Aktualizace jádra - černá obrazovka

V údobí cca jednoho roku v seznamování se s prostředím Linuxu openSuSE při aktualizaci jádra došlo k tomu, že na mě koukala po restartu černá obrazovka v řádkovém režimu. Sháněl jsem informace po netu jak postupovat. Radu jsem nenašel, nikdo neodpovídal. Nebo pak následovaly rady – přeinstalovat znovu systém. A v mém zoufalství se pak stalo. Následovala nová aktualizace. Nikdo mi neřekl, nikdo mi nenapsal, že celý problém je v tom, že je nefunkční v mém případě grafický ovladač nVIDIA v režimu 3D, který předtím fungoval. A jak to bývá, až jednou, kdy vše fungovalo, jsem narazil na informaci, že v tomto případě je nutné upravit jistý soubor.

Nyní jsem opět dal souhlas k aktualizaci jádra z 2.6.18.2 na 2.6.18.3.... A nastal uvedený problém znovu. Po restartu grafického režimu opět černá obrazovka v řádkovém režimu. Žádný návrat do grafického režimu. Tedy vědom si toho, že se musí provést nová kompilace / překompilace jaderného modulu nvidia. Inu, učinil jsem. A nic, vše se odehrávalo jako v minulých zoufalých snahách o návrat do grafického režimu.

Pro ty z vás, kteří jste v tomto stavu nabízím toto řešení:

Pro tzv. Lamy:
V řádkovém režimu, který na vás z obrazovky monitoru kouká zadejte příkaz mc. Jde o spuštění souborového manažeru. Pokud se nic nestane, nemáte jej nainstalovaný. Tedy zadáte v režimu pro root příkaz yast2. Ten se vám spustí a zde zvolte volbu Software --> Správce programů.
Zde zadejte instalaci programu mc.
Po ukončení instalace mc a opuštění yast2 spusťte mc.

Pak vyhledejte direktorář /etc/x11/ a zde najděte soubor xorg.comf .
Pak po najetí kurzoru na tento soubor stiskněte funkční klávesu F4. Ta vám umožní provést editaci tohoto souboru. Vyhledejte řádek s hodnotou driver a zde zaměňte hodnotu „nvidia“ na „nv“ a práci ukončete uložením souboru funkční klávesou F2. Ukončete mc funkční klávesou F10.

A nyní zadejte příkaz init 5. A jste zpět v grafickém režimu a můžete svoji instalaci SuSE používat dále.

Autor: giftman

Komentáře

franta odpověděl -

Po aktualizaci jádra se mi stal stejný problém u mé 64 bit verze open suse 10.2. Naštěstí jsem nic neinstaloval znova, protože jsem již věděl která bije. Řešení s přepsáním "xorg.comf" z "nvidia" na "nv" jsem našel také, avšak bohužel mc k mému údivu v této distribuci SUSE nebyl, ač jsem byl přesvědčen, že jej tam mám. Protože jsem byl poněkud zaskočen, vyřešil jsem vše za pomoci Live CD SLAX Linuxu, který jsem spustil nabootováním po restartu PC. Našel jsem v adresáři /mnt potřebný disk a dále editoval zmíněný soubor. Po restartu už bylo vše OK. Pokud jsem znovu provedl upgrade driveru nVidia v YASTu, dostal jsem se opět do stejného problému, tedy zůstávám stále u volby "nv" v souboru "xorg.comf". Zřejmě ještě není v ovladači nVidie stále vše dořešeno. Chtěl bych tu jen doporučit všem linux slax.cz ! Několikrát mě již pomohl pohodlně z nesnází po zbořeném Windows, či Linuxu, kdy jsem pohodlně vypreparoval všechna data z disku po síti na můj malý FTP server a bez větších problémů pak provedl čistou instalaci systému bez ztráty dat. Někdy zase pohodlně zeditujete pomocí této distribuce kde co v nefunkčním systému, včetně toho, že můžete zároveň hledat na internetu pomoc bez odbíhání k jinému PC. tedy vřele doporučuji mít toto CD na hřebíku vedle vašeho PC :)

honzaS odpověděl -

To že MC není implicitně zahrnut v základní konfiguraci instalace SuSE je docela škoda, jak píšete, jeho editor se může hodit. Na druhou stranu se 100% jistotou nejdete ve všech distribucích editor vim, který je více než dostačující.

JirkaZ odpověděl -

opravdu asi všude, ale přiznám se, že jako DOSem a Windows odchovanému člověku mi z jeho ovládání lehce vstávají vlasy na hlavě ;-)

giftman odpověděl -

Dnes, či lépe včera, mi dobrá duše, která píše také sem, pomohla doinstalovat 3D u ovladačů nVIDIA. Jak jsem psal, šlo o instalaci nového jadra. Po uvedeném spuštění v základním grafickém nastavení bez 3D jsem pak spustil na radu té dobré duše Yast2 a v Spravci souborů jsem zadal k vyhledání nvidia. A ve výběru pak zaškrtl novou nabídnutou verzy ovladače pro nové jádro - volbu nvidia -gtxG01-kpm-default. X11-video-nvidiaG01 již bylo zaškrtnuto. A po potvrzení instalace se vše vrátilo k nastavení akcelerace 3D. Touto formou děkuji oné dobré duši mezi námi Ať jeho postup a rada slouží všem!

Vítězslav Vojtě... odpověděl -

Také jsem odchovaný Microsoftem, leč po 12 letech práce s tímto systémem jsem zjistil, že mi firma MS nemá kromě vyprázdnění mé peněženky již nic nového nabídnout.-) S Linuxem pracuji přibližně stejně dlouho, ale nyní je to již rok, co jsem nahradil stávajíci OS od MS na svém desktopu za Unixový systém Linux. Je pravdou že spousta filozofie v systémovém užívání systému je odlišná od MS, ale neznaména to, že je složitější. Je prostě jiná. Lidé co tuto folozofii "udali" nejsou rozhodne žadní blbci, chce to jen vhled. Spousty věcí je ve skutečnosti mnohem snadnejších než na dnes již konvenčním OS.

V_V

Woland odpověděl -

Díky moc za postup, bude se jistě někdy hodit. Mám na pracovním NT jenom SUSE a byl by velký problém, kdybych se nedostal do graf. prostředí

llipavsky odpověděl -

Vami popdanym postupem sice zprovoznite Xka, ale prijdete o 3d akcelaraci - prestanete totiz pouzivat binarni driver 'nvidia' a prejdete na opensource 'nv', ktery ma tusim pouze podporu 2D.

Spravny postup je nasledujici:

  1. stahente si ovladac ze stranek nvidia.com (pokud ho jeste nemate, urcite jste ho stahovali uz driv)
  2. jako root spustite 'sh NVIDIA-Linux-*.run' kde doplnite spravny ovladac za *. Vse odsouhlasite (i odebrani stareho ovladace). Ale NEodsouhlasite provest konfiguraci Xek (je to az na konci).
  3. jako root zavedete driver: modprobe nvidia
  4. jako root restartujete Xka: rcxdm restart

Co se vlastne stalo? Pri instalaci noveho jadra se zacne pouzivat sada ovladacu prelozena pro novou verzi jadra. Ale vy jste si nvidia driver instalovali (prekladali) rucne a z toho duvodu jej musite nainstalovat i pro novou verzi jadra. Dokud to neudelate, Xka ten driver nemaji (neodpovida verzi jadra) a nepodari se jim tedy nabehnout - proto skoncite v shellu.

honzaS odpověděl -

Uváděný postup popisuje pouze řešení, jak se po aktualizaci jádra dostat opět do gui, takže správný určitě je. Instalaci ovladače pro nové jádro lze také provést přes správce balíčků (platí pro nvidii).
V obou případech ale musí být už nainstalované zdrojové kódy pro nové jádro.

m4r3k odpověděl -

Dle mého skromného názoru takovéto řešení mírně smrdí overroundem. Imo by to mělo fungovat tak, že pokud se někdo kdo má nainstalovaný balíček nvidia pokusí aktualizovat balíček kernel-default tak se automaticky upgraduje i kernel-source a dojde také k reinstalaci, nebo upgrade balíčku nvidia. (BTW pokud je v systému předem daná množina jader tak nevím, proč se nedistribuuje už zkompilovaný modul, odbourala by se tak nutnost instalovat kernel-source, ale možná je to z licenčních důvodů)

Tak jsem si všiml že to funguje tak jak popisuji, jen to chce používat systémová řešení.