Linuxový marketing

Nedávno jsme pustili doménu legalnisystem.cz, která během jediného dne přitáhla 10 tisíc návštěvníků a zprávu o jejím spuštění otiskly veškeré významné servery. Co stálo v pozadí a jak na to reagovala konkurence?

Stránky, které by jednoduchou formou informovaly o tom, že existuje i jiný operační systém než MS Windows, jsme se rozhodli vytvořit po shlédnutí tv shotu, kde český Microsoft straší uživatele černo černou tmou. To, že jsou naše stránky v barvě zelené a věrně napodobují jejich stránky, není náhoda, ale čistý úmysl. Osobně se domnívám, že tato strategie nám pomohla prosadit se i do takových médií, kam bychom se s dalšími linuxovými stránkami asi jen těžko dostávali.

Tak velký úspěch jsme neočekávali, ale jak je patrno i jednoduchým nápadem lze zaujmout a určitě je tu prostor pro nějaký linuxový marketing. Zájem o openSUSE i jiné distribuce tu dle telefonických i emailových dotazů byl a lidé se nás ptali na další podrobnosti ohledně stažení, instalace nebo zda bude Linux fungovat zároveň s Windows. Přišly nám i děkovné maily za které samozřejmě děkujeme.

K celé akci se panu Molčanovi vyjadřoval i jeden ze zástupců českého Microsoftu, ale kampaň byla v rámci zákona. Rozhodně je ale nepotěšila:)

Posíleni tímto úspěchem bychom se chtěli i nadále angažovat v prosazování openSUSE i Linuxu všeobecně a připravujeme další kampaň, která snad přitáhne i další uživatele. Pokud máte i vy nějaký nápad, nebojte se ho sdělit.

Komentáře

JirkaZ odpověděl -

se nad tím, proč? Znáte pojmy jako letitá masáž mrkwosoftu, hloupé a líné stádo nesnášející možnost volby apod.? Proč za minulého režimu např. pod pojmem "strana" běžně stádo chápalo jen a pouze bolševiky, ačkoliv to bylo od počátku naprosto absurdní? Psychologie stáda je kapitola sama pro sebe a není zde prostor ji rozebírat. Ne, neberu si servítky a dělat to nebudu.

Jak ostatně říká kolega výše, byť v jiné souvislosti: "pro lidi s mozkem je to přínosné". Ostatní mě nezajímají a rád vydělám na jejich hlouposti a neschopnosti (třeba řešením problémů, které si ve Windows způsobili sami, právě pomocí Linuxu)...

P.S.: používám jak legální Windows, tak různé distribuce Linuxu. To jen na okraj. Flame s jakýmkkoliv hlupákem nepovedu.

Luke7 odpověděl -

Tak teď nevím, jestli tohle je nějaká parodie, nebo to je myšleno vážně. Po té letité masáži, většina lidí stále neví, že existuje linux? Já nevím, ale osobně sem si musel najít sám, že nějakej linux existuje, když mě přestali bavit neustále problémy s windows. Asi sem divnej, úplně hloupej a nevím co všechno, ale s linuxem se mi pracuje asi tak tisíckrát líp než s windows...

Luke7 odpověděl -

Definuj učební aplikaci. Já sem k učení nikdy žádnej program nepotřeboval, dokáže si představit, že je občas potřeba něco napsat, udělat prezentaci a pod., ale nic co by v Linuxu nešlo. A abych pravdu řekl, už mě dost unavuje, jak se neustále objevuje spousta lidí, kterým někde něco vadí. Ono to není o tom, jestli se to použít dá, nebo ne, ale jestli chci nechci. Vymejšlet si neustále důvody proč to a to nemůžu používat zvládne každej...ale není to ukazatel kvaliti ničeho, ani OS.

JirkaZ odpověděl -

Ano, mám přesně tentýž pocit, i když ta radost mi nějak chybí. Jestliže se nad tím víc zamyslíte a všímáte si podrobností, tak neexistuje rozdíl mezi takovým "marketingem" a špinavými praktikami např. tajných služeb. Polopravdy, dezinformace, "zasít seménko nedůvěry" atd. - to je vždycky mnohem účinnější než skutečná fakta. Už nebožtík Goebbels říkal "tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou". A stádo na to velmi dobře slyší...

Jsem pravicově založený a logicky tedy i přívrženec podnikání, ale nad tímhle se mi prostě dělá špatně. Doporučuji ke studiu například příslušnou sekci D-Fense...

Luke7 odpověděl -

Já bych to osobně tak špatně neviděl, pořád máme možnost, ten "zlý linux" vyzkoušet, zjistit, že není zlý a používat ho. Mohlo by být i hůř. Dokud bude taková možnost, jsem spokojený. Stádo je hloupé, vždycky bylo a vždycky bude. Naštěstí inteligentní člověk je dost inteligentní na to, aby to poznal, smířil se s tím a zavedl určitá opatření.

Jediná věc kdy opravdu trpím, když se musím starat kromě 4 pc s linuxem i o 2 s win xp a většinu času řeším s těmi 2 s xp. 100% času pokud beru jen problémy vzniklé používáním...

JirkaZ odpověděl -

pravicovost znamená něco úplně jiného. To, co tvrdíte, prohlašovali a prohlašují bolševici (bez ohledu na své zločiny, které mají větší rozměr, než ty nacistické). Tím netvrdím, že jste bolševik ;-) (tedy alespoň doufám).

Pokud se chcete informovat o skutečné pravicovosti, podívejte se například sem a na weby podobně smýšlejících jedinců či spolků. Na toto fórum hlubší úvahy na dané téma bohužel nepatří...

rara odpověděl -

On ten problém je daleko širší než se zdá na první pohled.

Vemte si kdejaký foťák, USB...něco (tuner, BT adaptér, TV uner ...). Kolik z nich má přibaleno CD s ovladači pro Linux ? A já (tím "já" nemyslím sebe osobně, ale jakéhokoli _běžného_ uživatele) se nechci otravovat s hledáním ovladačů. Chci "tam strčit cédéčko", maximálně pátkrát kliknout (ale radši ani to ne) a pak chci aby mi to fungovalo.

Další - pro mě osobně frustrující - je exisgence GNOME a KDE. Obě prostředí DOHROMADY poskytuji ucelenou kolekci kvalitních programů, ale právě to DOHROMADY ja ALE.
Když si odmyslím hrůzný file dialog v Gnome, tak to že má oproti standardu (říkejte si co chcete, ale Winows _JSOU_ standard) i oproti Gnome přehozená tlačítka OK a "Storno" je katastrofa. Který K...t to vymyslel. Takhle musím neustále přemýšle a hledat to správné tlačítko ... (jo, pravda - aspoň nezakrním)

Tiskové dialogy: Kolik jich v Linuxu je ? Hodně (opět: gnome, kde, občas ještě i motif, OOo má vlastní ?, a řekl bych že je jich ještě víc ...) - a každý z nich má jiné rozložení a možnosti nastavení a (což je horší) občas i jiné tiskárny.

File manager: kdo je zvyklý na průzkumníka, tomu může konqueror vyhovovat. Kdo je ale zvyklý na TotalCommander a umí ho využívat, tomu Krusader (to nejlepší co pro Linux v tomto směru existuje) připadá jako hodně nedovařená (a neohrabaná) napodobenina.

Stále mi třeba chybí nativní dobrý a jednoduše - intuitinvně ovladatelný graficgý editor (s hrůzou jménem Gimp jsem se nikdy nesžil - Krita ale vypadá slibně ...)

Clipboard: mezi některými programy prostě obrázek nepřenese ...

Česká klávesnice: často používám na české klávesnici ALT GR + něco, a často to jen tak přestane fungovat... (v rámci objektivity dodávám že samovolné přepínání klávesnic je problém i na Win XP)

každá aktualizace kernelu něco znefunkční ... (naposledy videoovladač, předtím zvukovka ...). Vždycky se to dá nějak uvést do chodu, ale je to pakárna...

a takhle bych mohl pokračovat - bylo by toho na hodně stránek.

Uvědomte si že počítače se čím dál víc blíří spotřební elektronice. A komu z vás by se chtělo po koupi televize muset ji 2x zapnout, zahrkat šňurou, pak ji 2x otočit, počkat 10 minut a pak se dívat ? A tangle rituál ve zkrácené verzi opakovat každé cca 3 měsíce ?

Sám používám openSuSE hodně dlouho (už od verze SuSE 8.2) - používat ho budu. Bez windows (alespoň virtuálních) bych se ale obejít nemohl.
Howgh.

Luke7 odpověděl -

No někdo má, někdo nemá, že...
Nechci tu žádný flame, je to váš názor, jen uvedu svůj. Nic z toho o čem mluvíte sem nezažil. 2x PC a 2x notebook a vždy openSuSE fungovalo (od 9.3), foťák, mobil, irda ovládání + tv karta... to vše mělo ovladače v jádře, na winy bych instaloval z cd jak praštěnej. Funguje mi webkamera, aplikace co potřebuju k práci, dokonce i z gimpem sem se naučil, abych na něj nemusel nadávat :-).

rara odpověděl -

Ovladače pro běžné železo v současnosti (až na výjimky) opravdu nejsou problém.
Není to ale jen o ovladačích - na cédéčkách jsou i různé programy a já je chci zkusit - třeba je pak nebudu používat, ale chci se na ne aspoň podívat. A to na Linuxu nemůžu - obvykle nefungují ani přes Wine.

To věci co jsem napsal většinou není vidět na první pohled - projeví se pokud systém opravdu používáte, a pak vám znepříjemňují život.

Nemožnost spustit Windows programy (kterých je většina) je ale jen jeden z řady problémů - a nechchci diskusi scvrknout na to že "já to kolečko mám modré a vy žluté". Ty problémy existují, a to že je někdo nemá o opaku nesvědčí.

Jinak - úvodní příspěvek je o marketinggu, a tak jsem se snažil poukázat na problémy které reálně nastávají - nesouvisí to trochu ?

Instaloval jsem OpenSuSE několika skutečně "běžným" uživatelům, kteří chtějí počítač právě jen používat a (téměř) vůbec mu nerozumí. Přišli si pro radu jak ušetřit za Windows (bylo to nějak těsně po té reklamě s černou tmou). Vysvětlil jsem jim rozdíly mezi oběma platformami (samozřejmě lehce ve prospěch Linuxu) a oni se rozhodli pro Linux.
Jasně že motivace pro Linux byly ty ušetřené 2000. Kdybych si za to nechal zaplatit nějakou hodně malou taxu (třeba 150 Kč/hod), tak by je to (i s konzultacema před/po instalaci) vyšlo určitě aspoň na cenu OEM Instalace Windows. U té se ale zaptají kdejakého "Tondy Odborníka" a on jim řekne jak se co dělá ...
To nmožná taky k tomu marketingu patří...

A nakonec - v neprospěch linuxu obecně hraje velký počet distribucí (potenciální uživatelé často neví proč a kterou vybrat), a samozřejmě dvě (naštěstí už jenom dvě - Motif vyhynul) grafická prostředí. Já existenci Gnome a GDE fakt nevidím jako výhodu - je mi celkem fuk jestli tlačítka budou vlevo nebo vpravo, chci ale aby byla ve všech programech na stejném místě a měla stejný význam.

Ideální by bylo kdyby se SeSE a Redhat spojili v jednu distribuci - mohla by z toho být třeba distribuce ReSE ... :-)

Co se Gnome a KDE týká, snad by nemusel být takový problém odělat wrapery aby se jedno prostředí mohlo tvářit jako to druhé (ale vevnitř je neznám, tak nevím ...)

Luke7 odpověděl -

No já si nemůžu pomoct, ale mě stav věcí vyhovuje. Koupim si pc, vložím dvd suse a nainstaluju, a používám...za půl hodiny (nedávná zkušenost). Potom sem si chtěl zahrát hru - dobře nainstaluju windows, jenže půlhodina instalace a co dál - hru sem hrát nemohl, 3D grafika nešla, síť nešla, tv karta nejde do dnes atd,atd... abych mohl pustit jednu aplikaci, musel sem instalovat spoustu ovladačů - to je co zase nechci já, chci to mít hned, všechno na jednom dvd, nebo v repozitáři na webu.

Problém lidí co mají s linuxem problémy je, že nechápou tu filosofii, nebo jí nechtějí pochopit.

JirkaZ odpověděl -

kolegy Lukeho7 bych tesal do kamene ;-)

Jen je mi záhadou, zda kolega rara je tentýž rara, co sem píše jinak vcelku fundované příspěvky nejen k SUSE...

Update: jo pardon, ten druhý je ra100, už nějak zapomínám číst ;-)

jirig odpověděl -

No já nevím, mně připadá mc jako komfortní varianta? Jediné, co tam chybí, je možnost více tabů na každé straně. A ostatně T.C. není součást woken.

Luke7 odpověděl -

1. vyjímečně souhlas :)
2. argument = 0, mě zase nešlo pár věcí pod winama - nemůžu z toho usuzovat na špatnou HW podporu.
3. Xfce / Gnome / Kde / ... + Compiz - to JE rozdíl proti / vista / vista / vista ...
4. Konfigurace je - to je pro většinu BFU dost zlé, pro většinu lidí s mozkem velmi přínosné...
5. Já překvapení nečekám, čekám zase o něco lepší a rychlejší (na stejném HW) systém než mám teď.

PS: no flame