1 příspěvek / 0 new
Poslední
nef
Obrázek uživatele nef
Offline
Naposledy viděn: 12 let 11 měsíců zpět
Připojen: 09.09.2007 - 20:02
Nvidia

Tak jsem se odvážil na 11.1 a instalace bez problémů, ale po instalaci ovladačů grafiky zmizely všechny ikony z plochy i můj počítač. Nevíte co s tím ? Děkuji
A budou problémy, Tvkarta nejde, web kamera nejde, Cdrom problém, já jen nechápu než pustí novou verzi oni to netestují? Co mají za počítače a ovladače, když základní věci nejdou a problémy se každý rok opakují.

Obrázek uživatele IrenaS
Offline
Naposledy viděn: 14 let 3 měsíce zpět
Připojen: 23.08.2007 - 08:07
problémy?

Nepíšeš konkrétně, co máš za konfiguraci počítače.
Jaká je základní deska, čipset, grafická karta, zvuková karta, nainstalované KDE/GNOME, atd.
Já mám úplně nový počítač necelé 2 týdny, nainstalované Gnome na OpenSUSE 11.1. Na televizní kartu mi stačil zavést ovladač (modprobe . . . ) a napsat do konfiguráku, aby se spouštěl i po startu systému. Hrála jsem si pouze se zvukem. PulseAudio moc neznám, ale už mi jede všechno a všechno mám vyzkoušeno.
Nadávat na něco není problém ani pro mě.

Obrázek uživatele mznamenacek
Offline
Naposledy viděn: 13 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.10.2005 - 14:06
Problém se dvěmi monitory

Musím se přidat k postesku nad NVIDIA ovladači. Tento problém opravdu přetrvává už delší dobu. Musím ale korektně řící, že někdy se mi zdá, že problémy nastaly od nějaké verze X serveru. Nyní konkrétně.
Už na openSUSE 10.3 začaly problémy s rozlišením při zapojení dvou monitorů ke grafické kartě. Tyto problémy se vyskytovaly u factory verzí a následně i u verze openSUSE 11.0. Proto jsem dodnes zůstal u verze 10.3 a nedočkavě očekával verzi 11.1. Mnohem víc po tom, co bylo oznámeno vydání nového stabilního ovladače NVIDIA. Problém se v mém případě tvářil následujícím způsobem.
Mám notebook HP Compaq 8710p s rozlišením 1680x1050 bodů. V zaměstnání mám druhý monitor s rozlišením 1600x1200 a doma monitor 1920x1200 bodů. Při jejich připojení se stalo následující.
1. Obrazovka notebooku se tvářila v pořádku, ale ve skutečnosti převzala rozlišení externího monitoru. Tj. displej i nadále zobrazoval 1680x1050 bodů, ale při maximalizaci okna bylo okno roztaženo na rozměr 1600x1200 resp. 1920x1200 bodů. Části okna, které se nevešly na obrazovku, byly zobrazeny za okrajem. Stejně se zobrazovalo i kontextové menu dokovaných aplikací. Lišta, která byla správně ponechána u spodního okraje obrazovky, byla vidět, ale menu se otevíralo dolů pod spodní okraj. Grafický systém prostě věděl, že tam má kus zobrazovacího prostoru a využíval ho.
2. Externí monitor byl nepoužitelný, neboť okna aplikací se na něm otevírala bez dekorace a tudíž nepřebírala fokus. S takovou aplikací nešlo nic dělat a dokonce i problémově zavřít, neboť se nezobrazila v systémovém panelu.
3. Další problém byl, že nastavení provedená v aplikaci konfigurace NVIDIA nastavení se sice uložila do xorg.conf souboru, ale při dalším spuštění této aplikace nebyla kompletně načtena. Jednalo se o to, že doma mám monitory konfigurované nad sebou. Opětovné otevření konfigurační aplikace je vždy zobrazí vedle sebe.

Výše uvedené problémy se ve stabilní verzi openSUSE 10.3 nevyskytují. Tj. bez experimentování z factory větve.

OpenSUSE 11.1 mám nainstalovaný zatím zkušebně a dnes jsem se dostal, na základě článku výše, abych vyzkoušel chování této verze s druhým monitorem. Výsledek je následující.
Při použití KDE 4, druhý monitor zobrazoval pouze černou obrazovku s X kurzorem. Při použití KDE 3 se obrazovka rozsvítila.
1. Rozlišení monitoru zlobí i nadále. Zlepšení je takové, že nyní zlobí pouze horizontální rozměr. Vertikální je vpořádku. Toto se týká KDE 3.
2. Okna aplikací se na externím monitoru i nadále zobrazují bez dekorace.
3. Konfigurační NVIDIA aplikace uloží konfiguraci do xorg.conf, ale opětovně nenačte umístění monitorů nad sebou.

Výše popsané evokuje, že je chyba na straně NVIDIe. Je tu však jedno 'ale'. Pokud mám doma připojený externí monitor s rozlišením 1920x1200, tak již při spuštění grubu a nabůtování ůvodní obrazovky, je tato obrazovka roztažená na 1920 bodů. Prostě je vidět, že kouká někam za roh. Netuším jak grub řeší grafický výstup, ale NVIDIA ovladač s tím, v tuto chvíli nemá nic společného. Pokud grub využívá fram buffer přístup z jádra může být chyba v jádře?

V mém případě, kdy potřebuji používat externí monitor, je openSUSE 11.1 nepoužitelné a musím zůstat u 10.3. Ten kdo používá pouze jednomonitorovou sestavu problémy mít nebude.

Je to dost složitý problém, do kterého vstupuje několik vrstev do nichž nevidím. Nedokážu kvalifikovaně odhadnout, kde je prvotní problém. Ještě mě napadlo vyzkoušet jinou grafickou nadstavbu nežli KDE, ale jsem v časovém presu.

Přeji příjemný den.