1 příspěvek / 0 new
Poslední
MaG
Obrázek uživatele MaG
Offline
Naposledy viděn: 15 let 1 měsíc zpět
Připojen: 16.09.2008 - 18:46
Vzdálená plocha WinXP - Suse Linux

Ahoj. Bohužel jsem s využitím Linuxu dost na začátku a tak mi není moc jasné, jak se dá vzdáleně z Windows XP vidět plochu Linuxu. Byl jsem zvyklý používat Ultra VNC a Sygate Firewall, kde jsem si vše nastavil, aby mně tam Sygate pustil a na 2.PC nastavil VNC server. Oba počítače jsou v jednom bytě na místní síti.

Nyní po instalaci Linuxu na 2.PC nevím, jakou aplikaci použít na Linuxu a jakou spustit ve Windows, abych se mohl připojit na 2.PC a použít jeho plochu. Nemám u 2.PC žádný monitor, takže je to časem celkem nutnost, mít možnost na něj občas vzdáleně kouknout. Primárně to nutné není, pokud rozchodím přenos souborů mezi oběma počítači, což zatím taky nefunguje, ale na to snad přijdu.. to je holt svět Linuxu. Ve Windows je to pro mně otázka do 5 minut, tady to bude snad do 5 dnů nebo měsíců :)

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 3 týdny zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
X, VNC, RDP

Jak už napsal Creator nade mnou, možností je více.
Narozdíl od něj si nemyslím, že je NX zbytečný luxus, ale ... o tom jsem psát nechtěl.
Pokud se budu bavit o grafice, jsou možnosti 3.
X, VNC, RDP

X - Základ a "vlastní věc" (Unixová). To že koukáte na grafiku na svém počítači je, že koukáte na X, akorát server i klient vám běží na jednom počítači. Pokud si tedy pustíte klienta na jiném, můžete tomu říkat vzdálená plocha. Bohužel, X je trochu "žravé", takže je využívaná "hubnoucí nástavba" NX, která množství protíkajících dat redukuje.
Tudíš i kdyby šel X klient pustit v ssh, asi bych to nedělal a šel rovnou po NX.

VNC - Jiná multiplatformní věc. Tudíž spojovatel mezi Mac, Linux, Windows. Pokud si tedy na Linuxu spustíte VNC server, jakýmkoli VNC klientem se na něj také doboucháte. S tím vám mimo jiné dokáže pomocí Yast v modulu "Vzdálená administrace"

RDP - Microsoftí věc. Ona vzdálená plocha ve Windows je právě RDP. Existují otevření klienti i server, takže ten by šel také nahodit a pak byste mohl klidně používat integrovaného klienta ve Windows.

Ale pozor! Jestli to jde, tak nevím jak, ale vzdálenou plochou se vždy přihlásíte znova. Nejedná se vyloženě o ovládnutí kurzoru na obrazovce. I to by zřejmě šlo, ale jak jsem již napsal, nevím jak.