2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
WiFi TP-Link pod openSUSE 11

Zdravím všechny,
jsem naprostý začátečník v linuxu a rozumím tomu jako koza petrželi. Nainstaloval jsem openSUSE 11 z časopisu Chip září 2008. Vše proběhlo bez problémů, jen se nemohu připojit do domácí WiFi sítě. Mám kartu TP-Link TL-WN550, systém ji rozpoznal jako TL-WN510, což by mělo být v pořádku. Když zadám do Network manageru (ta ikonka zeměkoule dole na liště) své SSID a šifrování, tak se zkusí připojit a zase spadne do offline. Dokáže mi někdo poradit? Mockrát děkuji za případnou ochotu.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Je to

tato karta? Pokud ano, měla by mít chipset Atheros AR5005G (ověřte v konzoli příkazem lspci). Ten by měl být podporován driverem MadWiFi. Zkuste tedy nainstalovat tento balíček, pokud už v systému není.

Další funkčnost můžete ověřit opět v konzoli příkazem iwlist scan, který vyhledá dostupné bezdrátové sítě.

Pro oba konzolové příkazy musíte být přihlášen jako root.

Jinak prohledejte toto fórum a internet obecně, už na to máte z mého příspěvku dostatek klíčových slov.

JirkaZ

Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
Je to ona

Děkuji za snahu o pomoc! Ano, přesně tuto kartu mám. Pod Win XP běhá bez problémů, signál je díky dokoupené anténě vynikající.
Průzkumem internetu včetně tohoto fóra jsem začal, ale vzhledem k mým nulovým znalostem o Linuxu jsem z toho nebyl moudrý. Proto zkouším tuto cestu.

Po menším boji s tím, co je to ta "tajemná konzole", jsem získal následující informace:

04:01.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC(rev 01)

A vyhledání sítě dopadlo takto:

lo Interface doesn't support scanning.

wmaster0 Interface doesn't support scanning.

wlan0 No scan results

Co mám tedy dělat dál?

Obrázek uživatele ulejm
Offline
Naposledy viděn: 12 let 7 měsíců zpět
Připojen: 17.05.2005 - 22:44
WiFI Atheros

Takže: projekt MadWiFI je sice stále použitelný, ale nemá už z dlouhodobého pohledu perspektivu - z proodštěpil se z něj driver ath5k který je zahrnut do jádra systému (to je běžné - jakmile se nějaký programový kód prosadí a stabilizuje, je zahrnut do jádra systému). Jinak Atheros chipsety jsou nejpopulárnější a stojí na nich většina páteřních WiFI sítí, ovšem WiFI je vždy trochu černá magie nezávisle na OS.
1) Nejdříve je třeba si přečíst hlášky od jádra - příkazem "dmesg | less" jádro tam podrobně vypisuje jaký hardware nalezlo, jak ho nakonfigurovalo a jaký ovladač, výsledkem práce jádra je vždy vytvoření a pojmenování nějakého zařízení (ve vašem případě síťového rozhraní) Pro chipsety atheros zpravidla vzniká interface ath0 a wifi0. Výpis síťových rozhraní docílíte příkazem "ip link show" nebo "netstat --interfaces" nebo "ifconfig -a"
2) Pokud je ve výpisu interface ath0, pak to bude ten na němž je nutné nastavit IP adresu a zpárovat ho s bezdrátovým Accesspointem(AP). Pro začátečníka je nejjednodušší nastavit WiFI přes Networkmanager - v YaSTu je "Nastavení sítí" --> povolit Networkmanager" a pak je to možné naklikat v GUI jako ve Windowsu
3) Jinak je možné nastavovat WiFI klasicky přes konfiguraci sítě (tzv. "if-up" configuration) - to je sice velmi spolehlivý způsob, ale chce to dost znát problematiku WiFI v Linuxu. V obou případech pomohou příkazy jako "iwlist ath0 scan" (vypisuje AP, které vidí) "iwconfig eth0" (jak je spárován s AP) "ip address show" (nastavení IP adres na interface) "route -n" jak je na tom routovací tabulka a "cat /etc/resolv.conf"
4) nevzdávat se - Mr. Google umí poradit. Hodně štěstí...

Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
Jsem online!!!

Moc moc děkuji!!! Ovladač ath5k byl skutečně standartně nainstalován. Výpis síťových rozhraní opravdu ukázal ath0 a wifi0. Zatímco po příkazu od JirkyZ "iwlist scan" nemohl nic najít, tak na příkaz "iwlist ath0 scan" ukázal náš AP. Jak mávnutím kouzelného proutku se potom ath0 objevil v YaSTu vedle původního wlan0. Tam jsem ho nakonfiguroval a podíval se do Networkmanageru. Zde zmizel wlan0 a objevil se ath0. Po zadání hesla se bez problémů připojil! Ještě jednou tedy mockrát děkuji!

Jirkovi Z ale slibuji, že přestanu s metodou pokusu a omylu a opravdu si přečtu manuál :-)

Děkuji všem!

Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
Zklamání

Věřím, že JirkaZ rozumí problematice Linuxu, ale asi zcela nepochopil moji situaci. Nejsem žádný počítačový začátečník, ale dlouhá historie od MS-DOS přes Win 3.11 až po Win XP ve mně vytvořila představu o uspořádání počítače, se kterou jsem v Linuxu neuspěl. Když říkám, že jsem Linuxový začátečník, tak to myslím vážně.

Souhlasím, že balíček MadWiFi by měl vyřešit můj problém s připojením, ale potřebuji poradit s jeho instalací!!! Zkusil jsem dvě cesty, ale ani jedna nebyla úspěšná.

Nejprve jsem se díval na zdrojové stránky odkazů, kde je veliký počet jakýchsi RPM souborů, které považuji za spustitelné instalační soubory. Nevím, který vybrat. Jeden jsem zkusil, přehodil se do Linuxu, spustil ho, ale po inicializaci se zase zavřel.

Usoudil jsem, že tudy to nepůjde a zaměřil jsem se na ikonku u jednotlivých odkazů se sympatickým popisem "install via 1 click". To se jeví jako "user friendly". Jak ale stahovat ovladače síťové karty, když se v Linuxu nepřipojím? Je to obdoba toho, že brýle se bez brýlí těžko hledají. Nakonec jsem zkusil za tímto účelem připojit počítač přes kabel, což byl výkon, protože router máme na půdě. Bohužel ani po 40 minutovém přemlouvání jsem nerozběhl ani připojení přes kabel...

Vím, že to se mnou není lehké, ale přes to se ptám, zda mi někdo pomůže?

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Až rozběhnete

připojení přes kabel, nastavte si odpovídající repozitář a nainstalujte přes YAST nebo Smart balíček MadWiFi. Kabelové připojení by mělo fungovat zcela automaticky, pravděpodobně máte něco špatně nastaveného. Co, to musíte zjistit sám (půjde o parametry typu IP - statická či dynamická, brána, DNS server apod. - ale to jistě znáte z produktů MS).

Všechno tady a jinde už bylo popsáno, hledejte. Máte zase nová klíčová slova. Mimochodem, když tak pořád zdůrazňujete, jak je pro Vás Linux nový: kolik jste přečetl manuálů?

JirkaZ

Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
Kabelové připojení

U připojení přes kabel jsem vše nastavil jako obvykle a nic. To je mi právě divné. Drát jsem zkoušel i na notebooku s Win XP a běhal bezvadně. Ještě se nad tím zamyslím. Jakmile se připojím přes kabel, tak snad zvládnu instalaci MadWiFi.
Manuály jsem pochopitelně zatím žádné nečetl, s Linuxem jsem začal před 14 dny. Děkuji za odkaz, s tímhle už bych to měl dát dohromady.

Určitě jste si všiml, že nejsem žádný počítačový nadšenec. Počítač pro mne není zábava, ale užitečný stroj. Před vysedáváním u monitoru dávám přednost hudbě. Můj přechod na Linux berte čistě jako revoltu proti politice Microsoftu.

Chtěl bych se zeptat, jestli máte představu jak velká část lidí používajících Linux smazala Win ze svého stroje? Lze opravdu Linux použít jako plnohodnotnou náhradu? Doufám, že ano.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Vzhledem k předposlednímu

a poslednímu odstavci zvažte, zda mají Vaše pokusy (zatím metodou pokus - omyl) šanci...

Revolta je hezká věc, ale musíte se zbraněmi alespoň trochu umět zacházet, jinak se nejspíš zabijete sám ;-)

Linux nepochybně lze použít až na speciální případy jako plnohodnotnou náhradu Windows (mám ve svém okolí tři takové uživatele), ale a) musíte se sám alespoň něco naučit, b) pokud si chcete stroj i administrovat, musíte se toho naučit mnohem víc, c) pokud nechcete bod b, pak si na administraci musíte někoho najmout.

Jinak více pro BFU je například Ubuntu, ale zase tam musíte prostě použít něco z hotových věcí, modifikace systému je obtížnější, než třeba v SUSE.

JirkaZ

Obrázek uživatele jiruta
Offline
Naposledy viděn: 13 let 11 měsíců zpět
Připojen: 10.12.2008 - 21:38
Souhlas

Souhlasím, i s Win se člověk musel nejdříve naučit. Uznávám, že můj první pokus, kdy jsem se bez jakéhokoliv čtení návodů rovnou pustil do instalace, nebyl zrovna úspěšný. Odradit se tím nenechám, přečtu si vámi inzerované příručky a pustím se do toho znovu :-)

Pevně věřím, že na to, co od počítače potřebuji, mi bude Linux stačit zrovna tak dobře, jako Windows.

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 4 měsíce zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
Pro představu o počtu

Pro představu o počtu linux only desktopů bych se podíval na abclinuxu, kde se každý rok koná anketa a jsou tam dostupné výsledky.
Já třeba windows nepotřebuju.

Když vidím příspěvek kolegy Jirky, musím přidat ještě následující:
Linux není náhrada windows. Pokud chcete "windows zadarmo", tak si je snad radši ukradněte, nebo požádejte o sponsoring.
Linux je něco jiného, je to operační systém, ale tam podobnost končí. Linux instalujte kvůli Linuxu, ne kvůli windows...

Luke7

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Já bych s tím

tak docela nesouhlasil, právě tři mnou zmínění uživatelé používají Linux coby "Windows zdarma". Je ale pravda, že dvěma z nich to více či méně administruju (nebo s tím přinejmenším pomáhám), třetího jsem to naučil. Vlastně teď počítám, že je ještě další čtvrtý ryze linuxový uživatel (totální PC analfabet - a taky to jde), no a pak ještě ti, co mají dual booty...

Současné distribuce lze tedy používat i takto, ale ne ze dne na den a s nulovými vědomostmi - stejně jako to nejde s Windows, Mac OS ani s jakýmkoliv jiným systémem či (pří)strojem.

JirkaZ