Proc mi Yast kazi boot?

Tak jsem si po nejake dobe, kdy jsem byl vceku spokojen se suse 10.2 (pokud nepocitam peripetie s kompilaci ipw3945), chtel konecne upravit startovaci nabidku zavadece. Prece jen jsem ve windows casteji nez v linuxu a nevyhovovalo mi defaultni nastaveni zavadece, kdy byl Suse 10.2 default a na prvni miste. V Suse 10.1 to nebyl problem - v yastu jsem spustil modul zavadec a jednoduchymi kroky provedl zmeu. Ne tak v 10.2.
Po velmi jednoduchem a intuitivnim nastaveni v modulu Zavadec (v Yastu) system nenabootoval.... Koncil jsem v cerne obrazovce s blikajicim kurzorem. Vypadalo to skoro jako linux pred par lety...-), skoda ze jedine co se s tim dalo delat byl reset....

Tak jsem nabootoval z instalcniho DVD - zvolil jsem instalaci, opravu stavajiciho systemu, nechal jsem opravit zavadec a... Nic. Výsledek stejný. Tak jsem vyzkousel i jine volby v menu oprava systemu a.... nic!

Rikam si, Ok, to nevadi, chybka se vloudi. Popadl jsem instalacni DVD SLESu 10, provedl novou instalaci zavadece (postup byl vicemene stejny jako u opensuse a .... Nic! Tak jsem opet (po kolikate uz?)nabootoval z instalacniho DVD suse, spustil recue system, prihlasil se jako root, poeditoval /etc/fstab v mem "oblibenem" vi (protoze rescue system je moudre minimalisticky a uz se tam nevlezl obrovsky moloch mc, ze?), namountoval jsem si stavajici filesystem a hledal, kde je chyba - predpokladal jsem, ze yast "pouze" neco spatne zapsal do nejakeho konfiguracniho souboru grubu, puvodni nastaveni jiste zazalohoval a tak bude nejjednodussi obnovit tuto zalohu.... Omyl. Bud jsem se dival do spatneho souboru, nebo byly /etc/grub.conf a /etc/backup.grub.conf stejne... Tak jsem neznaly grubu zacal hledat. Spustil jsem grub, vylistoval aktivni particie, spustil setup s prislusnym parametrem, nezahlasilo to chybu, tak jsem cely nateseny rebootnul system a .... Nic!!!!! "K**** do p****, pos***** linux", znela moje prvni slova. Potom jsem (uz notne vytocenej) opet nabootoval z instalacniho DVD, nainstaloval jsem znovu system a ejhle, zavadec je OK, jsou tam windowsy, je tam linux - funguje to! Heureka!

Ptam se, proc? Proc nejde NORMALNE zmenit poradi voleb v nabidce zavadece? Proc nefunguje automaticka ani rucni oprava zavadece? Proc se grub, kdyz postupuji podle postupu na wiki.grub, nenainstaluje spravne? Proc je problem s takovou pomerne trivialni zalezitosti, jako je nastaveni bootloadreu? Proc musim zabit pul dne takovou blbosti?

Autor: yeti

Komentáře

m4r3k odpověděl -

menu.lst sice ano, ale poněkud v jiném adresáři :D A vi mě v rescue režimu taky celkem štve, smrtelníci mají přece vim v režimu nocompatible. :-) Ale můžeme být rádi, že tam nenechali jen sed, nebo joe. :-)

honzaS odpověděl -

Protože jste si nezjistil alespoň význam použitých parametrů ve vašem menu.lst. Jinak by jste totiž věděl, že ke změně výchozí položky pro bootování stačí např. pomocí vi změnit hodnotu u parametru default.

yeti odpověděl -

A proc bych to delal? Modul v yastu je prece od toho, aby tyto drobnosti udelal za mne. Samozrejme, ze jsem si potom menu.lst poeditoval, ale proc jsem musel stravit tolik casu takovou primitivnosti?

honzaS odpověděl -

No když je to taková primitivnost, tak proč k tomu potřebujete Yast? Nikdo netvrdí, že Yast je 100% a že podobné věci nemůže způsobit, ale když přeci něco edituji na takové úrovni, že je potencionální možnost třeba nenabootování systému, tak si nejdřív patřičné soubory zazálohuji (tento postup je zmiňován snad v každé knize, článku...).

alvyn odpověděl -

Mě se něco podobného stalo taky. Od té doby radši menu.lst uporavuji ručně. Ale Yast by toto dělat neměl. V mém případě šlo jen o doplnění nabídky o Ubuntu, které jsem měl na jiné partition. Po zásahu Yastu mě přestala bootovat XP a ani to Buntu nešlo.

yeti odpověděl -

No problem je, clovek nepredpoklada, ze "editace menu" bude pro yast problem. Pokud bychom predpokladali, ze veskere konfiguracni zasahy jsou pro yast problem, tak tam ten yast nemusi byt... Nakonec tam nemusi byt ani X, ze?

yeti odpověděl -

No, rucni editaci /boot/grub/menu.lst to taky nakonec skoncilo. To ovsem nemeni nic na tom, ze po primitivnim konfiguracnim zasahu uz system nenabehl....
HW je notebook IBM R60. Disk /dev/sda

ulejm odpověděl -

Postihnout všechny možnosti GRUBU v YaSTu ani v jiných autokonfiguračních nástrojích asi není triviální. Nemyslím si ale, že se něco zásadního v poslední verzi změnilo, až na jedno - parametr kernel v konfiguračním souboru GRUBu /boot/grub/menu.lst se odkazuje přímo na soubor s aktuální verzí jádra a ne na symlink /boot/vmlinuz atd. Vede to k tomu, že každá aktualizace jádra přepisuje /boot/grub/menu.lst a pokud v něm najde manuální zásahy pokouší se jemně "opravit" stávající konfiguraci + přidá nové řádky menu s vlastním návrhem řešení - tedy s odkazy na nový název jádra. Můj postup je tento:
Po instalaci si jako root zálohuji konfiguraci GRUBu
#'cp -vp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.orig'
a upravím bootovací menu po svém. Parametry kernel v konfiguráku změním na symlinky (s každou aktualizací jádra se vytvoří nový symlink jehož název se nemění --> nemusím tedy už nic editovat). Po aktualizaci jádra prostě tímto upraveným souborem ze zálohy jako root přepíšu /boot/grub/menu.lst a to je vše.
Malá poznámka na závěr - editovat pořadí voleb YaSTem je opravdu nesmysl, vyznat se v konfiguračním souboru GRUBu není těžké a je spoustu návodů na internetu. Zajímavá je třeba volba savedefault pro předvolení posledního systému jako následující default volbu apod, zaheslování atd. Možností je nepřeberně, nešťastné je ale opravdu to přepsání konfigurace YaSTem - zálohujte si tedy jeho konfiguraci.

JirkaZ odpověděl -

mi na aktualizacích jádra vadí (změna nabídky GRUBu). Spíš esteticky (sám to rozdýchám), nebo při používání systému BFU, který zjistí, že mu to najednou "píše něco jiného"...

Ještě bych prosil pro kontrolu a přesnost konkrétní příklad na "Parametry kernel v konfiguráku změním na symlinky", jinými slovy původní a nový tvar daného řetězce...

Nakonec dodávám, že editace GRUBu YASTem rozhodně není nesmysl; pokud nejsem textově orientovaný jedinec (což jsou snad jen ortodoxní linuxáci), tak je pro mě rozhodně přehlednější cesta (a udělám při ní méně chyb), když můžu zatrhnout volby v předem daném konfiguračním GUI. Zrovna dneska jsem hledal (a našel) GUI pro konfiguraci GRUBu v Ubuntu, kde se s nějakými klikacími nástroji moc nezabývají...