Songbird - problém s přehráváním

SongbirdNedávno vyšla finální verze zcela nového multimediálního přehrávače od společnosti Mozilla s názvem Songbird 1.0. Samozřejmě jsem ho chtěl hned vyzkoušet.Používám distribuci openSUSE 11.1 s novým grafickým prostředím KDE 4.1.3. Instalace díky přítomnosti balíčku v repozitáři Mozilla proběhla bez problémů. Problém přišel později.

Po spuštění programu a po importu kolekce hudebních souborů se při pokusu nějaký soubor přehrát neozvala jediná nota, avšak vyskočila chybová hláška s textem:

Aplikace Songbird zaznamenala následující chybu v jádře: Interní chyba toku dat.

Dost mi zabralo dopátrat se řešení. Shodou okolností jsem zkoušel jiný software, který mimoděk způsobil i zfunkčnění přehrávání v Songbirdu. Jedná se o multimedální centrum Elisa, které se mimochodem ani nespustí, ale s ním se nainstalovala velká spousta balíčků. Obětoval jsem zkonfigurovaný systém a provedl reinstalaci počítače abych ho navrátil do původního stavu, neboť neumím vrátit proběhlé změny a ani jsem si nepoznamenal tu velkou spoustu balíčků, které se s Elisou nainstalovaly. Kdybyste někdo na to měl postup, určitě mi napište (asi si budu muset za účelem testování vytvořit virtuální stroj pomocí VirtualBoxu, případně VMware Serveru). S čistou instalací openSUSE jsem začal pátrat, které balíčky z těch, které se instalují s Elisou, jsou postačující pro Songbird, který evidentně nemá správně vyřešené závislosti a při své instalaci nepožaduje ty balíčky, které by měl požadovat. Oproti tomu, kdy dáte nainstalovat Elisu, si moc s následujícím řešením nepolepšíte, balíčků se nainstaluje také dost. Každopádně ty potřebné, které způsobí i nainstalování dalších jsou tyto:

gstreamer-0_10-plugins-base
gstreamer-0_10-plugins-good
gstreamer-0_10-plugins-bad
gstreamer-0_10-plugins-ugly

První dva z jmenovaných zřejmě nainstalované mít budete, a právě ty poslední dva zřejmě ne. S těmito balíčky se nainstaluje pro splnění závislostí, jak již bylo řečeno, i spousta dalších balíčků. To je celé. Songbird je hold postaven na GTK a jede na GStreameru.

Článek s odkazy a obrázky naleznete také na http://audiolinux.czweb.org/

P.S.: Kdyby se někomu podařilo na openSUSE spustit Elisu, dejte vědět :-)

Autor: Aidamos

Komentáře

JirkaZ odpověděl -

all-in-one řešení, takže tyhle záležitosti (navíc právě většinou inspirované MS) neznám. Pokud po nich toužíte, vyzkoušejte onu Elisu (nic moc jiného jsem nenašel, podívejte se třeba sem případně na tuto stránku). Jinak některé videopřehrávače umějí i obrázky a samotné audio a možná i obráceně (tedy že audiopřehrávače budou umět video apod.) - nutno ověřit. Jak je to s rádii nevím...

Aidamos odpověděl -

Další problém, který jsem v souvislosti s přehrávačem Songbird objevil, je ten, že při přehrávání zvuk zadrhává, vynechává, přeskakuje. Songbird jak je u Mozilly zvykem, je postaven na GTK a tak je i lépe integrován do GNOME. Já ovšem používám KDE a tak problém vyřešilo odinstalování Pulse Audia. Od tohoto okamžiku je klid.

http://audiolinux.czweb.org