verzi)?
Chápu obchodní zájmy blue.point, ale naprostí nováčci (tj. ti co wiki potřebují nejvíc) jsou, po prvním přihlášení do systému uvítáni oknem, ze kterého se mohou dostat právě na oficiální českou wiki... A pokud nebudou googlit, k informacím na zdejší wiki se jen tak nedostanou. Přinejmenším by podle mě bylo dobré přidat na oficiální českou wiki výrazný odkaz na zdejší wiki. :-)

jiri.vetvicka odpověděl -

O forkování wiki jsme se bavili ještě dříve, než jsme naši wiki spustili. Hlavním pro byla možnost psát návody, které nemohou být na oficiální wiki publikovány např. o kodecíh, dále lepší přehlednost a jak se zdá i "naše" větší uživatelská základna. Rozhodně se však nebráníme tomu házet překlady i zpět do wiki oficiální.

Menu na tomto portále bude brzy opraveno.

Close the world, open the next.