Knečně to, co jsem hledal, aneb hledání ztraceného času

Knečně to, co jsem hledal, aneb hledání ztraceného času - a nalezení opensuse 10.2

Celá historie hledání začala v době, kdy jsem procházel rekvalifikací "Správa linuxových sítí". Tam jsem se poprvé seznámil s unixovými systémy, tedy i s linuxem. Naše výuka tehdy probíhala především na fedoře, bez grafického režimu - jen v příkazové řádce a mc. asi mě tam naučili jak stáhnout, instalovat a nakonfigurovat apache, sambu, apod. důležité síťové záležitosti, ale neobtěžovali se naučit nás zacházení s linuxem v jako desktopu.

Samozřejmě, jak vytvořit adresář a soubor, jak je přemístit, přepsat, jak výstup nějakého příkazu prohnat rourou a získat jen co potřebuji, jak vytvořit pár skryptíků, ... to nezbytné nás naučili, ale bylo to málo.

Začal jsem se pídit po tom nejlepším, po tom , který by mi nejvíc vyhovoval. Wokna jsem měl sice legální, ale v poslední době se stále častěji stávalo, že jsem přeinstalovával celý systém. A to ne zcela dobrovolně. Hledání přestalo nalezením opensuse.

Celé hledání natahovalo především to, že mám notebook, trochu netradiční, krom toho usb wifi kartu bez linuxových ovladačů a podobné drobnůstky. Teprve v suse jsem se pohnul dál, než v jiných LOS (linuxových OS).....

Autor: sakul23

Komentáře

yeti odpověděl -

Jezismarja, vony existuji uz i rekvalifikacni kurzy pro linuxove administratory? Nic proti tobe, neznam te, ale tohle me opravdu irituje na nejvyssi miru.
Nejaky, s prominutim, vychcanek (firma) si rekne, ze by mohl dostat od statu nejaky kacky a tak vymysli "rekvalifikacni" kurz. Potom udelaji za 20 hodin z cloveka, ktery treba pred tim 10 let rozvazel rohliky, linuxoveho administratora, daji mu na to "glejd" a vysoupnou ho do tvrde reality.... A prislusny Urad Prace jim to zaplati. Ach jo. Sam jsem v takoveto "rekvalifikacni" firme pracoval. Nastesti jsem neskolil, ale stacilo mi abych vedel co a jak se dela.
1) muzu se zeptat jak dlouho trvala "rekvalifikace"?
2) co vam prednaseli o teorii operacnich systemu? (sprava pameti, procesy)
3) co vam prednaseli o sitich? ISO/OSI, TCP/IP modely? Co je to synchronni a asynchronni komunikace?
4) co vam prednaseli o LAN, WAN? Routovani, bridgovani? Umis rozdelit sit pomoci sitove masky?
5) co vam prednaseli o sifrovani? o elektronicke komunikaci?
6) co vam prednaseli o programovani? Kdyz jsme v linuxu - bash, perl? Dokazes napsat program, ktery prijme z nejakeho socketu data a vypise je na obrazovku?
7) kdyz vas ucili stahnout a nainstalovat apache a sambu, jak hluboko zasli do teorie bezpecnosti?
8) jak muze clovek, ktery se neorientuje v desktopovem prostredi uspesne absolvovat rekvalifikaci na admina?
9) co jsi schopen, z toho, co vam prezentovali na "rekvalifikacnich kurzech" odprezentovat sam? Napr. ted z patra, vis co se skryva za cislem 802.2 a 802.3? Jsi schopen rici jaky je rozdil mezi IPv4 a IPV6?

Dokazes o tematech, ktere jsem uvedl vyse alespon 30min souvisle a smysluplne hovorit? Jestli ne, tak se ve vlastnim zajmu zatim neuchazej o misto admina.
Promin, opakuji, ze proti tobe nic nemam, neznam te, nechci te nejak urazet, nebo zesmesnovat, jen bych rad upozornil na to, ze takoveto "kurzy" pouze mystifikuji lidi a zbytecne tahaji penize z kapes jak uchazecu, tak i nas ostatnich danovych poplatniku....
Ale venuj se tomu dal, treba casem....

Luke7 odpověděl -

Ty jo, proč já se tady dělám s matfyzem, 5 let studia a přitom by to šlo tak snadno, půlroční kurz na správce sítě a bylo by to. Možná ještě půlroční kurz programování a analýzy a co by mi chybělo. :-D
Když vidím jak všude berou jen adminy s 5tiletou praxí, tak by mě zajímalo, kdo bere ty s půlročním kurzem.

vaseck odpověděl -

Proč by nebyl rekvalifikační kurz? Však to je dobře ne ? Se tam člověk aspoň naučí základům. Akorát mi přijde, že rekvalifikační kurz Ti dá pracák a mě tenkrát odmítli ho dát, protože mám vysokou školu a "mám tak velkou kvalifikaci,abych se uchytl na trhu práce". Takže já jsem musel jít na školení Linuxu a pak se s tím dál poprat. To už je taky několik let teda. Ale dost mě to tenkrát pomohlo se nakopnout a jet dál.

Ilfirin odpověděl -

NO A CO! Jako firma jistě děláte vstupní pohovory. Pokud vám tito lidé vadí, neměl jste je nikdy přijmout. Učený z nebe nikdy nespadl. Jednou se to čék naučit musí. A rekfalifikační kurz je dobrý základ.